Subota, 22 Februar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (189)

Gajenje, sakupljanje, upotreba

NEKE TROPSKE BILJKE I NJIHOVE DROGE

 

CIMET

Cinnamomum div.

FAMILIJA: Lauraceae

 

CIMET – Cinnamomum div.

CIMET – Cinnamomum div.

 

 

Cimet je nisko drvo sa kožastim listovima i žutim cvetovima koje raste u tropskoj Aziji. Drogu čini oguljena i osušena kora sa mladih izdanaka cimetovog drveta, sa koje je struga­njem skinuta pluta i veći deo srednje kore. Sveža kora je beličaste, a suva bledosmeđe bo­je, krta, vlaknastog preloma, karakterističnog prijatnog mirisa, a ukusa sladunjavog i malo oporog.

suva bledosmeđe bo¬je, krta, vlaknastog preloma, karakterističnog prijatnog mirisa, a ukusa sladunjavog i malo oporog.

Suva kora cimeta je bledosmeđe boje, krta, vlaknastog preloma, karakterističnog prijatnog mirisa, a ukusa sladunjavog i malo oporog.

Cimet sadrži 0,5 – 1,4% etarskog ulja, tani­ne, sluz, boje i dr. Droga se koristi u obliku cimetne vode (Cinnamonu aqua), raznih sirupa, likera i tinktura, kao stomahik, začin i prijatan aromatik, korigent mirisa i ukusa drugih lekova, hemostatik i nervin. Nalazi primenu i u parfimeriji.

Cimetovo ulje (Cmnamomi aetheroleum) je svetložuta ili smeđa tečnost koja se dobija de­stilacijom pomoću vodene pare iz kore od cejlonskog cimeta i sadrži 64 – 76% cimetnog aldehida i 5 – 11% eugenola. Upotrebljava se za izradu kozmetičkih preparata i u parfimeriji.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
Gajenje, sakupljanje, upotreba
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.