Četvrtak, 5 Avgust 2021.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Cvećarstvo (2)

CVEĆARSTVO

(Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)

Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

Bellis perennis L.

(fam. Asteraceae)

U narodu ga zovu: novčić, krasuljak, krajcarica...

Između devet poznatih vrsta ovog roda kod nas se gaji samo Bellis perennis. Ime mu potiče od latinske reči Bellus – lep i asocira na izuzetno lep izgled samog cveta. Poznat je pod imenom: novčić, krasuljak ili krajcarica.

Bellis je poreklom iz Evrope, gde se nalazi na travnim površinama kao divlja vrsta sa jednorednim belim venčićem kruničnih listića i sa izrazito žutom sredinom. Kod nas se koristi kao dvogodišnja vrsta sadnjom u jesen i obilnim cvetanjem do maja meseca, kada biva zamenjen jednogodišnjim cvetnim vrstama.

Odlikuje se veoma kompaktnim rastom bokora, izduženim listovima koji su prema vrhu širi i simetrično raspoređeni u gustu rozetu pri samoj osnovi, gde su i obasuti sitnim maljicama.

Prema obliku kruničnih listića imamo varijetet ligulosa – jezičast i var. fistulosa – cevast.

Visina Bellisa je zavisna od sorte i kreće se od 10-15 cm.

Cvetanje započinje u toku jeseni, nastavlja se odmah u prvim toplijim danima meseca marta i traje do kraja juna. Cvetovi su pojedinačne glavičaste cvasti na ravnoj i kratkoj cvetnoj dršci. Boje cveta su: bela, roza, crvena ili šatirana u raznolikom stepenu obojenosti, nekada samo vrhova cvetnih latica, a nekada i celih latica. Postoje sasvim jednostavni cvetovi, ali i veoma puni sa različitom dužinom latica, nekada kratkih i širokih, lancetasto izduženih i sa zanimljivim valovitim sklopom cvetnih glavica.

Pomponette White/ Rose

Pomponette White/ Rose

Pomponette Red

Prečnik cveta varira od 2,5 cm, koliko imaju sorte Pomponette, koje su visine 15 cm.

Sorte Planet imaju prečnik cveta 3,5 cm i veoma su atraktivne, a visina im dostiže 15 cm. Veoma krupan cvet sa prečnikom od 6 cm imaju sorte Habanera.

Planet Red

Habanera White with pink tips

Grupa Galaxy je različita po tome što ne traži nižu temperaturu za period indukcije cveta, tako da cveta već u jesen. Ima polu duple cvetove pompon tipa i kratke drške.

Rominette je poboljšana pompon sorta koja ima snažno ispunjene cvetove prečnika 2 cm i veoma stabilnu dršku.

Galaxy Red


Rominette Red

U grupi Ruby su najpopularniji belisi koji imaju cvet prečnika 4 cm, koji je ispunjen i na stabilnoj je dršci, a visina biljke je 20 cm.

Var. Robella ima krupne cvetove prečnika 5 cm koji veoma podsećaju na Ruby.

Plod Bellisa je ahenija, a seme je veoma sitno, tako da u 1 gramu ima do 6.ooo semenki. Za proizvodnju 1.ooo komada rasada potrebno je posejati 1.250 semenki.

Razmnožavanje i proizvodnja

Razmnožavanje je setvom semena. Nakon setve, koja može biti u hladnim lejama ili u staklenicima na parapetima, odnosno u sandučićima, vrši se pokrivanje rasada i obezbeđuje mu se blago zasenčeno mesto uz redovnu kontrolu vlažnosti. Nicanje počinje za 7 dana i nakon 7 narednih dana može se otpočeti sa pikiranjem rasada.

Optimalno je da se pikiranje radi u pikir sandučiće ili na palete, odnosno kontejnerske tacne i da se smesti na svetlo mesto gde će nastaviti sa svojim intenzivnim i brzim rastom.

Rasad proizveden u kontejnerskim tacnama može biti direktno korišćen za sadnju na cvetnim površinama, dok rasad iz sandučića mora biti u međufazi proizvodnje ulončen u saksije prečnika 7-8 cm.

Bellis je vrsta koja traži dosta vode i voli sunčane položaje. Otporna je na bolesti i štetočine.

Ruby White

Primena

Belis zbog svog niskog  i kompaktnog rasta nalazi primenu u sadnji na javnim zelenim površinama i to  na površinama u prednjem planu, ili uz staze, u žardinjerama, na balkonima i terasama, kao i u individualnim objektima. Sadnja se može raditi kao čista, kada po m2 primenjujemo 25 komada u naizmeničnoj sadnji po principu ravnostranih trouglova. Takođe, može biti i kombinovana sa lukovičastim vrstama (lala, narcis ili zumbul), kada sadimo naizmenično jedan belis – jednu lukovicu i to 20 lukovica i 20 rasada belisa po m2.