Utorak, 27 Oktobar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Serijal: Ruralni turizam Vojvodine (54)

PRILOG

MONOGRAFIJI “RURALNI TURIZAM VOJVODINE”

autor: dr Kristina Košić
Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

 

 

Čarda Andrić, Sobor

 

Riblja čarda „Andrić“ se nalazi u Somboru, na obali Velikog bačkog kanala, a otvorena je u junu 2003. godine. Sala čarde može da prime 40 osoba i oko 80 na terasama raspoređenim u tri nivoa. Na meniju se nalaze specijaliteti od rečne a posebno izdvajamo riblji paprikaš.

 

Kuvanje ribljeg paprikaša na čardi Andrić; foto: V. Lazić

Kuvanje ribljeg paprikaša na čardi Andrić; foto: V. Lazić

 

Sunjog Čarda

 

Sunjog Čarda je smeštena na obali Ludoškog Jezera, u neverovatnom prirodnom ambijentu nudi razne specialitete od ribe: riblje čorbe, riblje paprikaše kao i klasičnu kuhinju.

 

Sunjog Čarda na obali Ludoškog Jezera; foto: V. Lazić

Sunjog Čarda na obali Ludoškog Jezera; foto: V. Lazić

 

Perkov salaš

Perkov Salaš, čiji naziv potiče od nadimka jednog od predaka porodice Ivanić, nalazi se na južnim padinama Fruške Gore. Njegovu lepotu i atraktivnost čini velika zbirka starina od kojih su jarmovi, taljige, plugovi kao i razboji za tkanje, drveni kreveti i madraci, ogledala i ručno rađena posteljina stara oko dva veka, koji upotpunjuje ljubaznost i srdačnost domaćina.

Skoro je nemoguće navesti sve ono što čuva ovaj salaš. Perkov salaš je glavni inicijator razvoja seoskog turizma u opštini Irig, a od ne male važnosti je i presudna uloga u procesu očuvanja kulturne baštine ovih prostora. (U ovoj opštini se nalazi 8 fruškogorskih manastira).

Na jelovniku su najčešće pileći ili juneći paprikaš s domaćim rezancima, paradajz čorba s tikvicama, supa, štrudla s makom ili orasima, domaća rakija, vino i prirodni sokovi. U ponudi slatkiša su starinski kolači i slatke pite, ali i pekmez od šljiva, drenjina ili šipaka, slatko od lubenice, kupina, šumskih jagoda. Umesto industrijskih likera, toče se rakija višnjevača i orahovača.

 

Perkov salaš u Neradinu, Srem; foto: V. Lazić

Perkov salaš u Neradinu, Srem; foto: V. Lazić

 

Park prirode „STARA TISA“ kod Bisernog  ostrva

 

Park prirode prostire se na 391 ha od čega je 6% u režimu zaštite II (drugog) a ostalo pripada III (trećem) stepenu zaštite i obuhvata tri opštine: Bečej, Novi Bečej, i Žabalj. Meandar TISE je najduži u Vojvodini i iznosi 24,5 km. Kategorija prirodnog dobra po zakonodavstvu Republike Srbije – III kategorija. Kategorija prirodnog dobra prema klasifikaciji svetske unije za zaštitu prirode (IUCN) – V (peta) kategorija.

Na zaštićenom području dominiraju površinske vode i njihovi tršćaci kao i livade i šume u priobalnom delu. Cilj zaštite je očuvanje još preostalih površina koje pružaju utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama i lako mogu nestati sa ovog područja.

 

Pokret na Staru Tisu kod Bačkog Gradišta; foto: V. Lazić

Pokret na Staru Tisu kod Bačkog Gradišta; foto: V. Lazić

 

Najznačajnija vrednost Parka prirode je beli lokvanj koji je na listi prirodnih retkosti Srbije. Najzastupljenija je grupa vodenih biljaka koje su po nekim autorima reliktnog obeležja u ovom delu Evrope, kao što je krocanj, vodeno leće, vodeni griz, žabljak. Za očuvanje biodiverziteta područja značajni su zuka i žabljak koji su prema stepenu igroženosti IUCN određeni kao kritički ugrožene vrste i nalaze se na Preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije.

Riblji fond je bogat sa 23 vrsta riba npr. sunčica, šaran, som, jaz. Najugroženije vrste su gavčica, sabljarka, som, štuka, bucov i njihova zaštita na području gde žive je zakonom uređena (prema Bernskoj konvenciji).

 

V. Lazić