Subota, 22 Februar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Duplo veće premije za mleko?

Novi Sad, 18.11.2010.

Kako nezvanično saznaje RTV, Ministarstvo poljoprivrede će povećati premije za mleko sa sadašnjih dinar i po na tri dinara za litar.

Detalji:
– Ova podsticajna mera mogla bi biti primenjena odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta za ovu godinu, prema kojem će za poljoprivedu biti izdvojeno 650 miliona dinara, iako je prvobitno najavljeno 1,27 milijardi.

– Kako su ranije najavili predstavnici tog ministarstva, sredstva koja budu dobijena iz rebalansa budžeta, pre svega, biće namenjena stočarstvu, odnosno mlečnom govedarstvu, kako bi se prevazišla mlečna kriza.

– Planirano je da u sistem subvencionisanja mlekarstva budu uključeni svi subjekti, odnosno da dođe do izjednačavanja fizičkih i pravnih lica, a predviđeno je da se to odnosi na davanje premija za mleko za četvrto tromesečje ove godine.

– Takođe, predviđeno je povećanje iznosa davanja po umatičenom grlu stoke sa sadašnjih 12.500 dinara, kao i odobravanje sredstava za proširenje osnovnog stada, odnosno investicionu podršku, koja bi iznosila od 50 do 60 odsto od vrednosti ukupne investicije.

Pomenuti planovi bili su navedeni u okviru traženih dodatnih milijardu i 1,27 milijardi dinara za ovu godinu.

Izvor: RTV i Tanjug
Komentar
Kako Ministarstvo poljoprivrede podstiče proizvodnju mleka, i ne samu nju, kada novaca nema? Ali, za ministra Dinkića mora da bude.