Utorak, 27 Oktobar 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Takmičenje u proizvodnji kukuruza

logo-kukuruz

Logo takmičenja

KLUB 100P plus (u daljem tekstu Klub) je nevladino i neprofitno udruženje građana, a njegovi članovi su napredni poljoprivredni proizvođači i svi oni koji žele svojim doprinosom da pomognu unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Nova aktivnost Kluba je organizacija takmičenja poljoprivrednih proizvođača u proizvodnji kukukuruza koja bi, nadamo se, trebala da preraste u trajnu aktivnost putem organizacije KLUBA PROIZVOĐAČA KUKURUZA. Razlog pokretanja aktivnosti Kluba je da učesnici ove akcije (u prvom redu poljoprivredni proizvođači, proizvođači semena, proizvođači pesticida, mineralnih hraniva, stručna javnost i svi ostali zainteresovani) dobiju valjanu neutralnu informaciju o visini dostignutih prinosa u robnoj proizvodnji kukuruza u Srbiji. Klub je angažovanjem neutralnih stručnjaka obezbedio da se po jedinstvenom metodu organizuje i sprovede ovo takmičenje. Ono što se ovom aktivnošću nudi je podela i razmena svih informacija o intenzivnoj proizvodnji kukuruza na teritoriji Republike Srbije, koju će svojim aktivnostima pokrivati Klub. Cilj akcije je da se prepoznaju i predstave najbolji proizvođači kukuruza,koji postižu najviše prinose, a koji će za ostvarene rezultate biti nagrađeni, a putem sredstava informisanja i predstavljeni široj javnosti. Klub planira da u svom radu važan deo aktivnosti usmeri na proširenje takmičarske osnove tako što će uključivati veći broj učesnika. Organizacijom ovog takmičenja očekujemo da se nivo proizvodnje kukuruza poveća, čime bi i društvena zajednica imala veću korist.

Celokupna aktivnost u takmičarskom delu detaljno je razrađena u Pravilniku za takmičenje, koje je otvoreno za sve poljoprivredne proizvođače, fizička ili pravna lica, sa teritorije Republike Srbije, koji su navršili 16 godina života, a bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Prijavljivanje za takmičenje obavljaju poljoprivredni proizvođači, koji su i odgovaraju za tačnost podataka. Kompanije koje se bave plasmanom semena, mineralnih hraniva i pesticida mogu stimulisati gazdinstva – proizvođače u cilju prijavljivanja za takmičenje, ali prijavu za takmičenje podnose isključivo proizvođači. Pristupanje i prijavljivanje podrazumeva parcelu na kojoj se odvija proizvodnja od najmanje 3(5) ha, sa registrovanim – upisanim katastarskim brojem/vima i površinom/ama. Kukuruz sa prijavljenih parcela ubira se u zrnu, kombajnom, i mere sertifikovanom prenosnom vagom ili se mere u naseljenom mestu na sertifikovanoj kolskoj vagi. Uzorak za vlažnost zrna se uzima pri berbi, u skladu s SRPS, i ukoliko se plombira, najkasnije za 24 sata mora biti izmeren. Merenje i analiza se obavljaju u ovlaštenim ustanovama. Obračun je po važećem SRPS standardu za kukuruz. Rezultati ostvareni u proizvodnji objavljuju se u decembru mesecu, a tri prvoplasirana učesnika po kategorijama se nagrađuju.

Veliku pomoć pri organizaciji i sprovođenju takmičenja i pomoć prilikom proglašenja pobednika pružila nam je kompanija Dekalb, a Klub izražava zahvalnost i PSS APV na pomoći. Kolege savetodavci iz regionalnih srtručnih službi pomogli su pri utvrđivanju prinosa na takmičarskim parcelama.

Rezultati takmičenja 2015. godine

U prijatnom ambijentu restorana „Alaska terasa” u Novom Sadu 28. decembra 2015. godine proglašeni su pobednici u prvom takmičenju u proizvodnji kukuruza. Uz prisustvo medija, sponzora ove aktivnosti Kluba, organizatora takmičenja i onih koji su pomagali u kreiranju i vođenju svih aktivnosti, objavljeni su konačni rezultati takmičenja. Od prijavljenih osam takmičara za vrednovanje je prihvaćeno šest rezultata, dok dve prijave nisu prihvaćene. Svi proizvođači nagrađeni su diplomom i drugim poklonima, koje su dodelili Klub i kompanija Dekalb. Nagrađeni su dobili zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu sa naznačenim ostvarenim prinosom.

Sl. 1. Nagrađeni takmičari na dodeli priznanja 28. decembra 2015. godine

Sl. 1. Nagrađeni takmičari na dodeli priznanja 28. decembra 2015. godine

Najbolje rezultate u kategoriji klasične obrade ostvarili su:
• Miroslav Lazić iz Lalića sa ostvarenim prinosom 14.561 kg/ha suvog zrna, koji je proglašen i šampionom takmičenja.
• Drugo mesto i srebrnu plaketu osvojio je Atila Nađ iz Kule sa ostvarenim prinosom 13.897 kg/ha suvog zrna.
• Teće mesto i bronzanu plaketu osvojio je Čongor Veđelek iz Temerina sa ostvarenim prinosom 8.898 kg/ha suvog zrna.
• U kategoriji konzervacijske obrade prijavljen je bio samo Pavel Brezina iz Padine, koji je dobio zlatnu plaketu za ostvareni prinos od 12.355 kg/ha.

Interesantno je da su svi nagrađeni sejali hibrid DKC4717.

Nakon dodele priznanja, nastavljeno je druženje učesnika, a pobednici takmičenja su preneli svoja iskustva iz proizvodnje.

Dipl. inž. Branislav Ogrizović