Sreda, 21 Oktobar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Ova država žmuri

OVA DRŽAVA ŽMURI

Izvod iz članka: „Cela vlada se zaglibila u mleku“

Novi sad, 20.11.2010.

Iako je mleko prokuvalo i naraslo do te mere da je postalo ozbiljno državno pitanje, na kraju je posle ovog rebalansa budžeta ispalo da se „tresla gora – rodio se miš“.

Obećanja…

Elem, barem za sada, premije za mleko neće biti pet dinara, koliko su farmerima obećavali razni ministri, već svega tri. Ništa neće biti ni od zahteva pojedinih udruženja farmera da se premije isplaćuju procentualno spram otkupne cene. Naime, Ministarstvo poljoprivrede dobilo je rebalansom budžeta za ovu godinu upola manje para nego što je tražilo – svega 650 miliona dinara, od tražene 1,27 milijarde. Novac će ići farmerima, ali oni mršavom pogačom nisu zadovoljni.

Predsednik Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Dejan Trajković:

  • Ponovo smo izigrani i imamo istu situaciju kao dosad. Ne možemo da verujemo da pred problemom nestašice mleka i katastrofalnog stanja u stočarstvu ova država žmuri! Pitanje je i kada će da daju te premije, bojim se, biće po onoj „ne lipši magarče do zelene trave“.
  • U ovom trenutku premija od pet dinara je minimalna, pogotovo ako se zna da naše mleko ima najgori status i najniže subvencije u okruženju i šire.

Mlečna farma Trajković u Skorenovcima; foto: V. Lazić

  • Asocijacija očekuje da će budžet za narednu godinu ipak biti pravednije raspoređen i da će „paorska pogača“ iznositi sedam do deset odsto ukupne republičke kase. Neophodno je da država donese jasnu strategiju razvoja poljoprivrede, a ne da menja uredbe od danas do sutra i da ni stočari ni drugi poljoprivrednici nikada ne znaju na šta mogu računati. U rebalansu smo prošli kako jesmo, ali tražimo da raspodelom novca za sledeću godinu za premije bude obezbeđeno više. One bi po litri mleka trebalo da iznose barem sedam dinara, a realno bi bilo da su deset evrocenti. Država sigurno ima načina da reši problem s mlekom. Recimo, može da utvrdi zakonski najnižu cenu od, recimo, 38 dinara. Kada bismo dobijali toliko, vrlo brzo količina sirovog mleka bila bi povećana oko 15 posto.
  • Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine zatražila je još prošle godine da se trgovačke marže na mleko ograniče na pet odsto, a taj je zahtev Ministarstvo poljoprivrede tada uputilo Ministarstvu trgovine. Ni od toga ništa nije bilo i sve se lomi preko naših leđa i leđa potrošača.

15 odsto od ukupne otkupne cene mleka

Predsednik Udruženja stočara Bečeja Vasa Džigurski, zadužen za stočarstvo u Asocijaciji poljoprivrednika:

  • Premija od 15 odsto od ukupne otkupne cene mleka bila bi najbolje rešenje. Takva mera stimulisala bi i veće farmere koji proizvode, na primer, 1.500 litara mleka dnevno, ali i one „male“, jer bi imali motiv da proizvode više, i to mleka ekstra kvaliteta. Tako bi i u sadašnjoj situaciji, kada za kvalitetno mleko stočari dobijaju 32 dinara po litru, premija iznosila 4,7 dinara, što je opet bolje nego tri, koliko je ispalo.

Izvor: Dnevnik, S. Gluščević