Utorak, 2 Jun 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Subvencije – nabavka poljoprivredne mehanizacije u 2011. Godini

Na zajedničkoj sednici Skupštine i Stručnog Saveta Poslovnog udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije koja je održana 5.11.2010. u Novom Sadu, usvojeni su zaključci o politici subvencionisanja nabavke poljoprivredne mehanizacije u 2011. godini.

Zaključci su poslati na adresu Ministarstva poljoprivrede:

 • Ministar dr Saša Dragin,
 • pomoćnici ministra mr Milan Stegić i Slobodan Teofanov,
 • konsultant za ruralni razvoj Radivoj Nadlački.

Predsedavjući sednice Dušan Erdeljan, predsednik Stručnog saveta Poslovnog udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije; foto: V. Lazić

Zaključci

 1. Donošenje Uredbe o subvencionisanju nabavke poljoprivredne mehanizacije u 2011. godini je mera koja bi značajno doprinela nastavku unapredjenja poljoprivredne proizvodnje (uz opasku da postoji potreba realnog statističkog prikaza stanja mehanizacije u poljoprivredi Srbije, što će tokom naredne godine biti predmet popisa i obavezne registracije).
 2. Da bi subvencionisanje bilo zaista efikasno, mora se krenuti od značajno većeg agrarnog budžeta za 2011 godinu.
 3. Da se ubuduće programi subvencionisanja nabavke mehanizacije prošire na veći broj mašina, a naročito je bitno uključenje i žitnih kombajna u ove programe.
 4. Da se kriterijumi za dodelu subvencija značajno liberalizuju i svedu na bazičnu meru (da je najbitniji kriterijum registracija poljoprivrednog gazdinstva ili za pravno lice pretežno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom).
 5. Da se sa donošenjem Uredbi koje regulišu subvencionisanje ne odugovlači kao u 2010, već da se Uredbe donose što je pre moguće, sa važenjem od 01.01.2011.
 6. Da se ostvari kontinuitet po pitanju mogućnosti konkurisanja za sredstva iz fondova za subvencije tokom cele godine, a ne da se proces svede na relativno kratke rokove.
 7. Da se izuzme ograničenje u smislu snage traktora i eventualno uvedu dodatne stimulacije ili subvencije i za mehanizaciju koja nije evropske proizvodnje.
 8. Sugerisati Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da sa svoje strane podstakne institucije lokalne samouprave da se uključe u ovakve i slične programe i iz sopstvenih izvora dodatno pomažu obnovu poljoprivredne mehanizacije na svojoj teritoriji. Ukazati institucijama lokalne samouprave da prepoznaju u programima subvencionisanja i sopstveni interes, jer je to jedan od načina razvoja i napretka te sredine.
 9. Da se uvede strožija kontrola i uvođenje viših standarda kod odobrenja uvoza polovne poljoprivredne mehanizacije.
 10. Do uvođenja obaveznih ekoloških standarda, odnosno, u fazi približavanje standardima koji važe u zemljama EU, predlaže se nadležnim državnim organima da u medjuvremenu uvedu instituciju „tehnološki bonus“. To bi bila finansijska podrška onim poljoprivrednicima koji se odluče za kupovinu traktora sa motorima koji su sa stanovišta emisije nepoželjnih materija povoljniji, na primer, Euro 4 (Stage 4), jer su takvi motori skuplji, a njihovom primenom doprinosi se zaštiti životne sredine. To bi bilo slično bonusu koji se primenjuje za kupovinu automobila sa hibridnim pogonom.
Vojislav Skendžić, predsednik Skupštine
Dušan Erdeljan, predsednik Stručnog saveta
Dragoljub Švonja, predsednik Upravnog odbora
Milan Aleksa, predsednik Nadzornog odbora
mr Đorđe Mišković, predsednik Poslovnog udruženja