Utorak, 1 Decembar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Cvećarstvo (4)

CVEĆARSTVO

(Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

DVOGODIŠNJE BILJKE

V I O L A   W I T R O C K I A N A   –  VIOLA TRICOLOR

/fam. Violaceae/

I pored toga  što rod ima  preko 100 vrsta, kao cvetne vrste gaje se Viola odorata i Viola tricolor. Veliki je broj hibridnih sorti, a posebno se gaje i Viole cornute kao grupa sitnocvetnih viola sa velikom primenom.

Viola x Witrockiana mix

Viola x  wittrockiana (Viola tricolor)

Ova vrsta je poreklom iz Zapadne Evrope gde i danas raste kao samonikla. Kod nas je poznata kao Dani noć.  Vrsta je veoma složenog hibridnog karaktera i u njenom stvaranju su učestvovale V. lutea, v. altaica, V. tricolor i V. cornuta.

Viola dostiže visinu 15-25 cm i širi se bokorasto sa delimično poleglim zeljastim stablom Rast joj je veoma kompaktan i žbunast, tako da svojim intenzivnim grananjem brzo pokriva tlo. Gornji listovi Viole su ovalno lancetasti i nejadnako nazubljeni sa po dva zaliska, dok su donji listovi jajasti.

Cvet je pojedinačan na dugoj dršci od 10-15 cm. Donosi mnogo cvetova i zavisno od vremena setve, cvetanje počinje već iste jeseni i nastavlja se nakon prestanka jakih mrazeva, odnosno u rano proleće i traje do juna meseca. Ima 5 kruničnih listova, od kojih su gornja dva najčešće jednobojna; zatim ima dva srednja i jedan donji list. Krunični listići  su raznobojni i mogu biti glatki ili naborani, a mogu imati i poseban miris. Prečnik cveta je  3-12 cm.

Viola x Witrockiana Skyline

Viola je stranooplodna biljka koja ima plod pucavac i to trodelni tobolac, te puca na tri dela i izbacuje seme sivo-žute boje. Ukoliko želimo sačuvati seme, plod ubiramo čim je od zelene boje poprimio bledu boju i stavljamo ga u papirnatu kesu gde dozreva.

Razmnožavanje i uzgoj

Razmnožavanje Viole je setvom semena od maja do avgusta meseca. U 1 gramu ima 850 semenki, a za 1.000 komada proizvedenog rasada potrebno je posejati 1.250 semenki.

Optimalna temperatura za setvu semena je 18°C. Setva se obavlja na parapetima, u sandučićima ili u posebno pripremljenim lejama koje mogu biti u stakleniku, plasteniku ili na otvorenom prostoru.

Za setvu je potrebno koristiti gotov supstrat koji je sterilisan i ima neophodni sastav za uspešno nicanje i rast rasada. Potrebna  Ph vrednost je 5,5-5,8.

Zasejanu površinu treba zaštititi od direktne sunčeve svetlosti. Uz redovnu negu, zalivanje  i hemisku zaštitu prema potrebi, nakon 3 nedelje od dana setve možemo ponik koji ima razvijena 3-4 listića, pikirati u saksije od 8 cm i nakon nedelju dana izneti ih u hladne leje na sunčano mesto gde će nesmetano nastaviti svoj dalji rast.

Široka primena Viole x Witrockiane Skyline

Rasad odgajen u senci daje slabo ukorenjene i nepravilno razvijene-izdužene biljke, koje nakon sadnje na stalno mesto imaju veoma slab prijem i često izmrzavanje tokom zime.

Obavezna je nedeljna prihrana rasada ili dodavanje djubriva Osmocote prilikom ulončavanja.

Viola se rasađuje na stalno mesto sa 20-25 kom/m2 i veoma je atraktivna u kombinovanoj sadnji sa lukovicama.