Ponedeljak, 6 Jul 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (213)

TONIZIRAJUĆE BILJKE

 

TANACETUM

 

Tanacetum parthenium L. Schultz Bip.

FAMILIJA : Asteraceae

 

Narodna imena: povratić, popadija

 

 

TANACETUM Tanacetum parthenium L. Schultz Bip.

TANACETUM
Tanacetum parthenium L. Schultz Bip.

 

Tanacetum je biljka poreklom sa Balkanskog poluostrva, submediteranski florni element. Raste na stenovitim zasenjenim mestima, na obroncima i progalama bukovih šuma, može se naći i na livadama, požarištima.

 

 

Botaničke osobine

 

–          Popadija je višegodišnja zeljasta biljka, visine od 30 do 80 cm.

–          Koren vretenast, granat i jako mirišljav. Stabljika je uspravna, gola, smeđe ružičaste boje.

–          Listovi su široki, jajastog oblika i perasto deljeni na 3 – 5 listića. Glavice su na dugačkim drškama, u razređenim gronjama. Involukrum je poluloptast, a listići involukruma su poređani u više redova, zeleni i dlakavi. Spoljašnji listići lancetasti, unutrašnji duguljasti.

–          Središnji cvetovi žuti, jezičasti cvetići linearni i beli. Biljka cveta tokom leta, od juna do avgusta.

 

 

Tanacetum Raste na stenovitim zasenjenim mestima, na obroncima i progalama bukovih šuma, može se naći i na livadama, požarištima

Tanacetum raste na stenovitim zasenjenim mestima, na obroncima i progalama bukovih šuma, može se naći i na livadama, požarištima

 

Hemijski sastav i upotreba

 

U lekovite svrhe može da se koriste listovi tanacetuma, kao i ceo nadzemni deo (Tanaceti folium et herba). Ova biljka sadrži seskviterpenske laktone – partenolid (min 0,2 %), gvajanolide, eudezmanolide, etarsko ulje, piretrin, flavonoide, tanine.Koristi se u lečenju migrene i ovo je najčešća upotreba tanacetuma. Takođe, koristi se i kod vrtoglavice, artritisa, groznice, menstrualnih poremećaja, stomačnih bolova, zubobolje, ujeda insekata.

Postoji malo podataka o dozama za tradicionalnu uporebu. Preporučene doze kod profilakse migrene su: list (svež) 2,5 g dnevno tokom ili posle jela ili herba (osušena) 50 – 200 mg dnevno. Ispitivanja su pokazala da izaziva izvesne prateće efekte kao što su: afte, suvi jezik, gubitak ukusa, neprijatan i gorak ukus, abdominalni bolovi, dijareja, povraćanje, hipersenzitivne reakcije. Kontraindikovan je tokom trudnoće i laktacije, kao i kod osoba osetljivih na druge vrste familije Asteraceae. Koristiti ga samo u konsultaciji sa lekarom.

 

Preuzeto iz monografije LEKOVITE I AROMATIČNE BILJKE
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2008.