Novi Sad, 28.03.2011.

Fabrika „Belarus-Agropanonka“

Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine:

  • „Veoma sam zadovoljan što smo dug put od potpisivanja ugovora do otvaranja fabrike prošli za manje od pet meseci. Preko razvojne banke Vojvodine obezbedili smo ovaj sjajan prostor i kreditne linije za kupovinu traktora, a preko Sekretarijata za rad i zapošljavanje finansiraćemo radna mesta“,
  • Pogon, koji će raditi pod nazivom „Belarus-Agropanonka“, veoma je značajan ne samo zbog novih radnih mesta, koje je Vlada Vojvodina finansirala sa po 1.300 evra, već i zbog obezbeđivanja posla za desetak kooperanata na teritoriji cele Srbije.
  • „Ova fabrika je izuzetno značajna i za naše poljoprivrednike, koji će moći da dobiju poljoprivrednu mehaniziciju po nižim cenama. Dolazak ‘Belarusa’ u Vojvodinu i Srbiju je izuzetno važan signal i za druge strane investitore, pošto je fabrika u Minsku jedna od najvećih u svetu u proizvodnji traktora.

Sa otvaranja pogona "Belarus-Agropanonka" beloruske fabrike traktora "Belarus" u Novom Sadu

Traktori „Belarus“ se proizvode od 1946.

  • Zamenik ministra industrije Belorusije Genadij Bronislavovič, otpravnik poslova beloruske ambasade u našoj zemlji Sergej Čičuk i generalni direktor „Minskih traktorskig zavoda“ (MTZ) Aleksandar Puhovoj najavili su dalju ekonomsku saradnju Srbije i Belorusije, a brojne goste pozdravio je direktor „Belarus-Agropanonke“ Dragoljub Švonja.
  • Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i potpredsednik Vlade Vojvodine Boris Barjaktarović, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i drugi.
  • Pogon u industrijskoj zoni, na prostoru nekadašnje fabrike vijaka i žice „Petar Drapšin“, ove godine će sklopiti oko 1.000 traktora, a do kraja 2014. proizvodnja bi trebalo da bude utrostručena.
  • Traktori „belarus“ se proizvode u matičnoj fabrici „MTZ“ u Minsku od 1946. godine i na nju, uključujući i 11 pogona u više evropskih zemalja, otpada čak 12 odsto svetske prodaje tih poljoprivrednih mašina.

Izvor: RTV, Tanjug