Utorak, 29 Septembar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (132)

Gajenje, sakupljanje, upotreba

ZELJASTE AROMATIČNE BILJKE (32)

MATIČNJAK (1)
Mellisa officinalis
L.

FAMILIJA: Lamiaceae

Narodna imena: arboraža, čelina trava, čelinjak, limunka, majčina ljubica, maternjak, amtičnjak, medenka, melisa, pčelarica, pčelinja metvica, pčelinjak, rojevica

MATIČNJAK – Mellisa officinalis L.

Sumatra se da je matičnjak poreklom iz područja Sredozemlja. Samoniklo raste skoro u celoj Evropi, sem krajnjeg severa i juga. U našoj zemlji dobro uspeva, a najpogodnija su područja sa godišnjom sumom padavina preko 600 mm.

Na većim površinama gaji se u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Botaničke osobine

  • Matičnjak je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm.
  • Ima veoma razvijen koren. Podzemni izdanci, kojih ima u velikom broju, razvijaju se vodoravno, a iz njih izbijaju nova matična stabla.
  • Stablo matičnjaka je jako razgranato, na poprečnom preseku četvorougaono.
  • Listovi su naspramni (dužine do 7,5 cm, širine do 4 cm), s dugim lisnim drškama, jajasto-srcolikog oblika, po obodu testerasti, slabo dlakavi, zelenkastožućkasti. Na listu se nalaze žlezde.
  • Cela biljka ima prijatan miris na limun i pokrivena je sitnim i finim maljama.
  • Cvetovi su beli do crvenkasti, dužine do 1,5 cm, u grupi 6-10, smešteni u pršljenastim cvastima, u pazuhu gornjih listova. Cveta od juna do avgusta.
  • Seme je sitno, sjajnomrke boje, jajastog oblika. Masa 1.000 semenki je oko 0,6 g. Klijavost semena je 85 – 90% i opada sa starošću semena.

Listovi matičnjaka se upotrebljavaju kao prijatan karminativ, stomahik, aromatik, antispazmolitik

Hemijski sastav i upotreba

Od matičnjaka se koristi list (ređe vršni delovi biljke u cvetu), koji se sakuplja na početku cvetanja. List matičnjaka je složenog hemijskog sastava i ceni se prema količini etarskog ulja. Matičnjak sadrži: etarsko ulje (citral oko 30%, geraniol, linalol, citronelal oko 40% – od koga potiče prijatan miris na limun), tanine ( oko 5%), gorke supstancije i dr. Listovi sadrže više etarskog ulja od ostalih delova biljke. Etarskog ulja ima od 0,1 do 0,3% i veoma je isparljivo. Etarsko ulje matičnjaka dobija se destilacijom lišća i herbe pomoću vodene pare. Koristi se u medicini, farmaciji, parfimerijskoj industriji, kozmetici, za aromatizaciju napitaka i nekih prehrambenih proizvoda.

Matičnjak se odavno koristi kao važna medonosna, lekovita, mirisna i ukrasna biljka.

U farmakopejama mnogih zemalja oficinalni su i list (Melissae folium) i etarsko ulje (Melissae aetheroleum) matičnjaka. To je zbog toga što se samim etarskim uljem ne može zameniti list, koji deluje jače i potpunije. List se upotrebljava kao prijatan karminativ, stomahik, aromatik, antispazmolitik. Infuz spravljen samo od lista matičnjaka, ili češće pomešan sa gorkim travama (kičicom, hajdučicom, lincurom ili gorkom detelinom) daje se protiv otežanog varenja i za pojačanje apetita. Spiritus Melissae aetheroleum utrljava se spolja protiv neuralgije i reumatizma, jer draži kožu. Matičnjak deluje protiv nesanice, plućnih oboljenja i malokrvnosti. Olakšava bolove od uboda ose. Matičnjak i njegovo ulje daju se kao sredstvo za osvežavanje, naročito za vreme trudnoće, tj. deluje kao antiemetik. Vino i kupke od melise koriste se protiv bolova u toku menstrualnog ciklusa i nervne napetosti. List i etarsko ulje deluju sedativno, te ulaze u sastav oficinalnog čaja za umirenje (Species sedativae ili Species nervinae). Melisa ublažava grčeve glatke muskulature i povoljno deluje na rad srca. Koristi se u industriji mirisa i likera (Francuska) i kao začin.

Thomas Coghan u XVI veku ističe da je melisa dosta cenjena vrsta, koja pozitivno de­luje na raspoloženje, i utiče na poboljšavanje koncentaracije i memorije.

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
Gajenje, sakupljanje, upotreba
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.