Znanje je ključ uspeha

Malo je poljoprivrednih proizvođača koji na tako studiozan način pristupaju biljnoj proizvodnji kao što je Boško Oluški, dugogodišnji član Kluba 100P plus, vlasnik istoimenog poljoprivrednog gazdinstva u Novom Kneževcu. Kada se govori o temeljnom i sistematičnom pristupu to se ne odnosi samo na organizaciju posla, već i na sam pristup zemljištu kao osnovnom resursu u agroproizvodnji. I po drugim pitanjima, kao i odabiru poljoprivredne mehanizacije koja se koristi na 850 ha, pristup je metodičan.

Ovaj poljoprivrednik se izdvaja i po tome što u radu ima jasnu viziju, cilj koji želi da postigne, a to je rentabilna proizvodnja, povećanje prinosa, ali i poboljšanje i ujednačavanje plodnosti zemljišta. Deceniju unazad pšenicu gaji u sistemu konzervacijske obrade zemljišta i pionir je u severnom Banatu u ovom vidu obrade. Ostavlja biljne ostatke na njivi, koristi stajnjak, a pre pet godina je, kako bi ujednačio prinose na parcelama, u saradnji s nemačkom kompanijom počeo sa detaljnom analizom zemljišta na svojim parcelama. Njegova odluka se pokazala nedvosmisleno neophodnom, s obzirom na to da su analize pokazale značajne razlike u prisustvu hraniva na jednoj istoj parceli. To se moglo i naslutiti na osnovu prinosa koji su bili značajno različiti na jednoj parceli. Od stručnjaka koji su radili analize dobijene su mape sa sadržajem elemenata u zemljištu, P, K i N i u narednom periodu cilj je bio da se ujednači njihov sadržaj na celoj parceli. Na osnovu preporuka aplicirani su N, P, K, a analize i preporuke su donele i značajne uštede.

  • Tako smo umesto uobičajnih, na primer, 150 kg/ha MAP đubriva u proseku stigli do 90 kg/ha. To znači da smo uštedeli 50 do 60 kg fosfora po hektaru, a pri tom nismo napravili štetu, to jest nismo predozirali deo zemljišta gde je fosfora bilo dovoljno – kaže Boško i dodaje da se ovim načinom rada mogu postići značajne uštede po hektaru. Tako postoje parcele na kojima na skoro 50% površine đubrenje nije potrebno, pa se taj deo i ne prelazi i na taj način se dobija ušteda u gorivu. Boško skreće pažnju svim kolegama i na sadržaj Mg jer su analize pokazale da je na njegovim parcelama na površini od 800 ha ovaj element prisutan u gornjoj granici. Posebno treba skrenuti pažnju na sadržaj kalcijum-karbonata u zemljištu koji je nephodan kako bi se drugi makro i mikro elementi učinili dostupnom za biljku.

Da bi ovo bilo moguće neophodno je bilo primeniti varijabilnu normu đubriva. To je postignuto primenom preciznog rasipača mineralnog đubriva Bog-Balle, kuće koja se bavi proizvodnjom isključivo ovih mašina. I kada je reč o izboru prskalice koja se na poljoprivrednom gazdinstvu Oluški koristila za folijarnu prihranu izbor je takođe pao na specijalizovanog proizvođača ove opreme Berthoud.

Da za obradu bezmalo 1.000 ha nije potrebno mnogo mehanizacije pokazuje se na ovom imanju u Novom Kneževcu. Boškova vizija o uštedama u poslovanju se potvrđuje iz dana u dan. Naime, teži da se sa dva traktora Steyr, jednim od 300 KS i drugim od 120 KS obrađuje celokupna površina, a da se efektivno po svakom hektaru godišnje radi dva sata, s tim da se u kompletnoj proizvodnji od setve do žetve utroši 40 litara nafte. Ova ideja se nekima može učiniti iluzornom, ali kako kaže Boško korišćenjem savremenih tehničkih rešenja može se ostvariti.

Boško Oluški, dugogodišnji član Kluba 100P plus
Poslovne prostorije gazdinstva

Na imanju dominira ratarska proizvodnja u kojoj su prinosi značajno povećani u poslednjoj deceniji. Kao najisplativiju proizvodnju Boško navodi pivski ječam koji poslednjih godina, bar na ovom imanju, donosi najveću razliku između uloženog i ostvarenog, a nije zahtevan za gajenje. S obzirom na geografski položaj po prirodi stvari je očekivana i proizvodnja začinske paprike, a kako se na poljoprivrednom gazdinstvu Oluški sve radi na vrhunskom nivou takvog je kvaliteta i krajnji proizvod – aleva paprika. Proizvodnji aleve paprike se posvećuje posebna pažnja i zbog velike ljubavi prema kulinarstvu, jer se zna da je ovaj „crveni začin“ od ogromne važnosti u svakoj kuhinji, a od presudne u proizvodnji mesnih prerađevina. Sigurno je i kvalitet ove crvene aleve paprike doprineo da Boško na ovogodišnjem Zimskom seminaru farmera na Tari bude na pobedničkoj poziciji.

Jana Oluški

Veliki uspeh u radu nije moguć bez svakodnevne podrške ljudi u okruženju, a na prvom mestu vernog pratioca supruge Jasmine i ćerkica Jelene i Jane. Da je podrška tu vidi se i u domu Oluških gde je sve na svom mestu i gde se jasno oseća miris ravnice i mirnoća življenja njenih žitelja.

Svestan činjenice da su sve inovacije, i ove savremene i one buduće, počele svoje nastajanje u prošlosti još pre nas, Boško neguje i ove vrednosti. Tako se na imanju mogu videti stari restaurirani šporeti i peći iz doba Austrougarske, ali i oldtajmeri četvorotočkaši koji su ne samo u voznom stanju nego i očuvani na zavidnom nivou.

Rustičan šporet iz doba Austrougarske našao je svoje mesto na porodičnom imanju
Za detalje u domu zadužena je Jasmina Oluški