Utorak, 27 Oktobar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Blumat – sistem automatskog zalivanja na bazi izjednačavanja osmotskog pritiska

Prva iskustva sa ovim proizvodom imao sam još pre 10 godina, kada sam zadivljen balkonima u oblasti Tirola, italijanskog dela Alto Adige i austrijskog dela u zoni Insbruka, hteo da saznam

tajnu predivnih prizora oličenih u slapovima petunija, muškatli i ostalog balkonskog cveća.

Odgovor sam bržo našao i vrlo je jednostavan – Blumat Tropf – sistem za zalivanje cveća na balkonima. Sistem čine konusni sudovi od keramike, koji podsećaju na šargarepice. Naime, keramika kao materijal je vodopropustljiva i u kontaktu sa zemljom teži da izjednači osmotski pritisak sa jedne i druge strane keramičkog zida.

sl. 1

Na ovom vrlo jednostavnom zakonu fizike bazira se automatski rad sistema za zalivanje koji je patentiran od strane Blumat systema, a rezultati su fantastični. Zadatak Blumat systema je da održava vlagu u zemljištu na zadatom nivou, tako da biljka ne doživljava stres u smislu nedostatka vode ili preterane količine vode u zemljištu.

Sistem se sastoji od:

  • izvora vode koji može biti vodovodna mreža (slavina) ili rezervoar sa vodom,
  • creva koje treba poštaviti duž blakona ili prozora,
  • keramičkih šargarepica koje na sebi imaju priključak za crevo,
  • plovka sa zavrtnjem za podešavanje.

 

Instalacija

Instalacija je vrlo jednostavna. Predstaviću vam je u kratkim crtama. Već postavljeno crevo duž balkona ili prozora, treba preseći na mestu gde hoćemo da postavimo šargarepicu (saksija, žardinjera). Na preseku se ubaci plastični nastavak koji na sebi ima gumeno crevce koje se završava plovkom i zavrtnjem za podešavanje vlage, a čini sastavni deo keramičke šargarepice.

Saksije se zaliju u skladu sa zahtevom biljke za vlagom u zemljištu (neke biljke traže više neke manje vlažna zemljišta), a zatim se u saksije postave šargarepice koje su pre montaže odstojale u vodi 15 minuta kako bi se keramika dobro napila vodom. Pošto su šargarepice u stvari sudovi od keramike, potrebno ih je napuniti vodom, zatim na njih zavrnuti plovak i postaviti u zemlju.

Vrlo jednostavno postavljanje Blumat sistema za zalivanje

Vrlo jednostavno postavljanje Blumat sistema za zalivanje

Prilikom montaže potrebno je podesiti sistem tako što se na izlazu iz creva ostavi kapljica vode da visi. To znači da smo podesili sistem i da će smanjenjem vlage u zemljištu voda iz keramičkog zida proći kroz keramički zid ka zemlji kako bi se izjednačila vlaga sa obe strane keramičkog suda. To će usloviti spuštanje plovka na šargarepici, odnosno osloboditi pritisak na crevce i omogućiti da voda počne da kaplje.

Kapanjem vode zemlja će se ubrzo zasititi vlagom i sada će vlaga iz zemlje proći kroz zid od keramičkog suda, unutar suda i podići nivo vode, što će za posledicu imati pritisak plovka na crevce i zaustavljanje kapanja vode.

Na ovaj način, bez obzira na vrstu biljke u saksiji, tipa zemljišta u saksiji, ekspoziciju saksije prema suncu, zasenčenost pozicije saksije, doba dana, kišu, vaše iskustvo u zalivanju i sl. vaša biljka će imati uvek dovoljno vode.

Šta je posledica rada ovog sistema?

Posledica je upravo ono što svakoj biljci treba – ujednačena vlaga u zoni korena. Oscilovanjem vlage u zoni korena, višak vode, manjak vode, biljku dovodimo u stres, što znači da oscilovanjem vlage u zoni korena biljka stagnira u svom razvoju.

Konstantnim praćenjem nivoa vlage u saksiji, sprečava se višak vlage koji je uobičajen kada zalivamo biljku, jer ćešto preteramo u količini vode pa biljka određeno vreme pati pre nego što se ponovo uspostavi harmoničan odnos vode i vazduha u zoni korena.

Sa druge strane, sprečava se uloga ljudskog faktora koja se bazira na pretpostavkama kada treba zalivati biljku: u podne, predveče, noću, izjutra… Odluku o trenutku i količini vode umesto nas donosi zakon fizike, koji teži da izjednači osmotski pritisak, a naše je da uživamo u cveću.

Korišćenjem opisanog sistema, vaše prisustvo više nije neophodno. To znači da će vaše biljke uvek imati dovoljno vlage bez obzira na umor koji vas sprečava da zalijete cveće. Kome ostaviti cveće koje ste tokom čitavog proleća gajili? Svesni ste, da bez obzira na silna obećanja, vaše cveće ostavljate na milost i nemilost prijteljima ili rođacima koji iz nekog razloga neće stići da ga obiđu i zaliju na vreme.

Zašto da rizikujete kada je rešenje tu, pored vas?

Sistem se vrlo jednostavno montira i još lakše održava, a montirati ga može svako.

Postavite sistem i videćete reakciju cveća koje nećete prepoznati.

Iskustva zadovoljnih korisnika

  1. „Mislila sam da sam sa toliko godina iskustva i sa toliko ljubavi kojom gajim cveće znala tačno kada i sa koliko vode treba da zalijem svaku biljku, ali tek sada shvatam koliko sam bila daleko i koliko sam zalivala cveće na bazi nekih pretpostavki, ubeđenja i iskustva mojih prijateljica. I ne samo to, Blumat mi je omogućio jos nešto: “parkirala” sam kantu za zalivanje. Tačno, koristim je ponekad ako hoću da izvršim đubrenje tečnim đubrivom, ali više ne šetam po stanu sa jedne na drugu terasu više puta dnevno”.
  2. „Postavila sam sistem za sobno bilje Blumat Easy koji se postavlja na plastičnu flašu od vode, Coca Cole i/ili sl. Posle nedelju dana flaša se skroz zgužvala kolikom je silom zemlja, kroz zid šargarepice izvukla vodu i formirala vakuum u flaši. Nisam verovala da tako nešto postoji, a moja palma je za te tri nedelje poterala čak tri nova pupoljka (lista). To mi se nikada nije desilo. Mislila sam da palmu koju imam preko 15 godina dobro poznajem i da znam šta joj godi, ali … Tri lista u dve nedelje?! Ne, o tome nisam mogla ni da sanjam. Danas primenjujem Blumat svuda. Na terasi imam instaliran sistem Blumat Tropf koji je priključen na stalni sistem sa vodom preko prigušivaca pritiska, gde slavinu otvorim u martu i zatvaram u oktobru, a moje cveće stalno dobija vodu bez obzira gde sam. U stanu sam postavila sistem koji se montira na flašu Blumat Easy i sistem koji radi na sličnom pincipu, ali uzima vodu iz suda sa vodom (flaša, kanister, korito) preko gumenog creva Blumat Classic, što mi olakšva zalivanje i preko godine, a naročito kada sam na odmoru. Sve sobne biljke okupim oko izvora vode, u mom slučaju to je korito od 20 litara, u koje ubacim gumena creva svake od šargarepica koja je postavljena u svaku saksiju pojedinačno i srećna odem na odmor.”
  3. „Opremio sam sve balkone u kući sistemom Blumat Tropf i sada sedim u bašti, okrenut ka balkonima i divim se petunijama i muškatlama. I smejem se. Pomislim s vremena na vreme koliko sam ranije trčao da sve te balkone zalijem i koliko sam se nervirao kada sam zaticao biljke koje su se i pored svog mog truda sušile i patile, a znao sam da sam uzrok njihove patnje baš ja, koji nisam uspevao da na vreme i pravilno zadovojim njihovu potrebu za vodom. Danas nam je svima lepo. Njima što ne pate, a meni što ne osećam grižu savesti što nisam u stanju da im pomognem”.
Bujna vegetacija na balkonima zahvaljujući Blumat sistemu za zalivanje

Bujna vegetacija na balkonima zahvaljujući Blumat sistemu za zalivanje

 

Pre 10 godina i sam sam bio veoma zauzet podizanjem voćnjaka klijentima. Dešavalo se da i po nedelju dana ne stignem da dođem do Beograda, a kamoli da zalivam cveće. Postavio sam Blumat po prvi put i bio više nego oduševljen. Jednog jutra kada sam se slučajno zatekao ispred zgrade komšija mi je prišao i obratio mi se:

„Komšija, molim Vas, ko vama zaliva cveće dok niste tu? Ne vidim vam auto već neko vreme, a cveće je savršeno. Verujte da svi koji prođu sa divljenjem gledaju u vaš balkon, a vas nema kod kuće.“

Nasmejao sam se i rekao: „Blumat Tropf, komšija. To je moja kućna pomoćnica koja radi za mene i kad nisam kod kuće.”

Čudno me je pogledao, sa nevericom baš kao da ga ismevam. Prvom prilikom, pozvao sam komšiju da ga upoznam sa Blumat Tropfom. Bio je oduševljen, a i slatko smo se nasmejali njegovom utisku nakon našeg prvog razgovora. Danas se hvalimo jedan drugom ko ima lepše cveće i ko je pravilnije podesio vlagu u saksijama, kao iskusni korisnici Blumat Tropf sistema.

Bilo mi je zadovoljstvo kada sam od strane Kluba 100p plus bio pozvan da napisem članak o ovom proizvodu, tim pre što znam da su ne samo članovi Kluba već i njihove supruge često u poslu tokom sezone i da ne stižu baš uvek da se posvete cveću koje vole.

Verujem da sam ovim člankom uspeo da vam prenesem bar deo pozitivnog iskustva koje imam u korišćenju ovog sistema. Pozivam vas da nam se javite, da vam pomognemo u nalaženju rešenja za vaš balkon ili baštu.

Kao zvanični uvoznici i predstavnici za Blumat sisteme u Srbiji pozivamo vas da nas posetite i pridružite na Facebook stranici „Blumat Serbia – automat kap navodnjavanje”.

Naš ekspo-salon se nalazi u Beogradu, Marijane Gregoran 3, a možete nas nazvati i na tel. 063/ 217-287 ili 062/217-285 ili kontaktirati putem emaila office@ita-solution.rs

 

Dušan Đorđević

ITA Solution doo

www.ita-solution.rs