Gajenje, sakupljanje, upotreba

DRVENASTE BILJKE SA HETEROZIDIMA (8)

LIPA

Tilia sp. L.

FAMILIJA: Tiliaceae

Narodna imena:

Diolja lipa.

LIPA

Lipa je rasprostranjena u umerenoj zoni severne hemisfere. U visinskom pogledu pretežno je rasprostranjena u nizijskom i brdsko-planinskom pojasu. Kod nas je zastupljena u mešovitim lišćarskim šumama i lugovima, najčešće u zajednici kitnjaka i običnog graba, a dopire i do pojasa mešane šume bukve i jele. Vrlo je cenjena dekorativna vrsta, te se često sreće po parkovima i naseljima.

Botaničke osobine

U našoj zemlji u spontanoj flori rastu 4 vrste lipa, ali se najviše koriste Tilia cordata

Mill, (sitnolisna, kasna lipa), Tilia platyphyllos Scop, (krupnolisna, rana lipa). To je visoko listopadno drvo, široke i guste krošnje. Listovi su spiralno raspoređeni, srcastog oblika, veliki, po obodu testerasti, pri osnovi nesimetrični, a na vrhu zašiljeni. List krupnolisne lipe je dlakav sa obe strane, sa naličja bleđi i u uglovima nerava sa Čupercima beličastih dlačica. Kod sitnolisne lipe list je manji, sa lica tamnozelen i go, dok je sa naličja svetlozelen i u uglovima nerava sa čuperkom rđastih dlačica. Cvetovi su dvopolni, pravilni, obično 5-to člani, u gronjama, sa priperkom koji je srastao sa peteljkom cvasti. Kod sitnolisne lipe cvetovi su aktino-morfni, po 5-15 zajedno, a kod krupnolisne li­pe su nešto krupniji, grapisani obično po 3 za­jedno (2-5). Cveta u junu i julu, s tim što krup­nolisna lipa cveta oko dve nedelje pre sitnoli­sne. Lipa je zbog mirisnih cvetova odlična medonosna biljka. Plod je složen oraščić koji se sastoji od više sitnih sinkarpnih orašica.

Hemijski sastav i upotreba

Cvet lipe sadrži preko 1% flavonoida i to najviše hiperozida, potom sluzi, tanine, 0,02% etarskog ulja čiji je glavni sastojak farnezol, šećere i dr. (formula br. 33).

Formula br. 33

Lipa se koristi najčešće u obliku čaja (infuza) kod prehlada i infektivnih oboljenja disajnih organa praćenih visokom temperaturom, za preznojavanje, protiv grčeva i za umirivanje bolova, kao vrlo blago sredstvo. Deluje kao dijaforetik, diuretik, stomahik. Izaziva znojenje, pospešuje lučenje mokraće i reguliše stolicu. Ima blago sedativno i spazmolitično delovanje. Upotrebljava se za izradu kozmetičkih preprata, u obliku aromatične vode kao i za spravljanje jela. Masno ulje lipe je slično maslinovom, a dobija se hladnim ceđenjem semena. List lipe je sastojak raznih čajeva, a upotrebljava se i za spravljanje specijaliteta u kulinarstvu.

List lipe je sastojak raznih čajeva

Sakupljanje

Cvasti lipe (Tilia flos) se sakupljaju po lepom i sunčanom vremenu, kada se 2/3 cvetova u cvasti rascvetalo, tj. u toku maja. Cvast se bere zajedno s priperkom, i suši u tankom sloju u hladovini ili u sušnici na 40°C. Sušenje treba izvesti što brže i što bolje, kako bi se dobila kvalitetna droga. Osušena droga je žutozelene boje, prijatnog mirisa, sluzava, sladunjavog i pomalo oporog ukusa. Droga se čuva dobro zapakovana (najbolje u balama), ali ne duže od godinu dana.

Od 4 kg svežeg cveta može se dobiti 1 kg suvog.

Droga Tiliae flos – cvet lipe je oficinalna prema Jugoslovenskoj farmakopeji IV.

Cvasti lipe se sakupljaju po lepom i sunčanom vremenu

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
(Gajenje, sakupljanje, upotreba)
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.