Ponedeljak, 6 Jul 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (211)

TONIZIRAJUĆE BILJKE

 

ŠIZANDRA

 

Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.

FAMILIJA : Schisandraceae

 

Narodna imena: voće sa pet ukusa

 

 

Šizandra - voće sa pet ukusa

Šizandra – voće sa pet ukusa

 

Šizandra je drvenasta povijuša koja raste u severnoj i severoistočnoj Kini i u graničnim oblastima Rusije i Koreje. Endemična je vrsta, a poreklom je iz japansko-mandžurijske oblasti. Aroma plodova ove biljke je kombinacija kiselog, slatkog, slankastog, gorkog i ljutog ukusa po čemu je ova biljka i dobila naziv voće sa pet ukusa.

 

Botaničke osobine

 

  • Šizandra je višegodišnja puzavica, koja se uvija oko stabla drveta prekrivajući grane i do visine 12 m.
  • Listovi su ovalni i nazubljeni, u početku zelene boje, da bi u jesen dobijali tamno crvene nijanse, naročito na poleđini.
  • Cvetovi su bele boje.
  • Plod su sitne, svetlo crvene bobice koje rastu u grozdovima.

 

•Šizandra je višegodišnja puzavica, koja se uvija oko stabla drveta prekrivajući grane i do visine 12 m

Šizandra je višegodišnja puzavica, koja se uvija oko stabla drveta prekrivajući grane i do visine 12 m

 

 

Hemijski sastav i upotreba

 

Kao lekovito sredstvo koristi se potpuno zreo plod šizandre (Schisandrae fructus) koji sadrži veliki broj jedinjenja, a najznačajnija su organske kiseline, esencijalna ulja i lignini (šizandrin, deoksišizandrin, gomisin, pregomosin), pronađeni u semenkama plodova.

Šizandra je vrlo rado korišćena biljka u tradicionalnoj medicini. Koristi se protiv kašlja, kod noćnog mokrenja, nesanice, dehidracije, kod fizičke iscrpljenosti. Našla je primenu i kao podrška hemoterapiji, kod prehlada, upalnih procesa, hepatitisa, olakšava rad jetre, pomaže kod stresa, tuberkuloze. Takođe, poboljšava cirkulaciju, ima antibakterijsko dejstvo, antidepresant, antioksidant, antiseptik, imunostimulant. Reguliše nivo masnoća u krvi, povoljno deluje kod hipertenzije, dijareje, neuralgija, pojačava mentalnu aktivnost.

Prema najnovijim istraživanjima lignini iz šizandre omogućavaju regeneraciju oštećenja jetre prouzrokovanog virusom hepatitisa ili prekomernim konzumiranjem alkohola.

Sporedni efekti pri upotrebi šizandre se veoma retko javljaju, a manifestuju se kao uznemirenost stomaka, gubitak apetita i osip kože, pa pre upotrebe treba potražiti stručno mišljenje. Takođe, kao preventivnu meru, za vreme trudnoće i laktacije ne upotrebljavati šizandru.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITE I AROMATIČNE BILJKE
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2008.