Subota, 22 Februar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (195)

Gajenje, sakupljanje, upotreba

NEKE TROPSKE BILJKE I NJIHOVE DROGE

 

ČAJ

Thea sp.

Familija: Theaceae

 

 

Drvo čaja u cvetu

Drvo čaja u cvetu

 

Čaj je drvo ili grm visine 3 – 5 m koje se gaji u tropskim i suptropskim predelima i to najviše u Kini, Indiji, Indoneziji i na Cejlonu. Pri gajenju čaja orezivanje je najvažniji posao, a izvodi se na kraju sušne sezone. U Indiji i dr. tropskim predelima gde je klima uvek podjed­nako topla, orezuje se svakih 15 dana.

Postoje dva varijeteta čajevog drveta: Thea chinensis koji je niži i sa upola sitnijim lišćem (izduženo-jajasto i dugo 12 cm) za razliku od Thea assamica (lišće je jajastog oblika i dužine do 25 cm), i grana se od zemlje. Listovi su tamnozelene boje i naizmenično raspoređeni. Plod je trouglasta čaura sa tri semenke.

Plantaža čaja u Japanu

Plantaža čaja u Japanu

 

Čaj sadrži 1 – 5% kofein, malo teobromina, teofilin, adenin, ksantin, 8 – 34% tanine, rutin, 0,5 – 1% etarskog ulja, 2 – 3% legumina. U čaju ima još i gume, dekstrina, voska, masti i drugih balastnih materija. Vrednost čaja se ceni po količini kofeina i tanina, a prvenstveno po ukusu i mirisu, jer se najveći deo proizvodnje čaja potroši u svetu za uživanje, a malo kao lek.

Mladi listovi i pupoljci sadrže više kofeina i tanina nego stariji. Čajevo lišće se sakuplja 6 – 8 nedelja nakon orezivanja čajevog drveta. U Kini i Japanu bere se 3 – 4 puta, (prvi put u martu i aprilu, drugi put u maju a treći u julu).

Branje čaja u Indiji

Branje čaja u Indiji

 

Čaj u umerenim količinama popravlja raspoloženje, podstiče na rad, nadražuje i jača. Kofein iz čaja draži koru velikog mozga, tako da osoba brže shvata i brže povezuje misli, po­većava se moć učenja i pamćenja, tako da je intelektualni rad lakši i uspešniji. Čaj suzbija i smanjuje zamor i sanjivost, poboljšava disanje, nadražuje krvotok usled čega je srčani rad pra­vilniji, jači i bolji. Zahvaljujući taninima čaj se upotrebljava kao antidijaroično sredstvo, pro­tiv upale sluznice i kože, opekotina, za jačanje organizma. Daje se i kao tonik, protiv nekih želudačnih oboljenja, kao stimulant, slab diuretik.

Čaj ima i veliko profilaktičko (zaštitno) dejstvo od raznih bolesti koje se prenose zaraženom neprokuvanom vodom.

Pri spravljanju čaja treba znati da se čaj ne sme kuvati.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITO BILJE
Gajenje, sakupljanje, upotreba
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2002.