I to se jednom moralo dogoditi. Nakon uzastopnih 13 godina, kada smo doslovce goreli na julskom suncu, prisustvujući Smotri poljoprivrede, industrije i trgovine ‒ (SPIT), kasna, kišna jesen, koja se ove godine preselila u jun i jul, “prepolovila” je manifestaciju na dva dana. Uprkos upornoj kiši, u utorak 18. jula, odvažni entuzijasti iz cele Vojvodine uputili su se u Kać, gde su organizatori sve pripremili kao i prethodnih godina. Pripremili su sve osim vremena, na koje nisu mogli da utiču, tako da je manifestacijija nakon nekoliko sati većanja odložena za četvrtak. Sledećeg dana, vremenski uslovi su bili nešto bolji, tako da je SPIT mogao da se održi. Sve navedeno, naravno, uticalo je na posetu, tako da je ovoj prestižnoj manifestaciji, po slobodnoj proceni prisustvovalo oko 300 paora.

Vojislav Malešev: „Dok nas mehanizatori i paori podržavaju SPIT-a će biti”

SPIT je jedinstven u našoj zemlji po tome što poljoprivrednici na njemu mogu da vide, pored izloženih, i mašine u radu. Ne treba naglašavati koliko je to važno za one koji nameravaju da za neku priključnu mašinu ili traktor izdvoje 20.000, 30.000, 50.000, pa i i više evra. Zadovoljstvo nije krio ni Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus, udruženja koje tradicionalno organizuje ovu manifestaciju.

 ‒          Ovde je izloženo 140 mašina, od kojih je 60 prikazano u radu. Prisutne su 32 firme. Osim mehanizatora, tu su i bankari, osiguravajuće kuće, trgovci inputima, rezervnim delovima i drugi. Nažalost, trebalo je da ostavimo deo parcele pod pšenicom da bi prikazali i kombajne u radu kao pre dve godine kada smo prikazali četiri kombajna u radu. Vremenski uslovi nam to nisu dozvolili ove godine. Da bi SPIT opstao moraju biti zadovoljena dva uslova: da veliki broj mehanizatora podržava manifestaciju kao i svih ovih godina i da veliki broj poljoprivrednika posećuje ovaj događaj ‒ objasnio je Vojislav Malešev.

 

Loši vremenski uslovi nisu ih sprečili da dođu na SPIT

Oni koji su ove godine došli na SPIT mogli su u radu da vide mašine za osnovnu obradu, dopunsku obradu, kao i sejalice. Viđenim su bili zadovoljni i posetioci.

 Ivona Struhar je studentkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Nakon završetka studija, namerava da se vrati na porodično imanje. Inače, njena porodica se dominantno bavi ratarskom proizvodnjom i delimično proizvodnjom povrća.

‒          Šteta što u Srbiji ima malo manifestacija ovoga tipa. Ovde možemo da vidimo razne tipove mašina u radu i kakve su njihove mogućnosti. Tako možemo da ocenimo koja mašina najviše odgovara našem tipu gazdinstva ‒ istakla je Struharova.

 

Vuk Radojević: „Pomažemo mladim poljoprivrednicima da kupe novu priključnu mehanizaciju”. 

 

I pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević posetio je i zvanično otvorio SPIT. On je naglasio važnost manifestacije.

‒          SPIT zaslužuje najveću pažnju jer se na ovaj način promoviše najsavremenija mehanizacija. I pogonska i priključna. Ona je neophodna za savremenu poljoprivrednu proizvodnju. Time poljoprivrednici svoju proizvodnju čine ekonomičnijom i profitabilnijom. Zaista, sve pohvale organizatorima. Primena savremene mehanizacije je nešto što je republička Vlada prepoznala i preko resornog ministarstva i sekretarijata i prošle godine nikada značajnija sredstva nisu uložena u nabavku mehanizacije. Upravo smo to učinili jer smo očekivali početak primene IPARD programa ‒ istakao je Radojević.

Pokrajina podržava mlade poljoprivrednike

Radojević je rekao da su u Sekretarijatu kroz meru podrške mladim poljoprivrednicima, za takozvani “Start up” program izdvojili oko 200 miliona dinara. Od 900 prijava koje su pristigle po ovom osnovu 550 je namenjeno kupovini nove priključne mehanizacije u biljnoj proizvodnji i oko 50 u stočarskoj proizvodnji. Treba napomenuti da za ovu meru kod Sekretarijata za poljoprivredu mogu da konkurišu isključivo gazdinstva koja su registrovana u ovoj godini.

Kao i svake godine na SPITU, poljoprivrednici su mogli da učestvuju u igrama bacanja akumulatora s ramena i takmičenju u prenošenju vreća đubriva. Sve je začinjeno nezaobilaznom tombolom.

Đorđe Simović