Klub 100P plus je, kao i svake godine, organizovao za svoje članove prolećnu stručnu ekskurziju od 24. do 30. maja 2019. Ovogodišnja destinacija bila je Turska. Realizaciju su pomogli: kompanija RTI iz Novog Sada i ProCredit banka.

 

Predstavnici fabrike “Bašak” uz prevođenje Gorana Mickovića iz kompanije RTI održali su prezentaciju poljoprivrednicima iz Srbije

 

Značajni datumi iz istorije fabrike

Fabrika je osnovana 1914. godine u gradu Adapazari (Sakarya), Turska pod imenom DA-TA (Demir Araba–Tahta Araba), u kojoj su proizvođeni zaprežni priključci i ostali poljoprivredni alati. U to vreme najznačajniji proizvod bila su zaprežna šinska kola. Serijska proizvodnja prikolica sa pneumaticima uspostavljena je 1944. godine.

 

Prvi proizvodi DA-TA (Demir Araba–Tahta Araba)

 

Uvoz i montažu traktora marke Ford pokrenuli su 1962. godine, dok je proizvodnja traktora iste marke uspostavljena 1968. Nova faza razvoja vezuje se za 1976. Godinu, kada je pokrenuta proizvodnja traktora po licenci Steyr. Tehnološki napredak kompanije doveo je do toga da je 1996. godine, nakon isteka licence, nastavljena samostalna proizvodnja traktora pod markom Bašak.

 

Nakon prezentacije grupa se uputila u obilazak fabrike

 

„Bašakˮ danas

Fabrika traktora posluje u sastavu SANKO Holdinga, jedna je od deset najvećih korporacija u Turskoj sa 14.000 zaposlenih. Kompanija proizvodi traktore Bašak, bagere MST, telehendlere MST & Bašak, priključne mašine Bašak, a aktivna je i u drugim poslovima. Fabrika traktora raspolaže savremenom sopstvenom tehnologijom, projektovanjem, mašinskom obradom, montažom i testiranjem traktora.

 

Sklapanje sopstvenih motora

Proizvode motore, transmisije, pogonske mostove, hidraulične sisteme i kabine za 14 modela traktora. Godišnja produkcija iznosi do 11.000 traktora. Traktori u ponudi su opremljeni motorima od 35 do 81kW, u verzijama za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju i traktori standardne namene, skromno opremljeni, bez kabine, ali i bogato opremljeni savremenim transmisijama, hidrauličnim sistemima i klimatizovanim ergonomskim kabinama.

 

Testiranje hidrauličnog sistema

Značajna pažnja posvećuje se testiranju pojedinih sklopova pre montaže i testiranju gotovih proizvoda pre izlaska na tržište.

Razvoj motora usmeren je na sniženje emisije gasova (CO2, NOx i dr.) u skladu sa standardom TIER 4. Osvaja se proizvodnja traktora većih snaga gde se po potrebi koriste sklopovi renomiranih svetskih proizvođača.

 

Testiranje traktora pre izlaska na tržište

Gostima, članovima Kluba, su za probu na poligonu u krugu fabrike na raspolaganju bili svi aktuelni tipovi traktora. Članovi Kluba su to vrlo temeljno iskoristili.

 

Traktori u krugu fabrike spremni za isporuku

Pored pogonskih mašina deo kompanije „Bašak-agriˮ proizvodi široku paletu priključnih mašina. Vučene i nošene diskosne i raone sejalice za strnine sa mehaničkim doziranjem, zahvata 2–4 m. Precizne sejalice za širokorede useve nošene pneumatske, raone ili sa duplim disk otvaračima brazde, sa dozatorima granulisanih mineralnih đubriva od 2 do 8 redova. Roto-freze i roto-drljače zahvata 1,8–4 m. Plugove „ravnjaše“ do 5 brazdi. Miks prikolice sa vertikalnim rotorom zapremine do 8 m³. Ratarske prskalice zapremine 400–1.000 l, zahvata 10–18m. Pik-up (picku-up) prese za male paralelopipedne bale zahvata 1,56–1,78 m.

Pripremio: Nikola Škrbić, PSS „Institut Tamišˮ d.o.o., Pančevo