Utorak, 27 Oktobar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Organska proizvodnja povrća (1)

Prof. dr emeritus Branka Lazić, Prof. dr Zoran S. Ilić, Prof. dr Mihal Đurovka

 

ORGANSKA PROIZVODNJA POVRĆA

 

Autori su svesrdno dozvolili da se tekst knjige objavljuje na sajtu www.agroplus.rs
kako bi se saznanja, veoma praktična, prenela na širi krug zainteresovanih za
organsku proizvodnju povrća.

 

Izdavači:

Centar za organsku proizvodnju, Selenča Univerzitet EDUKONS, Sremska Kamenica

Novi Sad, 2013.

Kontakt: 00-381 63 801 4 966

 

PORUKE

 

Pred Vama je knjiga „Organska proizvodnja povrća“ sačinjena prema potrebi onih koji žele ili su već, organski proizvođači povrća. Mi smo, kao i svi autori, kada započnu pisanje teksta sa relativno novom, za naše uslove, problematikom pred izazovom da iskažu sve što misle da je potrebno a da istovremeno zadovolje potrebu da se tekst lako čita i pamti. Međutim sve to nije moglo da bude i kraće. Nadamo se da smo osnovne potrebe za novim i inoviranim znanjima koje nosi organska, održiva poljoprivreda preneli tekstom ove knjige. Možda smo sve to i uspeli ali to je ocena koju treba da daju stručnjaci a pre svega proizvođači.

Ova knjiga obuhvata opšti deo sa osnovama organskog povrtarstva i specijalni deo sa tehnologijama organske proizvodnje brojnih vrsta. Ono, kao deo organske poljoprivrede zbog svojih specifičnosti objedinjuje sve principe, mere i tehnologije organske poljoprivrede. Taj holistički princip organske poljoprivrede zahteva tesnu povezanost bioloških svojstava povrća, ekoloških i agroekoloških principa, koji se ostvaruju u skladu sa prirodnim ciklusima i proizvode dovoljno hrane, kvalitetne i zdravstveno bezbedne uz očuvanje biodiverziteta i zaštitu životne sredine. Za povrtarstvo to je od posebne važnosti jer je povrće osnova zdravlja ljudi a hortikulturni smisao povrtarstva i njegova raznolikost, sklad sa mnogim biljkama prijateljima čine ga, prirodno sastavnim delom ekosistema.

Naš je cilj da ovi tekstovi pomognu sticanju novih znanja i menjanju svesti o ulozi čoveka u proizvodnji kvalitetne i zdravstveno bezbedne hranepovrća i njegovih proizvoda, zatim u očuvanju prirodnih resursa, posebno „živog“, plodnog zemljišta, autohtonih i divljih biljnih i životinjskih vrsta i za buduće generacije. Pri tome ističemo da je prelaz od konvencionalne na organsku ili započinjanje i razvoj organske proizvodnje povrća postepen i teče paralelno sa sticanjem znanja i veština u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

 

3-1-1

 

 

Za organsku poljoprivredu osnovni su principi: predostrožnost, preventiva i etika kao i stalni princip zdravlje – za čoveka, biljke, životinje i prirodu i njihov harmoničan suživot. Mi želimo Vaš uspeh u organskoj proizvodnji povrća !
Autori se zahvaljuju izdavačima: Centru za organsku proizvodnju iz Selenče i Edukons Univerzitetu iz Sremske Kamenice, bez kojih ova knjiga, danas ne bi bila pred Vama. Posebno se zahvaljujemo na podršci recenzentima prof. dr Miroslavu Maleševiću i prof. dr Maji Manojlović. Hvala našim prijateljima iz Centra za ekološku poljoprivredu Svilajnac, prof. dr Lj. Jovanoviću; zatim organskim proizvođačima povrća, porodicama Vozar iz Kisača; Mamužić iz Ljutova; Lelea iz Toraka; Marinković iz Kovilja; Ekofarmi iz Stanišića kao i našim kolegama za ustupljene fotografije ; prof. dr S. Milenkoviću, zatim dr J. Gvozdanović-Varga i dr M. Vasić sa Institut za ratarstvo i povrtarstvo – Novi Sad, dr J. Zdravković sa Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke kao i dipl.ing. I. Joziću, Mr. Z. Bogevskoj i dr N. Kapoulasu.

Želimo Vam da se sa knjigom družite, da Vam bude od koristi u negovanju povrća na organskim principima, da Vam organske bašte, njive i zaštićeni prostor budu rodni, zdravi i čine doprinos očuvanju prirode i za buduće generacije.

Autori

 

Napomena

Uredništvo sajta www.agroplus.rs neće štampati ceo tekst knjige, nego samo ono, što bi, prema sopstvenom kriterijumu, najviše interesovalo zainteresovane za organsku proizvodnju povrća.

V.L.

 

SADRŽAJ

 

 • Uvod

 

Opšte organsko povrtarstvo

 

 • Organsko povrtarstvo
 • Značaj povrća (Nutritivni značaj, Hortikulturni značaj, Ekološki značaj, organskog povrtarstva, Ekonomski značaj organskog povrtarstva)

 

Uslovi proizvodnje povrća

 • Edatski uslovi, klimatski uslovi

 

Oblici organske proizvodnje

 

Agrotehničke mere

 • Plodored
 • Obrada
 • Povećanje plodnosti zemljišta: (Stajnjak, Kompost, Zelenišno đubrivo, Tečna organska đubriva, Nastiranje-Malčovanje, Setva – sadnja, Navodnjavanje)
 • Biološka kontrola (zaštita povrća) štetočina, bolesti i korova: (Štetočine povrća, bolesti povrća, Kontrola korova, Zaštita povrća od visokih i niskih temperatura)

 

Berba i čuvanje organskog povrća

 

 • Zrenje i berba
 • Tehnologija čuvanja: Sortiranje, Pakovanje, Obeležavanje
 • Promene u toku čuvanja povrća
 • Objekti za čuvanje organskog povrća
 • Činioci koji utiču na čuvanje organskog povrća, Kompatibilnost povrća

 

Specifičnosti organske proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru

 

 • Tipovi zaštićenog prostora
 • Plastenici, staklenici
 • Načini organske proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru
 • Proizvodnja rasada

 

SPECIJALNO ORGANSKO POVRTARSTVO

 

Botanička klasifikacija

 

Porodice

Alliaceae – lukovi

Crni luk, Beli luk, Praziluk, Aljma, Vlasac,

 

Apiaceae (umbeliferae) – štitonoše

Sremuš, Mrkva, Celer, Peršun, Paštrnak, Mirođija, Komorač

 

Asteraceae (compositae) – glavočike

Salata, Endivija, Radič, Crni koren, Beli koren, Čičoka, Karda

 

Brassicaceae – kupusnjače

Kupus, Karfiol, Brokola, Kelj pupčar, Raštan, Kelj, Keleraba, KIneski i Perinški kupus, Rotkvica, Rotkva, Rukola

 

Chenopodiaceae – pepeljuge

Spanać, Blitva, Cvekla, Loboda, Novozelandski spanać

Cucurbitaceae – tikve

Krastavac, Lubenica, Dinja, Tikve

 

Fabaceae – leptirnjače

Boranija, Grašak, Bob, Pasulj

 

Poaceae

Kukuruz šećerac

 

Solanaceae – pomoćnice

Paradajz, Paprika, Plavi patlidžan, Krompir, Fizalis

 

Ređe rasprostranjeno povrće kod nas

Malvaceae – bamja, Convolvulaceae – slatki krompir, Papaveraceae – mak, Valerianaceae – motovilac

 

Višegodišnje povrće
Asparaginaceae – špargla, Asteraceae – artičoka, Polygonaceae – rabarbara, zelje, Brassicaceae – hren

Gljive

 

Literatura