Ponedeljak, 6 Jul 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Traktor godine 2020.

Ovogodišnji izbor za Traktor godine 2020. počeo je sastankom žirija u Rimu, koji je održan 16. i 17. maja kada su kompanije-proizvođači traktora predstavili svoje kandidate za prestižna priznanja. Nakon predstavljanja u Rimu, izabrani su finalisti u tri kategorije Best of specialized (specijalizovani traktori), Best utility (univerzalni traktori) i Traktor of the year (ratarski traktori), a svi modeli su sa još dodatna tri učestvovali za priznanje Best of sustenability koje je ove godine prvi put dodeljeno.

Finalisti 2020. godine

Best of specialized

 1. Carraro Tractors V75
 2. Same Frutteto 100 ActiveSteere
 3. New Holland T4.110N
 4. Massey Ferguson 3709 Alpine

 Best utility

 1. Valtra A114 HiTech 4
 2. Fendt Vario 314 Profi +
 3. New Holland T5.140 DynamicCommand
 4. Steyr 4130 Expert CVT
 5. Kubota M4072

 Tractor of the year

 1. Claas Axion 960 Terra Trac
 2. Case IH Magnum 380 CVX
 3. Fendt 942 Vario
 4. McCormick X7.624 VT-Drive
 5. Valtra N154e Versu

 Sustainable TotY

 1. Fendt e100
 2. New Holland Methan Power
 3. Rigitrac SKE 50

Tractor of the Year je međunarodna godišnja nagrada koju dodeljuje grupa nezavisnih novinara specijalizovanih za polje poljoprivredne mehanizacije za najbolji traktor na evropskom tržištu. Međunarodni žiri je do Agritechnica 2019 imao 25 članova iz 24 evropske države, a 10. novembra TotY timu se pridružio i predstavnik Turske. Članovi žirija su predstavnici Nemačke, Italije, Španije, Irske, Velike Britanije, Litvanije, Češke, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Švedske, Portugala, Grčke, Norveške, Holandije, Švajcarske, Danske, Finske, Bugarske, Mađarske, Francuske, Poljske, Belgije i Austrije.

Nagrada Tractor of the year nastala je 1998. godine, a potekla je od ideje italijanskog magazina Trattori. Projekti TotY rastu iz godine u godinu u potrazi za najboljim tehnologijama i rešenjima dostupnim na tržištu.

Pobednici TotY 2020.

Tractor of the year 2020 – Fendt Vario 942

Najveći broj članova žirija opredelio se da najveći broj poena u kategoriji Traktor godine 2020 dodeli traktoru Fendt 942 Vario jer je s ovim modelom serija 900 po prvi puta prešla liniju 400 KS. Ovaj traktor ima i sistem daljinskog povezivanja koji omogućava potpunu daljinsku kontrolu nekoliko funkcija. Inovativni sistem hidraulike obuhvata dva odvojena kružna sistema velikog protoka. VarioDrive prenos razdvaja i daje obrtni moment na dve osovine što optimizuje vučnu silu kako u transportu po čvrstoj podlozi tako i pri kretanju na polju.

Traktor godine 2020. – Fendt Vario 942

Traktor Fendt 942 Vario pogoni MAN motor specijalno dizajniran za ovaj traktor. Optimizacija motora temeljena je na konceptu režima (FendtID) koji obezbeđuje visoku snagu na niskom broju obrtaja. Na ovaj način obezbeđen je maksimalni moment sile uz minimalnu potrošnju goriva. Koncept male brzine Fendt iD na seriji 900, pa i modelu 942  primenjen je prvi put. Nominalna brzina motora je 1.700 obrtaja u minuti, dok za vreme praznog hoda motor radi na samo 650 obrtaja u minuti. Maksimalnu brzinu kretanja od 60 km/h Fendt 942 Vario dostiže pri 1.450 obr/min, dok pri brzini od 40 km/h motor radi na 950 obr/min. Maksimalni obrtni moment 1.970 Nm postiže se pri 1.100 obr/min motora na modelu Fendt 942 Vario. Obrtni moment se distribuira dinamički, preko prednje i zadnje osovine i sprečava tenzije na putu omogućavajući potpuno iskorišćenje vučne sile u polju. Razvoj Fendt 942 Vario podrazumevao je i ispunjenje emisije izduvnih gasova Stage V. Izlazni gasovi se prečišćavaju primenom posttretmana pri čemu se koristi katalizator dizel-oksida, DPF filter i selektivna katalitička redukcija, a koristi se i EGR sistem.  Motor MAN radi sa Common Rail sistemom koji gorivo ubrizgava na pritisku od 2.500 bar što doprinosi optimalnom sagorevanju.

Ako korisnik unapred zada radne parametre za jednu vrstu posla, Fendt Grip asistent mu nudi podršku na Vario terminalu kako bi odredio idealni balast i najbolji pritisak u pneumaticima na unapred definisanoj brzini ili da odredi najbolju moguću radnu brzinu na optimalnom pritisku pneumatika ako je balast traktora već određen.

Kako bi se snaga prenela na zemljište na najbolji način, ostvarila trakcija i povećala nagazna površina za model 942 dostupni su specijalni pneumatici maksimalnog prečnika 2,20 m.  Traktor Fendt 942 Vario karakteriše modularni hidraulični sistem. Montirane su dve LS hidraulične pumpe koje imaju protok 165 ili 220 l/min. Takođe, opciono se može instalirati hidraulični sistem visokih performansi kada protok dostiže čak 430 l/min, a koji ima dva nezavisna hidraulična kola. Dve nezavisne aksijalno-klipne pumpe zadovoljavaju potrebe različitih protoka i pritiska. U tom slučaju protok jedne pumpe je 220, a druge 210 l/min. Uz korišćenje limitirajućeg hidrauličnog  ventila pumpa će na osnovu zahteva uvek obezbeđivati određenu količinu ulja u aktivnom kolu u skladu sa pritiskom.

Best of specialized 2020 – New Holland T4.110 N

Traktor New Holland T4.110 N je napravio značajan iskorak s TerraGlide nezavisnim sistemom vešanja prednje osovine koji je dostupan sa i bez kočnica. Ovaj sistem je prekretnica u smislu udobnosti i agilnosti vožnje s obzirom na to da dopušta brzu vožnju uz potpunu sigurnost, bez obzira na tip podloge po kojoj se vozi. Rukovalac traktora ima i mogućnost da na jednostavan način podesi visinu i „krutost“ u skladu sa radnim uslovima. Standardna je i funkcija Anti-Dive koja ima zadatak da ublaži efekat kontraudara koji se javlja prilikom kočenja ili ubrzavanja pri vožnji trakotra u adaptaciji sa teškim oruđem. Na ovaj traktor se mogu ugraditi i PneuTrac pneumatici koji po svojim karakteristikama ujedinjuju prednosti hodnog sistema s pneumaticima i gusenicama.

Best of specialized 2020 – New Holland T4.110 N

Model T4.110 verzije N pogoni četvorocilindrični motor proizvođača FPT Industrial. Zapremina motora je 3,4 l, a ovaj motor obezbeđuje dostupnih 107 KS nominalne i maksimalne snage. Maksimalni obrtni moment dostiže se na maksimalno 1.500 obr/min motora. Motor zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage IIIB, odnosno Tier 4A i to posttretmanom izduvnih gasova koji podrazumeva korišćenje EGR+DOC sistema.

Na traktoru se ugrađuje mehanička transmisija koja u kretanju unapred nudi izbor 32 brzine, a unazad 16. Sa opciono dostupnim puzećim brzinama izbor brzina za kretanje unapred se povećava na 44. Minimalna puzeća brzina je 0,3 km/h, a u osnovnoj opremi pokriven je opseg brzina od 0,6 do 41 km/h. Promena smera je preko elektrohidrauličnog reverzera koji se nalazi na levoj strani upravljačkog točka. Promena brzine moguća je na dva načina, na klasičan način istovremenim korišćenjem pedale kvačila i ručice menjača i na drugi način koji olakšava vožnju, a koji podrazumeva promenu stepena prenosa pomeranjem palice menjača uz istovremen pritisak na prekidač i to bez aktiviranja kvačila.

Hidraulični LS sistem ima glavnu pumpu kapaciteta u standardnoj opremi 64, odnosno opciono 82 l/min. Za upravljanje traktorom zadužena je pumpa kapaciteta 36 l/min. Na ovom specijalizovanom modelu hidrauličnim ventilima se upravlja mehanički ili elektronski, a dostupno je do maksimalno pet pari ventila. Maksimalna podizna moć na krajevima zadnjih poluga je 2.600 kg, a ako su ugrađene prednje poluge njihova podizna moć je 1.970 kg.

Aktiviranje priključnog vratila je preko hidrauličnog sistema, a njegova aktivacija, odnosno deaktivacija je ubrzana i primenom servo „asistenta“. Standardno vratilo ima brzinu 540 obr/min, a po izboru korisnika traktor se može isporučiti i sa priključim vratilom koje dodatno ima brzine 540E i 1.000 obr/min, kao i Ground Speed brzinu, to jest brzinu koja je usklađena s brzinom kretanja traktora. Prednje priključno vratilo se aktivira elektronski, a ima brzinu 1.000 obr/min.

Kako bi se obezbedio što veći komfor i kabina ima sistem suzpenzije, a opciono se kao ublaživači udara ugrađuju i silent blokovi.

Best utility – Fendt Vario 314 Profi+

Kompanija Fendt plasiranjem Vario 314 Profi+ traktora na tržište uvodi inovativni sistem Dynamic Performance koji osigurava dodatnu snagu bez obzira na radni zadatak, uključujući i  rad mašina koje koriste stacionarno priključno vratilo. Sa ovim modelom korisnicima je na raspolaganju i potpuno novi ambijent kabine zahvaljujući sistemu FendtOne koji podrazumeva ugradnju dodatnog terminala preko kojeg se obavlja uključenje i istovremena kontrola više funkcija i njihov pregled, zatim onboard/offboard praćenje i sinhronizacija traktora iz kancelarije, kao i cele flote mašina u smislu razmene podataka i planiranja radova.

Best utility – Fendt Vario 314 Profi+

Na ovom traktoru sada se ugrađuje i dvanaestoinčni terminal koji korisnicima omogućuje asistentske sisteme kao što su oni namenjeni za navođenje Fendt Guide Contour Assistant, zatim za sekcijsku kontrolu i kontrolu varijabilne norme. Na modelu Fendt 314 Vario primenjen je koncept FendtONE, a i u ovom modelu se ugrađuje identičan upravljački sistem i tri terminala kao i na traktoru serije Fendt 900 Vario.

Fendt 314 Vario namenjen je onima kojima je potrebno „više“ snage. Naime, inovativni koncept Dynamic Performance po potrebi obezbeđuje dodatnih 10 KS. Uobičajeno je da motor snagu distribuira brojnim potrošačima kao što su priključno vratilo traktora, hidraulika, ventilatnor motora i klima. Zahvaljujući novom konceptu sistem detektuje kada je nekom uređaju potrebno više snage, koju mu onda i obezbeđuje. I na novom modelu univerzalnog traktora, Fendt 314 Vario dostupan je, osim sistema FendtONE, novi sistem ozvučenja, novi upravljački sistem…

New Holland Methan Power – Sustainable TOTY 

 New Holland Methane Power je prvi nosilac titule Sustainable TOTY jer ovaj traktor čini virtualni krug stvarnim. Za ovaj traktor FPT Industrial razvio je motor koji koristi metan ili prirodni gas kao gorivo, a pri tom ima iste karakteristike kao i dizel-motor, to jest obezbeđuje traktoru istu snagu i obrtni moment.

New Holland Methan Power – Sustainable TOTY

Za izbor ovog traktora za pobednika bilo je presudno to što, osim korišćenja obnovljivog goriva, ima i elemente automatskih operacija kao što je detektovanje prepreka. Povlačenjem prsta po displeju osetljivom na dodir korisnik može odabrati funkcije koje će biti prikazane. Iskorak je napravljen i na polju daljinskog povezivanja, te se tako ovaj traktor može otključati preko aplikacije na mobilnom telefonu.

Traktor T6 Methane Power ima iste performanse kao i njegov ekvivalent dizel-motor. Obezbeđuje 180 KS, obrtni moment 740 Nm, a ima snižene troškove korišćenja za 30 odsto u odnosu na dizel-motor. Ovaj traktor je deklarisan i kao vrlo “prijateljski” prema životnoj sredini. Naime, u ruralnim poljskim radnim uslovima T6 Methane Power proizvodi 99% manje čvrstih čestica u poređenju sa dizel-motorom i ima smanjenu emisiju CO2 za minimum 10% i ukupnu emisiju za 80%.