Zagreb, mart 2011.

Paradajz je biljka toplijih krajeva, što znači da nije otporna na niske temperature. U hladnijim se krajevima uzgaja kad prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, a od ranih jesenskih se štiti plastičnim tunelima.

Paradajz „ananas”

Sorta ananas je posebno retka i atraktivna s plodovima narandžastocrvene boje pokožice i žutonarandžastog mesa, koji postižu težinu i do 1 kg, a sadrže vrlo malo semenki. Biljke ove relativno rane sorte prilično su bujne te narastu i do 150 cm visine. Sorta je dobila to ime zato što plod na prereseku izgleda poput ananasa.

Paradajz „ananas”

Paradajz „bela lepotica”

  • Ova se sorta paradajza odlikuje srednje bujnim rastom i vrlo izraženom rodnošću, no neobičnom je čine njezini rebrasti plodovi boje mleka. Osim što je vizualno vrlo zanimljiva za aranžiranje jela, zbog svojeg izrazito blagog i slatkog okusa, osobito je vole deca.

Trešnjoliki paradajz „cerisette

  • Zbog vrlo bujnog rasta, trešnjoliki paradajz može dostići i do 2 metra u visinu, a uz to je i vrlo rodan, pa su biljke usred sezone pravi ukras u povrtnjaku. Plodovi dozrevaju u grozdovima, a veličine su golubljeg jajeta, malo su ušiljeni na jednom kraju. Vrlo se dugo mogu čuvati i pogodni su za prevoz. Uzgaja se na uobičajeni način uz kolac koji treba biti dovoljno visok – barem 2 metra. Ova je sorta gotovo neosjetljiva na bolesti, a na prihranu i redovito zalivanje uzvratit će obiljem sitnih, vrlo ukusnih plodova.

Paradajz “brandy"

Paradajz “brandy”

  • Kad sorta dobije ovako zanimljivo ime, to znači samo jedno – „kum“ je bio posebno nadahnut i ugodno iznenađen njezinim posebnim i među sortama izrazito retkim, „vinskim“ ukusom koji, uz crvenonarandžastu boju i debelo meso s malo semenki, spada u glavna obeležja ovih neobičnih plodova čija je prosečna težina 300-500 g. „Brandy“ se uzgaja iz sadnica uz obilno zalivanje i prihranjivanje.

Paradajz „carotine”

Paradajz „carotine”

  • Brojni se uzgajivači slažu da je ovo najlepša od svih tamnonarandžastih sorti paradajza. Plodovi su sočni, mirisni i slatki, a biljke bujne, vrlo rodne i otporne na bolesti. U odnosu na druge sorte odlikuje se vrlo visokim sadržajem vitamina i provitamina (po jednom od njih je i dobila ime), zbog čega zaslužuje mjesto u svakom povrtnjaku.

Tamnocrveni paradaz „blacky”

Tamnocrveni paradaz „blacky

  • Odlikuje se srednje bujnim rastom i uzgaja se uz kolac/pritku. Stvara debele, ponešto pljosnate plodove koji u punoj zrelosti poprimaju tamnogrimiznu, gotovo crnu boju. Ukus plodova još je neobičniji, jer su izrazito mesnati, s vrlo malo soka i gotovo bez kiseline, te podsjećaju na maslac. Zbog relativne osjetljivosti na velike letnje vrućine preporučuje se uzgoj u poluhladu, kako bi se neobični plodovi ove rajčice u potpunosti razvili. Dobro je obaviti proređivanje neposredno po zametanju plodova.

Izvor: Gospodarski list

Priredio: V. Lazić