Subota, 22 Februar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (194)

Gajenje, sakupljanje, upotreba

NEKE TROPSKE BILJKE I NJIHOVE DROGE

 

KOLA

Cola vera K. Schum

 

Familija: Sterculiaceae

 

Kola raste u tropskim vlažnim šumama za­padne Afrike, odakle je preneta u Indiju, Brazil, Meksiko, Kolumbiju i dr. Na nekim mestima se sve više gaji tj. veštački razmnožava. U Evropi je bila nepoznata sve do XVI veka. Plod kole je čaura ispunjena sitnim semenom. Čaura je veličine oraha ili divljeg kestena, obično rastavljena na dva dela, bele ili ružiča­ste boje, na prelomu crvenomrko, oporog i nagorkog ukusa, a mirisa nema. Plodovi kole se beru nešto pre potpunog sazrevanja, semenke izvade iz čaure i osuše.

Kola orasi sadrže 1 – 2,5% kofeina, 0,07% teobromina koji su delimično slobodni, a delimično vezani. Ima još oko 4% flobatanina, oko 30% skroba, malo saharoze, enzima betaina i malo masti.

KOLA -

KOLA – Cola vera

 

Kola se upotrebljava u obliku alkoholature, tečnog ekstrakta, stabilizovanog praška, vina ili tinkture kao stimulant, tonik, roborant i adstringent. Deluje i diuretično, uzbuđuje cen­tralni nervni sistem i jača delatnost srca. Kola orasi se često dodaju raznim prijatnim napici­ma koje sve češće piju sportisti, zbog brzog okrepljujućeg dejstva.

Cvetovi kole

Cvetovi kole

 

U tropskim nezdravim krajevima upotreba pijaće vode prokuvane sa malo kole ima veliki profilaktički značaj za zaštitu od dizenterije (srdobolje) koja se prenosi zaraženom neprokuvanom vodom. U većim količinama kola je otrov i može izazvati smrt, usled paralize srca.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
Gajenje, sakupljanje, upotreba
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.