Subota, 22 Februar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (190)

Gajenje, sakupljanje, upotreba

NEKE TROPSKE BILJKE I NJIHOVE DROGE

 

KARANFILIĆ

Eugenia caryophyllata Thunb.

FAMILIJA: Myrtaceae

 

Narodna imena: karanfilić, klinčić, garofan, karanfil, karanfić, klinčac

 

KARANFILIĆ - Eugenia caryophyllata Thunb.

KARANFILIĆ – Eugenia caryophyllata Thunb.

 

Karanfilić je tropsko drvo sa Molučkih i južnih Filipinskih ostrva. Kao droga koriste se cvetni pupoljci (Caryiophylli flos) koji liče na klin, pa otuda i sinonim klinčić. Droga je jakog aromatičnog mirisa a ukusa naljutog. Bere se kada boja čašice od zelene prelazi u crvenu. Sušenjem na suncu droga dobija mrku boju.

Karanfilić sadrži 14 – 24% etarskog ulja, 10 – 13% tanina, vanilin, smole, vosak i oko 3% kariofilina. Etarsko ulje (Caryophylli aethero­leum) je žućkasta ili smeđa tečnost koja se do­bija destilacijom pomoću vodene pare iz osu­šenih pupoljaka karanfilića, a glavni sastojci ulja su eugenol i aceteugenol.

 

Bere se kada boja čašice od zelene prelazi u crvenu

Bere se kada boja čašice od zelene prelazi u crvenu

 

Karanfilić se najviše upotrebljava kao aro­matičan začin, za proizvodnju etarskog ulja i u industriji likera i parfema. Ulje je dobar antiseptik, a pored baktericidnog ima i lokalno anestetično delovanje. Primenjuje se u kozme­tici i parfimeriji, ulazi u sastav mnogih aroma­tičnih voda, pasta i pilula za negu zuba i usta. Karanfilić i ulje služe za izradu aromatičnih tinktura (Tinctura aromatica) koje su dobri korigenti. Deluje i kao stomahik i stimulant.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
Gajenje, sakupljanje, upotreba
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.