Sorma Group

Kompanija „Sorma Group“ na svetskom nivou predstavlja lidera u snabdevanju automatizovanim mašinama za tretman voća i povrća nakon berbe, kao i tehničkim materijalom za pakovanje, sa kompanijama u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi i Africi. Tokom svojih 50 godina poslovanja, proširili su se na 10 proizvodnih lokacija, te dizajnirali više od 200 modela mašina i 60 modela pakovanja proizvoda.

Svoj otisak u poljoprivrednoj industriji ova kompanija ostavlja od 1973. godine, kada je osnovana pod imenom „Sorma S.p.A.“ u Ćezeni, tada najpoznatijem centru za selekciju voća i povrća, kao odgovor na realnu potrebu za pakovanjem svežih plodova. Gospodin Lotti, inženjer u tada poznatoj firmi „Roda S.p.A.“ koja se bavila linijama za selekciju voća, odlučio je da ode korak dalje i da krene sa prvim mašinama za pakovanje ovih proizvoda.

Zahvaljujući svojoj inovativnosti, kompanija je uspela da se istakne na tržištu kao jedina čije linije za sortiranje obuhvataju sve korake od pred-sortiranja do praćenja proizvoda, uključujući tretman, optičko sortiranje, merenje, pakovanje, paletiranje i vezivanje.

Proizvodni pogoni Sorme u Ćezeni

U zavisnosti od osetljivosti voća odnosno povrća, ono se dostavlja na liniju transportom kroz vodu ili mehanizmima za prevrtanje kutija ili kanti. Tokom manuelnog i mehaničkog pred-sortiranja eliminišu se proizvodi nepovoljni za prodaju (oštećena ili trula roba, kao i lišće, kamenje i zemlja). Procesom tretmana uklanjaju se prljavština i bakterije, inhibira se zrenje ploda i poboljšava se njegov spoljašnji izgled. Mogu da se primene mašine za četkanje, pranje, sistem za fungicide, mašine za nanošenje jestivog voska, za poliranje i sušenje. U cilju uštede prostora, u ponudi je i 3 u 1 sistem sačinjen od mašine za pranje, mašine za nanošenje voska i mašine za sušenje.

Mašina za optičko sortiranje predstavlja srž mašine za obradu, budući da garantuje konstantan kvalitet, smanjenje otpada, te povećanje profita. Za svaku liniju sortirajuće mašine namenjeno je devet kamera koje hvataju 108 slika po plodu i 15 plodova po sekundi, što čini 1620 slika. Moguća je klasifikacija ploda po unutrašnjem i spoljašnjem kvalitetu, boji, obliku, prečniku, gustini i težini, budući da se analizira cela površina proizvoda. Informacije se skladište na računarima sa Linux operativnim sistemom.

Kako bi se voće spakovalo po principu tačne gramaže, te da ne bi bilo „poklanjanja“ težina prilikom isporuke niti reklamacija zbog manjka proizvoda u deklarisanom pakovanju, važno je krenuti od precizne vage. Tako je „Sorma“ počela sa proizvodnjom

analognih vaga za merenje voća i povrća, praveći modele u skladu sa proizvodom koji se pakuje, te danas postoji više tipova vaga:

 • modeli G09, G12, P14 i P15 – koriste se pre svega za luk i krompir, ali i slične proizvode poput cvekle, korena celera ili kelerabe
 • modeli W12 i W14 – koriste se za koštunjavo voće većeg formata poput šljive, kajsije, breskve, oraha, trešnje, paradajza, čeri paradajza, belog luka ili paprike babure
 • model CWP810 – koristi se za sitno voće i povrće, kao što su borovnice, čeri paradajz, trešnja, leblebija, lešnik i sl.
 • model CP812VP – optimalna vaga za šargarepu, zelen i slično korenasto povrće
 • modeli M12 i M14 – namenjeni odmeravanju jabuke i kruške kao vrlo osetljivog voća.

Pakovanje, pored zaštite i skladištenja robe, igra značajnu ulogu u odluci potrošača da se uključe u kupovinu. Iz tog razloga, u „Sorma Group“ nastoje da obezbede visok nivo izrade, obazirući se na sve neophodne detalje kako bi ideja njihovih mušterija zaživela. Saradnjom „Netpack S.p.A.“ fabrike materijala sa „Sorma S.p.A.“ fabrikom mašina napravljen je velik pomak u oblasti pakovanja. U zavisnosti od vrste voća ili povrća, u opticaju su sledeće vrste pakovanja:

 • mrežaste vreće – omogućuju duže trajanje odgovarajućim plodovima (npr. citrusi, krtole) zahvaljujući protoku vazduha. U ponudi je više od 30 modela sačinjenih od pet različitih materijala.
 • pakovanje u folije – omogućava zategnutost i prirodnu vlagu. Pogodno za šargarepe, salate, jabuke, pečurke, čeri paradajz i sl.
 • korpice – optimalne za delikatno voće i povrće, budući da predstavljaju sloj zaštite. „Sorma group“ raspolaže sa više od 10 modela sačinjenih od pet materijala, međutim, njih ne proizvodi ova kompanija.
 • kutije – pogodne za paletizaciju i transport, međutim, njih ne proizvodi ova kompanija.

Mrežaste vreće pogodne su za luk i krompir

 

U ponudi su i mašine za pakovanje koje u potpunosti odgovaraju proizvodu i zahtevima kupaca:

 • model NV25 za mrežaste Raschel vreće – pogodan za luk i krompir
 • model SBU134 kao jedina mašina koja može da koristi 100% plastičnu, ali i 100% papirnu ambalažu i da odgovori zahtevu kupaca u skladu sa njihovom poslovnom politikom – takođe pogodan za luk i krompir
 • mašina FLW150 – jedina mašina za pakovanje voća i povrća u činijice, gde naizmenično mogu da se koriste folije, kako biste imali flowpack pakovanje, ili mrežice koje menjaju folije.

Pored navedenih modela, mašine za automatsko postavljanje činijica na traku, oprema za automatsko punjenje činijica i njihovo zatvaranje, kao i isporuku do rotirajućeg stola gde se upakovan proizvod stavlja na transportne kutije, a zatim na paletu, je samo jedan deo linija koje „Sorma Group“ proizvodi na zahtev kupca. Dodatno, postoje i automatske mašine koje menjaju ljude pri stavljanju spakovanog proizvoda u kutiju, te punih kutija na paletu, pri čemu se na kraju kutije na paleti upakuju i osiguraju uglovnicima i uvežu da bi stabilno stajale. Dakle, sa „Sorma“ linijama ceo proces od usipnog koša, odnosno od elevatora sa proizvodima, do spakovanog proizvoda na paleti, može da bude automatizovan. Značajno je napomenuti i da je rad „Sorma Group“ baziran na principu održivosti životne sredine, te da je cilj kompanije da povećaju korišćenje obnovljivih izvora energije do 100%, na čemu rade kroz smanjivanje upotrebe električne energije i korišćenje reciklabilnog materijala prema FSC standardu.

Pored proizvodnje vaga, kao i mašina i materijala za pakovanje, „Sorma Group“ je proširila svoju ponudu uvođenjem kalibratora za okruglasto voće i povrće, kao što su elektronski digitalni kalibratori za jabuku, breskvu, kivi, nektarinu, kajsiju, šljivu i trešnju. Pored navedenog, mogu da se koriste i za povrće poput luka, krompira, ali i lubenice, dinje, paprike tipa babura i sl.

Uvođenjem programa kalibratora, „Sorma Group“ je u potpunosti pokrila sve potrebe centra za pakovanje voća i povrća, što je čini liderom u svetu. Servisna služba „Sorma Group“ osposobljena je za rešavanje svih potencijalnih problema, budući da njeni tehničari odlično poznaju mašine, materijale za pakovanje i proizvode koje mašine pakuju, tako da za kratko vreme, jednim pozivom, otklanjaju probleme i omogućavaju klijentima neometani rad.

Zadovoljstvo je bilo pokazati članovima Kluba 100P plus ovakvog giganta, koji je uspešne projekte realizovao i u Srbiji. Razvojem supermarketa i sa nametanjem zahteva za spakovanom robom, očekuje se sve veće prisustvo „Sorma Group“ u Srbiji.

 

Pored posete „Sorma Group“, obišli smo i firme „R&G impianti“ i „BullTec“

Nalik počecima „Sorma S.p.A.“, deset godina kasnije osnovana je i firma „R&G impianti“, kada je inženjer Ricci Riziero napustio firmu „Roda S.p.A.“ i počeo da proizvodi kalibratore za povrće. Ubrzo je postala lider u Italiji, a zatim i u svim većim centrima za proizvodnju luka, krompira, šargarepa, ali i ostalog povrća. Pošto se radilo o mehaničkim kalibratorima, sin Riziera, Ruggiero Ricci, osnovao je firmu „BullTec“ sa idejom da tržištu ponudi elektronske kalibratore za povrće.

 

Ovi kalibratori ne koriste nosače plodova, nego imaju transportnu traku na koju se postavlja voće i povrće raznog oblika, što klijentima omogućava da pomoću jednog kalibratora rade sa različitim proizvodima, poput lubenice, dinje, celer lista, salate, kupusa, paprika različitih oblika, batat slatkog krompira i sl.

Pored kalibratora, firma „BullTec“ nudi i rešenje za pakovanje nepravilnih proizvoda u činijice. Transportne trake dovoze plod do vaga koje odmeravaju proizvod, te se u kombinaciji između 12 vaga traži zbir težina plodova koji odgovara zadatoj težini. Plodovi koje je kompjuter odabrao izlaze na transportnu traku, a zatim na traku sa pregradama na koju padaju plodovi koji su predviđeni da se stave u jednu činijicu. Velika prednost u radu sa ovom mašinom je da radnici samo stavljaju plodove na liniju, a ostatak procesa je automatizovan, te nema ljudskog faktora na spakovanu robu.

U pogonu kompanije „BullTec“

 

Važno je napomenuti da su „Sorma Group“ i „R&G impianti“, tj. „BullTec“, već sarađivale na projektima u Italiji i inostranstvu i pokazalo se da u simbiozi daju najbolja rešenja za potrebe kupaca. Isti slučaj nalazimo i u Srbiji, gde ove dve firme zastupa i uvozi njihovu opremu firma „ITA Solution doo“, čiji zastupnik, Dušan Đorđević, je i organizovao posete tokom naše ekskurzije u Italiji.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu Francescu Sempriniju iz „Sorma Group“ na gostoprimstvu, kao i vlasnicima „R&G impianti“ i „BullTec“, gospodinu Ricci Rizieru i Ricci Ruggieru, te supruzi Letizzii i partneru Marcu, što su nam omogućili da vidimo napredne tehnologije u oblasti selekcije i pripreme za pakovanje voća i povrća.

Za sve informacije u vezi sa linijama za selekciju i pakovanje možete da se obratite Dušanu Đorđeviću.

mob.     +381 63 217 287

e-mail:  dusan.djordjevic@ita-solution.rs

www.ita.rs