Ponedeljak, 6 Jul 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Lekovito bilje (214)

TONIZIRAJUĆE BILJKE

 

USKOLISNA BOKVICA

 

Plantago lanceolata L.

FAMILIJA: Plantaginaceae

 

 

Narodna imena: muška bokvica

 

 

USKOLISNA BOKVICA Plantago lanceolata L.

USKOLISNA BOKVICA
Plantago lanceolata L.

 

Bokvica se nalazi među onim biljnim vrstama koje su se od najranijih dana koristile u lekovite svrhe. Predpostavlja se da je prva njena primena u lečenju bila tada kada čovek još nije ni bio svestan takve njene vrednosti, kada ju je stavio na povređeno mesto u nameri da stezanjem i prekrivanjem zaustavi krv. Tom prilikom se verovatno uspelo i više od toga, jer je krvarenje prestalo, a ozleda je brzo i bez komplikacija zarasla.

Uskolisna bokvica je široko rasprostranjena evroazijska vrsta. Sreće se na skoro svim kontinentima. Kosmopolit je, a najčešće se javlja u umerenom i hladnijem pojasu, jer ima umerene potrebe za toplotom i vlagom. Razvija se na zemljištima neutralne reakcije i srednje bogatim mineralnim materijama. Sreće se na suvim livadama, pored puteva, u baštama, kraj kuća, po njivama, na otvorenim suvim mestima. Stanovnik je livadsko-pašnjačkih i ruderalno korovskih zajednica. Čest je korov u detelištima, travnjacima i zapuštenim terenima. Nalazi se i na većim nadmorskim visinama.

 

Botaničke osobine

 

  • Višegodišnja zeljasta biljka sa kratkim vertikalnim rizomom i sa nekoliko uspravnih, rebrastih cvetnih stabljika.
  • Stabljike su jednostavne, nerazgranate, bez listova, visine od 10-50 cm.
  • Listovi su u prizemnoj rozeti, eliptično-lancetasti, ušiljeni, goli ili dlakavi.
  • Stabljika se završava neuglednim, sitnim cvetovima smeđe boje, zbijenim u glavičaste ili cilindrične klasolike cvasti. Cveta od aprila do septembra.
  • Plod je dvosemena čaura.

 

Uskolisna bokvica Sreće se na suvim livadama, pored puteva, u baštama, kraj kuća, po njivama, na otvorenim suvim mestima

Uskolisna bokvica sreće se na suvim livadama, pored puteva, u baštama, kraj kuća, po njivama, na otvorenim suvim mestima

 

Hemijski sastav i upotreba

 

Bokvica pripada grupi taninskih biljaka, a sadrži i iridoidne glikozide, najvažniji je aukubin (0,3-2,5 %), katalpol (0,3-1,1 %) i asperulozid, oko 6,5 % sluzi, tanine, fenolne kiseline, flavonoide (apigenin, luteolin, skutelarin), kumarin eskuletin, mineralne materije (cink, kalijum), više od 1 % silicijumove kiseline, saponine, kojima se pripisuje hemolitičko delovanje. Droga Plantaginis lanceolatae herba nije oficinalna, ali se u fitoterapijskoj praksi i danas mnogo koristi, najčešće kao ekspektorans, diuretik i antimikrobno sredstvo. Interno se koristi kod katara respiratornog trakta i upale sluzokože usta i grla. Spolja – kod zapaljenskih reakcija na koži i ozleda (u narodnoj medicini se nanosi isceđen sok iz svežeg lista). Svež sok biljke ima baktericidna i bakteriostatična delovanja. Novija istraživanja ukazuju na antispazmolitično delovanje. Termičkom obradom droge znatno se smanjuju lekovita svojstva, pa je zbog toga, u svim prilikama koje dozvoljavaju, treba koristiti svežu.

 

 

Gajenje

 

Iako je ova biljka poznata u celom svetu kao korovska vrsta ipak se zbog svojih lekovitih svojstava sve više privodi kulturi. Farmaceutska industrija koja koristi uskolisnu bokvicu radi i na stvaranju novih genetskih potencijala sa željenim sastavom aktivnih materija.

Uskolisna bokvica je pogodna i za gajenje, o čemu svedoče dobra iskustva iz Slovačke. Tehnološki postupak gajenja i prerade je razrađen u kompaniji Agrokarpati Plavnica u Istočnoj Slovačkoj.

Nema posebnih zahteva prema tipovima zemljišta, a raste, takodje, u širokom spektru klimatskih uslova, sve do 1800 m nadmorske visine. Zasnivanje proizvodnje se obavalja direktnom setvom u proleće sa 15 kg semena. Klijavost semena traje 3 godine. Biljke podnose gusti sklop tako da razmak izmedju redova može da iznosi, u zavisnosti od mehanizacije koja se koristi za medjurednu obradu i 45 cm. Žetva se obavlja pre nego što se pojave cvetovi. Pokošeno lišće je podložno kvaru te se mora vrlo brzo dati na sušenje. U prvoj godine bokvica se žanje dva puta, a u drugoj i sledećim čak tri do četiri puta. Prinos 3-6 tona suve droge po ha. Kao i sve biljne vrste i bokvica ima svoje prirodne nepriatelje. To su pre svega biljne vaši

Preuzeto iz monografije LEKOVITE I AROMATIČNE BILJKE
Autor: prof. dr Jan KIŠGECI
Izdavač: „Partenon“, Beograd, 2008.