Petak, 20 Septembar 2019.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (199)

TONIZIRAJUĆE BILJKE

 

ARONIJA

 

Aronia melanocarpa (L.) Wild.

FAMILIJA: Rosaceae

 

Narodna imena: aronija

 

Aronija u cvetu

Aronija u cvetu

 

Aronija je poreklom iz Severne Amerike, odakle je uspešno prenesena u Istočnu Evropu gde raste u slobodnoj prirodi. Uzgaja se u Danskoj, Poljskoj, Rusiji.

 

Botaničke osobine

 

  • Višegodišnji drvenasti žbun. Odrasle biljke mogu narasti i do 2,5 m i imati do 40 stabala u žbunu.
  • Koren snažno razvijen.
  • Stabla su crvenkasto-zelenkaste boje, lišće sjajno i zeleno.
  • Cveta od aprila do juna (zavisno od regiona), cvetovi su bele boje.
  • Plod je sjajna, mrka do crna bobica, grupisana u grozdove. Dospeva od septembra do novembra.

 

Plodovi su grupisani u grozdove

Plodovi aronije su grupisani u grozdove

 

Hemijski sastav i upotreba

 

Kao lekovito sredstvo koriste se plodovi aronije (Aroniae fructus). Sadrže visok nivo antocijana i flavonoida, antioksidante, polifenole, limunsku kiselinu, tanine, razne minerale i vitamine.

Ustaljeno je mišljenje da neke od komponenti iz aronije pomažu u prevenciji oboljenja od raka kao i kod oboljenja srca.

Bobice aronije se mogu konzervirati cele ili u obliku voćnog ekstrakta za džemove, bombone, kolače, jogurt, kao dodatak mleku.

U Rusiji, Danskoj i Istočnoj Evropi se veoma koristi u proizvodnji sokova i vina zbog svoje jake i postojane boje i prijatnog ukusa.

 

Gajenje

 

Aronija dobro podnosi niske temperature. Period kasnog cvetanja omogućava joj da izbegne štete od kasnih prolećnih mrazeva.

Uspeva na različitim tipovima zemljišta, ali joj najbolje odgovaraju vlažna i blago zakišeljena zemljišta, sa dosta padavina tokom sezone. Svakih nekoliko godina preporučuje se proređivanje stabljika, da bi se biljkama smanjila zbijenost i gustina i time omogućila bolja izloženost svetlosti. Nedostatak svetlosti kao i smanjen intenzitet svetlosti dovode do smanjenja produktivnosti.

 

Aronija - plodonosna živa ograda

Aronija – plodonosna živa ograda

 

Plodovi se beru u jesen, veličine su graška, modro plave do crne boje, oporog i kiselog ukusa. Berba obično počinje krajem avgusta, tj. kada količina šećera u plodu dostigne željeni nivo, i traje do prvih mrazeva.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITE I AROMATIČNE BILJKE
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2008.