Utorak, 2 Jun 2020.
Poljoprivredni portal kluba 100P PLUS

Žetva pšenice 2019.

ZRNA MANJE, CENA RASTE!? 

Ratari su početkom jula ušli kombajnima na žitna polja. Prve prognoze, kako stručnjaka tako i proizvođača, ukazuju na to da će ovogodišnji rod biti slabiji od lanjskog, ali ipak nešto veći od petogodišnjeg proseka. Potvrdio je to i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
-Usled nepovoljnih vremenskih okolnosti, ova godina je po svemu specifična za pšenicu. Uprkos tome očekuje se da ukupan rod pšenice bude oko 2,7 miliona tona, dok će se prinos kretati približno 4 – 4,5 tone po hektaru. Ta količina u svakom slučaju biće dovoljna za domaće potrebe, a oko milion tona pšenice otićiće u izvoz, rekao je Nedimović .

Nekako istovremeno, nezavisno od izjave ministra, uoči same žetve, Republički zavod za statistiku, na osnovu svih prikupljenih podataka sa terena, izašao je sa prognozom da će ovogodišnji prinos pšenice biti manji za 18,1 odsto u odnosu na lanjsku godinu. Na osnovu stanja useva na dan procene Republički zavod za statistiku očekuje proizvodnju od 2,4 miliona tona što je, ako se poredi sa desetogodišnjim prosekom, umanjenje roda za 4, 8 odsto.

 

Žetva pšenice

Na terenu svi pokazatelji govore da proizvođači, u zavsnosti od regiona, u proseku mogu da očekuju od sedam do deset odsto manji prinos. Procene Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica „Žita Srbije“ jesu da su slabiji prinosi u Sremu i Bačkoj kao i oblasti Beograda. Ratari u Banatu imaju najamanje razloga za zadovoljstvo – očekuju čak deset odsto manji prinos sa zasejanih 159.000 hektara, što čini bezmalo 30 odsto ukupnih oraničnih površina u ovom regionu.

Zadružni savez Vojvodine organizovao je tradicionalni četrnaesti po redu Žetveni dan na parceli Livade ZZ „Čurug“ u Čurugu koja je ove godine bila domaćin skupa. Centralni dan posvećen ubiranju i oceni zrna ovogodišnjeg roda pšenice u pokrajini istovremeno je bio prilika da se čuju sva aktuelna dešavanja kao i problemi vezani za ostvareni prinos, otkup, stanje na tržištu pšenice kao i cenu koja, u ovom momentu, najviše tišti proizvođače.

Tom prilikom predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov istakao je da se svake godine uoči kao i u toku same žetve, po nepisanom pravilu, javlja dilema oko cene koštanja zrna i njegove prodajne cene.

– Po kalkulacijama koje Zadružni savez Vojvodine objavljuje neposredno pre žetve, na prosečan prinos od pet i po tona po hektaru, proizvodna cena kilograma pšenice ove godine iznosi 19,21 dinara za kilogram. S obzirom da ukupni troškovi proizvodnje po hektaru iznose 96.031 dinara prodajna cena ne bi smela da bude manje od 21,13 dinara, rekao je Jovanov dodajući da je na većini pšeničnih polja u Vojvodini rod šarolik, ali da se poljoprivrednici, ipak, mogu nadati koliko toliko solidnim prinosima.

Poziv za interventni otkup pšenice

Zbog niske cene pšenice novog roda koja se kreće od 16 do 18 dinara, Vlada Srbije je donela odluku da raspiše poziv za interventni otkup preko Robnih rezervi. Ovogodišnju pšenicu će plaćati 20 dinara, za šta je izdvojeno 500 miliona dinara. Procenjuje se da će rod biti 20 odsto niži nego 2018. godine, ali će pšenice biti i za izvoz.
Ratari smatraju da je sve ispod 22 dinara nedovoljno za pokrivanje troškova. Očekivano je da otkupljivači na početku sezone spuštaju cenu, kaže resorni minister I dodaje da je država spremna da interveniše kada dođe do poremećaja na tržištu.

– Prošle godine i pretprošle smo uspeli da ovakvim merama podignemo tržište. Pogotovo pretprošle kada je bilo dosta problema na početku žetve. Mislim da ima načina da podignemo na ovakav način cenu. S druge strane, ko nije zadovoljan cenom on može da sačeka, da izlageruje pšenicu i da sačeka trenutak kad bude veća cena. Mi smo do pre 20 dana imali cenu pšenice najveću u istoriji Srbije od 24 dinara za pšenicu iz 2018. godine. Ko je sačuvao, mogao je da proda po toj ceni, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Osim kvaliteta i visine prinosa proizvođače, najviše, naravno, u ovom momentu interesuje otkupna cena s kojom još niko od velikih, ali i malih otkupljivača, nije javno izašao.

– Najbolja cena koju možemo da dobijemo je, verujem, 20 dinara, jer bi imali i zaradu. Ako bude 18 dinara, kao što se najavljuje, pokrićemo samo troškove proizvodnje, kaže poljoprivrednik Aleksandar \uragin koji na svojih 20 jutra pod pšenicom očekuje prosečan prinos od tri tone.

U pojedinim delovima Vojvodine prinos pšenice je relativno dobar, ali ne kvalitet zrna koji nema odgovrajuće standarde, pre svega hektolitarsku težinu i proteinski sastav. Prof. dr Milroslav Malešević istakao je da je ova godina za pšenicu bila veoma stresna zbog nedostatka vlage, najviše u martu mesecu, a zatim velike količine padavina u aprili-maju, kao i izrazito visokih temperatura u junu mesecu.

– Sve se to neminovno održava kako na prinos tako i kvalitet pšenice koji će, ukupno gledajući, biti lošiji i neće prelaziti 7,5 tona na njivama gde je primenjena puna agrotehnika. Pojedine sorte , kao što su „simonida“ i „zvezdana“ i u ovakvim uslovima pokazale su se otpornim i proizvođači mogu da budu zadovoljni sa ostvarenim prinosom. Od novih sorti „futura“ je takođe položila ispit kao i neki druge domaće sorte, rekao je Malešević dodajući da iz svega što se dešavalo sa pšenicom proizvođači treba da izvuku pouke za naredni period.

 

Direkcija za robne rezerve kupuje 25.500 tona pšenice domaćeg porekla

Republička direkcija za robne rezerve objavila je poziv za kupovinu
do 25.500 tona merkantilne pšenice rod 2019. godine, domaćeg porekla.
Merkantilna pšenica mora biti zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih
mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i
štetočinama, u svemu prema srpskom standardu SRPS.E.B1.200 i SRPS.E.B1.200/1
sa sledećim elementima kvaliteta: hektolitarska masa min. 76 kg/hl, vlaga
maks. 13%, ukupne primese maks. 2% od čega neorganskog porekla maks. 0,25%.

Kupovina pšenice obavice se posredstvom Produktne berze AD, Novi Sad, od: fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, zemljoradničkih zadruga i skladištara koji sa Direkcijom imaju zaključen ugovor o skladištenju, čuvanju i obnavljanju merkantilne pšenice.
Zainteresovana poljoprivredna porodična gazdinstva mogu da se prijave Produktnoj berzi Novi Sad, elektronski, svakog radnog dana od 9 do 14 časova, počev od 10.07.2019. godine.

Žetva na žitnim poljima je pri kraju ili je već završena: Uslovi su takvi kakvi su, najvažnije je da je većina roda skinuta i smeštena u silose i skladišta. Neizvesnost ratara u kakvom stanju će biti požnjeveni rod kao i količina sigurno će potrajati sve do konačne analize žetve, a posebno enigma oko otkupne cene. Bez obzira na sve pšenice će biti dovoljno za naše potrebe, a cenu će, kao što to uvek biva, odrediti kvalitet i tržište.

M. Ristić