Subota, 22 Februar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (193)

Gajenje, sakupljanje, upotreba

NEKE TROPSKE BILJKE I NJIHOVE DROGE

 

KAKAO

Theobroma cacao L.

 

Narodna imena: kakao-bob, kakaovo drvo, kakaovac pravi.

 

KAKAO

KAKAO – Theobroma cacao L.

 

Kakao je drvo koje se gaji u tropskim predelima. Njegovo seme sadrži 1 -3% teobromina, 0,35% kofeina, 50 – 53% kakaovog masla, 3 – 5% kakaovog crvenila, oko 2% tanina, 12 – 14% belančevina i dr. sastojke.

Kakao drvo

Kakao drvo

 

Kakao se upotrebljava kao izvrsna hrana, sredstvo za uživanje i poslastica, stimulant, to­nik i diuretik. Teobromin iz semena je dobar diuretik i uzima se u količini 1 – 3 g dnevno, malo je otrovan i brzo se eliminiše. Teobro­min, kakaov prašak (dobija se mlevenjem prženog i oljuštenog semena, a sadrži najma­nje 16% masla) i mlevene koštice (sastoje se od krtih hartijastih delića kakaove boje, slabog mirisa i sluzavog ukusa) koriste se u lečenju bronhijalne astme, katara i dr. oboljenja organa za disanje, angine pektoris i raznih skleroza. Kakaove ljuske se često dodaju raznim čajnim mešavinama za popravljanje ukusa. Kakaov prašak se, takođe koristi kao korigent neprijat­nog mirisa i ukusa raznih lekova.

Najveći deo kakao u svetu troši se za izradu čokolade

Najveći deo kakao u svetu troši se za izradu čokolade

Najveći deo kakaoa u svetu troši se za izra­du čokolade, praha od čokolade, raznih vrsta brašna za decu i bolesnike, kao i za dr. slična sredstva.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
Gajenje, sakupljanje, upotreba
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.