Utorak, 1 Decembar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Cvećarstvo (3)

(Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

M Y O S O T I S

fam. Boraginaceae

Rod je dobio ime po lat. reči myos – miš, jer su mu listovi nalik na mišije uho.

Kod nas je poznat pod imenom Nezaboravak ili Spomenak. Rod ima više vrsta, ali se ovde gaji najviše:

Myosotis alpestris

Poreklo mu je Evropa. Raste veoma bujno u kompaktnom žbunu, visine do 30 cm. Stablo i listovi su mu pokriveni sitnim dlačicama. Cvetovi su mu veoma brojni, sitni, petočlani i najčešće plavi, ali ga imamo i u beloj i roza boji.

Myosotis alpestris – Sylva

Myosotis alpestris – Miro

Myosotis alpestris – Tamno plavi

Myosotis silvatica

Veoma cenjena vrsta nezaboravka visine do 25 cm sa izuzetno lepom, snažno plavom, belom i roza sortom Nina, rana i veoma kompaktna, visine je samo l5 cm i sada je vodeća na svetskoj listi proizvođača.

Myosotis silvatica - Nina Early Blue

Myosotis silvatica - Nina Indigo

Veoma jaka u porastu, snažne roza boje je sorta Rosylva koja se izuzetno dobro ponaša u cvetnjacima, dok je sorta Blue Basket tamno plava, visine 25 cm i pogodna za rezanje, što zadnjih godina postaje veoma mnogo korišćeno sa težnjom izrade što prirodnijih cvetnih buketa i aranžmana.

Myosotis silvatica - Nina Rose

Myosotis silvatica - Nina White

Razmnožavanje i uzgoj

Razmnožavanje je generativno, setvom semena ili vegetativno ožiljavanjem vršnih reznica. Optimalno vreme setve je juni mesec. U 1 gramu ima oko 1.800 semenki, a za proizvodnju 1.ooo komada rasada potrebno je posejati 2 grama semena.

Pikiranje se može obavljati direktno u saksije 8-10 cm ili u kontejnerske tacne. Biljka ne voli jako sunce, te je treba smestiti preko leta u fazi uzgoja, na senkovito mesto u hladnim lejama ili u klimatizovanim staklenicima, odnosno plastenicima.

Uz obilno zalivanje i redovne mere nege, u oktobru je možemo saditi na stalno mesto na cvetnim gredicama, u baštama ili na balkonima. Dobro podnosi niske temperature, ali zbog golomrazice predlažemo pokrivanje suvim lišćem, koje će se dolaskom prvih toplijih dana pažljivo ukloniti. Ukoliko smo rasad ostavili u lejama za sadnju na proleće, moramo biti veoma pažljivi prilikom sadnje jer je sorta veoma osetljiva na presadnju.