Subota, 26 Septembar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

ČETVRTINA BEČEJA ŽIVI OD PIK-a

Bečej, 29.11.2010.

Opet pod državne skute – brzo je Bečejom prostrujala vest iz Novog Sada, gde je u Vladi Vojvodine postignut načelni dogovor vezan za sudbinu posrnulog PIK Bečej.


Agrarni gigant

  • Oko 1.600 radnika, a četvrtina najvećeg potiskog grada, kao članovi porodica „pikovaca“, direktno zavise od stanja u ovom agrarnom gigantu, dok indirektnu zavisnost oseća lokalna sredina.
  • Svima je laknulo kada se čulo da će PIK Bečej, opet, pod državne skute, pa se veruje da će trenutna bura prestati i da će se svi maksimalno okrenuti radnim obavezama. Lako neće biti ni kada se to dogodi, ali se nazire izlazak iz višegodišnje krize s jedne strane i poboljšanje snabdevanja tržišta s njiva, farmi i fabrika PIK Bečej s druge strane.

Sukob između Pikovaca i legalnih zakupaca državne zemlje PIK „Bečej“ (2007). Sada je Pikovcima kriv Nicović. Posle toga će biti kriva Vlada Vojvodine – i tako u krug; foto: V. Lazić

Obrazac/modla

  • Veruje se da će već danas po podne u PIK Bečej biti veći optimizam, jer je za podne zakazan sastanak menadžmenta PIK Bečej, predsednika petočlane Stručne komisije za utvrđivanje stanja i predlaganje mera za dolazak do kvalitetnog rešenja, pokrajinskog sekretara za rad Miroslava Vasina i predstavnika oba reprezentativna sindikata, Samostalnog i Nezaviznost.
  • Interesi zaposlenih u PIK Bečej su bili primarni pri radu Komisije, što je i potencirao Vasin krajem septembra prilikom imenovanja Komisije. Već tada je najavio da bi ovakav „sveobuhvatni način zajedničkog rada organa države, lokalne samouprave i menadžmenta preduzeća mogao biti obrazac za rešavanje problema i u nekim drugim agrarnim kolektivima od vitalnog značaja za Vojvodinu i Srbiju“.

Zaraćene strane

  • Sada je najvažnije da, uslovno rečeno, „zaraćene strane“ Štrajkački odbor i menadžment kombinata nađu zajednički jezik vezan za ispoštovanje postignutog Sporazuma o dinamici isplata zaostalih zarada.
  • „Prva runda“ razgovora juče pre podne nije urodila plodom, ali razgovori se nastavljaju u ponedeljak u osam sati, kako bi se s jasnom situacijom „tačno u podne“ dočekao Vasin. Ko zna, možda će već sutradan biti objavljana vest da je štrajk u PIK Bečej obustavljen, mada on, što zbog poštovanja akta o minimumu procesa rada, što zbog nezainteresovanosti pojedinih radnika, nije ni uzeo velikog maha u praksi.

Izvor: Dnevnik, V. Jankov

Komentar:

Da li se mi vraćamo u doba nekadašnjih kombinata koji su u svemu imali prednost u odnosu na paore? Dogovor je čista socijala, ali ne i ekonomska logika.

V. L.