REZULTATI BOLJI OD OČEKIVANJA

 

 Međunarodni sajam poljoprivrednih mašina održan je u Bolonji od 19. do 23. oktobra 2021. godine, posle dva odlaganja i jednog digitalnog izdanja. Po podacima koje je objavio organizator Sajma FederUnacoma i sajam u Bolonji – BolognaFiere, sajam EIMA International je videlo 270.700 posetilaca, a od toga je 25.900 posetilaca doputovalo u Italiju iz inostranstva. Ovi podaci su bili osnova da se sajamska manifestacija oceni vrlo visoko i doprineli su odluci da se sledeće 45. izdanje Sajma održi u redovnom terminu, u periodu od 9. do 13. novembra 2022. godine.

Ne samo da je broj posetilaca ocenjen kao izuzetan, već je, kako su naglasili organizatori Sajma, i kvalitet posetlaca bio na visokom nivou. Zapravo, Sajam su posetili uglavnom privrednici zainteresovani za inovativne proizvode i kupovinu tehnologija prilagođenih najrazličitijim sredinama koje se koriste za biljnu proizvodnju. Tokom Sajma održano je čak stotinu šesnaest konferencija i seminara čije tematike su bile vezane kako za nova tehnička rešenja tako i za prevazilaženje i ispunjavanje nekih pravnih i političkih zahteva.

Alesandro Malavolti, predsednik FederUnacoma

 

  • Želeli smo da EIMA nastavi održavanje ove godine uprkos činjenici da mnogi izlagači i posetioci iz zemalja koje su u zdravstvenoj kriz, neće moći da učestvuju – rekao je Alesandro Malavolti, predsednik FederUnacoma, Udruženja italijanskih proizvođača poljoprivrednih mašina i opreme, koje je glavni organizator Sajma. Napomenuo je da su podaci o manifestaciji potvrdili da je odluka o održavanju Sajma bila dobra.

Uoči održavanja sajma EIMA organizatori su istakli da očekuju oko 160.000 posetilaca, što je polovina rekordne posete ostvarene 2018. godine. Ipak, na sreću, kako je izjavila Simona Rapastela, direktorka FederUnacoma, poseta 2021. godine je bila na nivou 85% od rekordne posete, postignute na poslednjem izdanju pre pandemije.

  • Ovaj rezultat deluje pomalo čudesno, ali to je rezultat našeg velikog rada i rešenosti da istaknemo sve vrednosti sajma EIMA na međunarodnoj izložbenoj sceni, kao i rada kompanija koje su učestvovale – rekla je Simona

Poslednje izdanje sajma EIMA okupilo je 1.350 izlagačkih kompanija iz sektora mehanizacije, a njih 350 je došlo iz inostranstva, iz četrdeset država. Izlagači su prikazali više od 40.000 eksponata u četrnaest specijalizovanih sektora koji pokrivaju pet tema.

Covid-19 promenio uslove poslovanja

Poslednje izdanje Sajma, može se reći na osnovu konferencije za novinare održane veče pre otvaranja sajamskih kapija, bilo je pomalo u senci dešavanja u industriji poljoprivrednih mašina na svetskom nivou. Tom prilikom velika pažnja je posvećena dešavanjima u vezi sa nabavkom sirovina za proizvodnju poljoprivrednih mašina, odnosno poskupljenju sirovina, kao i povećanju troškova logistike. Pogotovo onih koji se odnose na troškove iz Kine. Ova dešavanja sada osećaju ne samo proizvođači mašina, već i njihovi korisnici kojima roba neće biti isporučena u očekivano vreme. Razloga za takva dešavanja u proizvodnim pogonima širom Evrope je više, a zajednički uzrok je pandemija virusa korona.

Posetioci ovogodišnjeg sajma EIMA 2021.

Pamdemija je na početku ostavila značajan trag u Italiji kada su mnogi proizvodni pogoni komponenti i mašina potpuno obustavili rad. Ovakva situacija je dovela do prvih kašnjenja u isporukama, ali ona nisu bila značajna. Zapravo, zalihe komponenti, pa i gotovih proizvoda su onda spasile situaciju, te zaustavljanje proizvodnje u prvi mah nije ostavilo veliki trag na tržištu poljoprivredne mehanizacije.

Mnogo ozbiljnija sitacija u pogledu snabdevanja komponentama i mašinama uočena je tokom novembra i decembra 2020. godine, a nastavljena je sledeće 2021. u januaru i februaru. Razlog za ovakva dešavanja bili su problemi u vezi sa nedostatkom sirovina, porastom njihove nabavne cene, a samim tim i porastom troškova proizvodnje. Kako je na konferenciji istakao Malavolti, cene nekih sirovina povećane su za 100 do 200 odsto, plastike i bakra čak 300 odsto, a bezmalo deset puta povećane su cene elektronskih komponenti. U septembru je zabeležen i snažan rast troškova energenata za čak 365 odsto, a višestruko su povećane i cene metala, kao i polipropilena. Rastu cena sirovina metala doprineo je smanjen izvoz čelika i legura gvožđa iz Kine zbog potreba domaće proizvodnje.

Osim što su elektronske komponente višestruko poskupele, kasni i njihova isporuka, kao i uopšte transport iz azijskih zemalja, posebno iz Kine. Kašnjenje poskupljuje krajnji proizvod, ali znanto više i cena transporta iz ovih država.

  • Transport kontejnera iz Kine ka Evropi ranije se plaćao 750 do 1.000 dolara, a sada je cena oko 10.000 dolara. Produženo je i vreme isporuke kontejnera na oko 60 dana, što je tri puta duži period. To je izazvalo velike teškoće i dovelo do toga da danas multinacionalne kompanije čije je matično predstavništvo u Evropi, a koje su svojevremeno izmestile svoju proizvodnju u Aziju, povuku određene poteze.

Kašnjenje i poskupljenje transporta iz azijskih zemalja, posebno iz Kine, značajno poskupljuje krajnji proizvod

  • Zapravo, više ovakvih kompanija se odlučilo na vraćanje proizvodnje kući, jer su proizvodnja i kasniji transport komponenti i mašina postali preskupi – objasnio je Alesandro Malavolti.

Ipak, i po događajima pre pandemije, a u vezi sa transportom iz ovih azijskih država, moglo se naslutiti da će doći do promena u uslovima poslovanja. Zapravo u jednom momentu je cena transporta iz Azije u Evropu bila na toliko niskom nivou da su se mnoge kompanije odlučile na prodaju kontejnera. Zato ih je u jednom momentu bilo znatno manje na raspolaganju nego ranije. Osim toga, početkom 2021. godine je stupila na snagu regulativa koja se odnosi na pogonske motore brodova, to jest njihovu emisiju. Zbog toga su transportne kompanije imale na raspolaganju smanjen broj kontejnera i raspoloživih brodova. Jasno je da je ovakva situacija povisila cenu, ali i produžila period isporuke u Evorpu.

  • Ovaj problem se tiče industrije poljoprivrednih mašina širom sveta. Moramo da se nosimo sa aktuelnom situacijom nastalom usled nedostatka silikata koji se koriste u izradi poluprovodnika i čipova. A te komponente su ključne u mašinama koje rade po principima Agriculture 4.0 – istakao je Alesandro Malavolti.

Ovakva situacija dovodi i do pitanja da li se aktuelne inovacije opravdano ocenjuju kao opredeljenje budućnosti. Ako se u obzir uzmu inovativna rešenja koje su posetioci sajma EIMA bili u prilici da vide, odgovor je potvrdan s obzirom na to da su rešenja u potpunosti bila u znaku pametnih rešenja Agriculture 4.0 u svim sektorima. Ovo je svojom izjavom da se stabilizacija na tržištu očekuje u poslednjem kvartalu 2022. potvrdio donekle i sam A. Malavolti.

Specijalizovane i pametne mašine

Na sajmu Eima International su, u skladu sa trendovima razvoja i Agriculture 4.0, prikazana brojna “pametna” i digitalna rešenja za koje je bio odvojen čak i poseban paviljon. Ova rešenja su, s obzirom na njihov značaj, mogla da se vide u svim halama na mašinama najrazličitijih namena.

Između ostalog, posetioci su bili u prilici da vide i autonome traktore koji rade potpuno nezavisno sa priključnim mašinama po unapred učitanim zadacima. I na ovom Sajmu je ponovo dokazan veliki značaj senzorske tehnologije u poljoprivrednoj mehanizaciji bez koje se ne može zamisliti rad savremenih rešenja koja doprinose povećanju produktivnosti i efikasnosti.

Evidenta je i sve zastupljenija primena električne energije kao energenta, ali i sistema za rekuperaciju energije kako bi se smanjilo njeno „bacanjeˮ.

Posetioci sektora komponenti, posebno motora sa unutrašnjim sagorevanjem, bili su u prilici da vide i hibridna rešenja, a veliko interesovanje posetilaca Sajma, posebno štanda New Holland, probudilo je rešenje traktora koji koristi metan kao gorivo.

Ako se govori o pogonu, mora se spomenuti da se na Sajmu stekla jasna slika o spremnosti proizvođača mašina sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem da zadovolje standarde emisije izduvnih gasova. To su na Sajmu jasno pokazali italijanski proizvođači traktora, od kojih su mnogi uradili posao maestralno. Zapravo, ovo se posebno odnosi na proizvođače specijalizovanih traktora koji su često veoma malih dimenzija. Neki od njih imaju širinu manju od jednog metra, te je bila prava majstorija staviti pod haubu motor i sve komponente koje se koriste za prečišćavanje izduvnih gasova SCR, DPF, DOC, EGR i slično, a da se pri tome ne naruši geometrija haube i zadrži odličan pregled iz kabine u punom krugu.

I ove godine, za razliku od drugih sajmova, napravljena je veoma bogata izložba za održavanje višegodišnjih zasada. Tu se uočava trend povećanog korišćenja pametnih tehnologija, kao i tehnike koja se koristi u povrtarskoj proizvodnji.

Neizostavno, na sajmu EIMA su bile prikazane i mašine za zaštitu bilja – prskalice i atomizeri koji imaju „svojuˮ halu, kao i tehnika i oprema za navodnjavanje koja je bila smeštena čak u dve hale. Sve to više nego dovoljno govori o značaju navodnjavanja kao važne agrotehničke mere.