Ponedeljak, 6 Jul 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (208)

TONIZIRAJUĆE BILJKE

 

LEUZEA

 

Leuzea rhapontica (L.) Holub.

FAMILIJA: Asteraceae

 

Narodna imena: ruska leuzea

 

 

Leuzea cveta u junu

Leuzea cveta u julu

 

Domovina ove biljke je Sibir. Raste na Altaju i drugim planinskim masivima Rusije, mada se zadnjih decenija širi i u druga planinska područja Azije i Evrope kao gajena biljka.

Biljka može da uspeva na različitim tipovima zemljišta, od lakih peskovitih, ilovastih do teških glinovitih, sa kiselom, neutralnom ili baznom reakcijom, ali biljka najbolje rezultate daje na dubokim, vlažnim, dobro dreniranim zemljištima, bogatim hranljivim materijama, potpuno osunčanim jer ne podnosi zasenjeni prostor.

 

Botaničke osobine

 

  • Leuzea je višegodišnja biljka.
  • Naraste u visinu od 0,5 do 1,5 m.
  • Sa drvenastog zadebljalog korena svake godine izraste jednogodišnje stablo sa složenim listovima ovalnog oblika.
  • Cveta u julu. Cvetovi su ružičasto plave boje, hermafroditni, imaju i muške i ženske organe, oprašivanje je entomofilno (insektima).
  • Plod je rebrasto izdužena ahenija.

 

 

Euzea može da uspeva na različitim tipovima zemljišta

Leuzea uspeva na različitim tipovima zemljišta

 

Hemijski sastav i upotreba

 

Biljka sadrži steroidne komponente, koje su ranije izolovane iz insekata – ekdisteron, inokosteron, kao i flavonoide, triterpenske glikozide, seskviterpenske laktone gorkog ukusa, askorbinsku kiselinu. Oficinalna droga nalazi se u ruskim farmakopejama. Kao lekovita sirovina koristi se koren sa zadebljalim delovima podzemnih izdanaka koji imaju karakterističan miris i ukus.

Rhizoma et radix leuzeae – naziv lekovite sirovine, odnosno droge koja se sakuplja u jesen. Iz te sirovine se dobija ekstrakt pomoće perkolacije sa 70%-nim etanolom. Koristi se kao tonizirajuće sredstvo, a isto tako je i pomoćno lekovito sredstvo kod depresivnog stanja, iscrpljenosti organizma, kod imponencije. Preporučuje se rekonvalescentima posle teških operacija.

Nadzemni deo se koristi kao stočna hrana za preživare.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITE I AROMATIČNE BILJKE
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2008.