Gajenje, sakupljanje, upotreba

ZELJASTE AROMATIČNE BILJKE (42)

VRANILOVKA

Origanum vulgare L.
FAMILIJA: Lamiaceae

Narodna imena: vranilova trava, vranilovka, crnovrh, crnovrška, origanj, rigan, sušic, crljena meta, crljena metvica

Vranilovka se sreće na suvim livadama i obroncima, kamenjarima, šikarama, šumama, sve do 2.000 m nadmorske visine. Najviše je ima na Suvoboru, Šari, Prokletijama i Đerdapu.

VRANILOVKA - Origanum vulgare L.

Botaničke osobine

 • Vranilovka je višegodišnja zeljasta biljka, sa snažnim i razgranatim korenom. Stablo je uspravno, visoko 50 – 80 cm, pokriveno dlačicama i žlezdama usled čega je crvenkasto.
 • Listovi su jajastog oblika, po obodu celi, dužine oko 4 cm i naspramno raspoređeni na kratkim drškama. Priperci su sedeći i sa spoljne strane pokrivem žlezdama.
 • Ljubičasti cvetovi su sakupljeni po 1-3 u klasiće koji grade terminalne metličaste cvasti. Cela biljka veoma prijatno miriše. Cveta od jula do oktobra.
 • Plod je merikarp jajastog oblika, koji se raspada na 4 sitna oraščića mrke boje.

Hemijski sastav i upotreba

Nadzemni deo biljke u cvetu (Origani herba) ima 0,3 – 1,2% etarskog ulja čiji su glavni sastojci timol i karvakrol (16 – 50%). Osim toga sadrži još tanine i gorke materije.

Herba je sastojak biljnih mešavina koje se koriste kod oboljenja organa za disanje i upala mokraćnih kanala. Deluje kao blag spazmolitik, ekspektorant, holeretik, stomahik i diuretik. U narodu, u obliku čaja upotrebljava se i kao lek za jačanje i lečenje bolesti organa za varenje, a spolja protiv raznih zapaljenja kože i sluznice. Herba ulazi u sastav grudnog čaja, čaja za znojenje i čaja protiv hemoroida. Čaj od vranilovke naročito je cenjen na Kosmetu a prodaje se pod imenom „planinski čaj“. Budući da herba ima umirujuće dejstvo često se koristi protiv nesanice. Destilacijom pomoću vodene pare, dobija se etarsko ulje koje je vrlo antiseptično usled prisustva timola i ima veoma izražena antibakterijska svojstva. Etar­sko ulje vranilovke sa tinkturom ruzmarina služi za utrljavanje protiv reumatizma. Dosta se koristi i protiv dijareje. Vranilovka se ranije koristila za bojenje vune u crno uz dodatak zelene galice, te je usled toga i dobila naziv vranilovka.

Vranilovka veoma prijatno miriše

Sakupljanje

 • Droga se sakuplja odsecanjem vrhova grančica u cvetu, dužine oko 20 cm, koje se potom suše u tankom sloju ili se vezuju u snopiće i suše na promaji uz provetravanje.
 • Nakon sušenja skidaju se listovi i cvetovi a stabljike odbace.
 • Suva droga je prijatnog karakterističnog mirisa i aromatično oporog i gorkog ukusa.
 • Čuva se dobro upakovana na suvom mestu.
 • Ulje vranilovke se čuva u aluminijumskim posudama u suvim i hladnim prostorijama koje su zaštićene od vatre.
 • Usled proređenosti sve više se uvodi u plantažnu proizvodnju. Vranilovka u ravničarskim predelima daje prinos herbe od 3.000 – 4.000 kg/ha kada je zasad u punom rodu.
 • Odnos sveže i suve herbeje 4,5 :1.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
Gajenje, sakupljanje, upotreba
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.