Četvrtak, 17 Jun 2021.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

86. POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Bogata izložba mehanizacije

 Na Sajmu su prikazane mnogobrojne premijere nakon prikaza na velikim evropskim sajmovima Agritechnica, EIMA i SIMA.

Poljoprivredni sajam je i ove godine bio u znaku poljoprivredne mehanizacije čiji eksponati su zauzimali najveću površinu izlagačkog prostora, koji je u odnosu na lane ponovo uvećan.

Za bogatu izložbu na Sajmu „krivci“ su uvoznici poljoprivredne mehanizacije koji su se potrudili da izlože mnogobrojne premijerne primerke nakon prikaza na velikim evropskim sajmovima Agritechnica, EIMA i SIMA. Mehanizacija se tokom Sajma mogla nabaviti pod povoljnijim uslovima što podrazumeva niže cene u iznosu od dva do 10 odsto, a poljoprivrednici su pokazali interesovanje za nabavku novih mašina.

Noviteta je bilo pregršt. Tako je „Agrimatco” prvi put prikazao traktore Farmtrac indijskog proizvođača Escort. Među izloženim eksponatima posebno se izdvaja model Farmtrac FT 6075 NETS čiji motor od 75 KS ispunjava stroge norme kada je u pitanju emisija izduvnih gasova.

Svi koji su posetili štand „Agrocesle” bili su u prilici da vide poznate modele traktora Tümosani Massey Ferguson, kao i mašine za obradu zemljišta, plugove Regent, ali i tehniku italijanskog proizvođača Dondi. Prvi put je predstavljena i Mater Macc sejalica MS 6230 s elektro-pogonom. Razlog više za posetu štanda „Agrocesle” bio je i predstavljanje potpuno novih programa prskalica, mašina za obradu zemljišta, kao I poljoprivrednih prikolica.

„Agroglobe” je tradicionalno prikazala gamu mašina, traktora i kombajna New Holland, priključnu mehanizaciju Kuhn, kao i program sistema za navodnjavanje Lindsy.

„Agromehanica AC” je, osim traktora italijanskog proizvođača SAME, predstavila sitnilicu biljnih ostataka, koju karakteriše velika radna brzina od 12 km/h, a prodajna ponuda je proširena i boks paletama za jabuke.

Nastup novosadskog preduzeđa „Agrovojvodina mehanizacija” na Poljoprivrednom sajmu protekao je u znaku obeležavanja jubileja, 15 godina saradnje sa ˮYTO kompanijom”, a traktori YTO koji se sklapaju u Novom Sadu prikazani su u novom ruhu. Ponudu traktora upotpunjuju i modeli Zetor, a širok je i izbor priključnih mašina.

Osim traktora Tafe, posle više godina izloženi su i modeli IMT traktora na štandu „Agrouniverzala”.

Kompanija „Almex”, kao i uvek, privukla je pažnju posetilaca izložbom Claas traktora i kombajna, a kuriozitet na štandu pančevačke kompanije bilo je i predstavljanje univerzalnog kombajna Claas čija vrednost dostiže 415.000 evra.

Velika ponuda mehanizacije na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

Štand ITN je proširen ove godine, a na njemu su bile izložene mnogobrojne mašine namenjene za obavljanje najrazličitijih poslova u poljoprivredi. Između ostalog, prikazani su telehendleri Manitou, prskalice Hardi, tehnika Grimme, zelena linija Krone u kojoj značajno mesto zauzima i atraktivni model silažnog kombajna BIG X 770.

Svi posetioci štanda „Delta Agrara” bili su u prilici da vide nove modele Landini traktora, 5-110D i REX 4, kao i atomizere takođe italijanskog proizvođača Nobili.

Poljoprivredna tehnika Kubota, kao i prepoznatljiva narandžasta boja, potpuno su dominirale na štandu „Milurović komerca”. I ove godine ponuda je proširena novim modelima kako traktora tako i priključnih mašina, od kojih je više njih prikazano premijerno. Svi oni koji su posetili štand „Milurović komerca” mogli su se “upoznati” s karaktersitkama nove „brze“ sejalice za okopavine, ali i vučene prskalice, kao i druge generacije traktora najsnažnije serije M7.

 

Prepoznatljiva narandžasta boja na štandu firme „Milurović komerc”

RTI je svoju ponudu proširio novim modelima Steyr traktora s inovativnom transmisijom Control 8, a u ponudi traktora turskog proizvođača „Bašakˮ sada je i model 5120 s Power Shift transmisijom. Po prvi put poljoprivrednici u Srbiji su u prilici da vide i model telehendlera Bašak.

„Titan machinery” je i ove godine prikazao visokorpoduktivnu tehniku kombajna i traktora Case IH, kao i priključnih mašina Kverneland. U ponudi su različiti modeli kako po nivou opreme tako i radnih zahvata, te, bez obzira na veličinu, svako gazdinstvo može pronaći odgovarajuću mašinu.

Od najmanjih do najvećih modeli traktora, kombajni, ali i prskalice i presa John Deere bili su izloženi na štandu firme „Kite d.o.o”. Ovu ponudu upotpunile su i priključne mašine Kuhn, telehendleri JCB, kao i sistemi za navodnjavanje RM irrigation koji su po prvi put prikazani u bojama preduzeća „Kite d.o.o”.

Na štandu „Inter Agrara” dominarala su rešenja poljoprivrednih mašina nemačkih proizvođača Fendt i Amazone kojima su se pridružili i traktori Valtra, među kojima premijerno modeli A114 i T194 SmartTouch, kao i Farmtech prikolice namenjene za transport u poljoprivredi.

Kompanija „Agrotech” je takođe posetiocima Poljoprivrednog sajma upriličila bogatu izložbu mašina. Između ostalog, traktora Steyr i ArmaTrac, mašina za obradu zemljišta He-Va, kao i nekadašnjeg FOP-a, Gregoir Besson, Sulky, trnsportnog programa Fligl…