PRIKAZANE MAŠINE U RADU OD PLUGA DO KOMBAJNA

• Opravdanost i potrebu održavanja ovakve manifestacije potvrdilo je prisustvo više od 600 poljoprivrednih proizvođača iz cele Vojvodine.
• Ukupno je izloženo 130 eksponata poljoprivredne mehanizacije, od čega je čak više od 40 prikazano u radu.

Kupovina savremene poljoprivredne mehanizacije, pogotovo one visokoproduktivne često predstavlja za mnoga gazdinstva kapitalnu investiciju. Stoga je veoma bitno finansijska sredstva usmeriti na odgovarajući način, to jest odabrati mašinu koja će u potpunosti odgovoriti zahtevima zemljišta i gajenjoj biljnoj vrsti, obezbediti preciznu setvu, aplikaciju mineralnih čvrstih i tečnih hraniva i hemijskih sredstava zaštite bilja. Nezaobilazan je i adekvatan izbor kombajna čije karakteristike moraju biti u skladu sa zahtevima za vučnom silom, odnosno, odgovarajuće snage, kako bi se u radu postigli maksimalni učinci. Finalizacija poljoprivredne proizvodnje ogleda se u žetvi, odnosno berbi, te je i izbor kombajna ozbiljno pitanje.

DSCN2321

SPIT 2016

Da li neka mašina odgovara ili ne zahtevima korišćenja najbolje se uočava u njenoj eksploataciji. Da su u radu najuočljivije performanse mašina pokazalo se na ovogodišnjem 11. klupskom SPIT-u – Smotri poljoprivrede industrije i trgovine koji je u organizaciji Kluba poljoprivrednih proizvođača 100P plus održan u Kaću na parceli predsednika upravnog odbora kluba Vojislava Maleševa. Tradicionalno, i ovogodišnji SPIT održan je neposredno po završetku žetve pšenice.

Spit 2016

Spit 2016

Opravdanost i potrebu održavanja ovakve manifestacije potvrdilo je prisustvo više od 600 poljoprivrednih proizvođača iz cele Vojvodine. Ovogodišnji klupski SPIT bio je najveći do sada. Ukupno je izloženo 130 eksponata poljoprivredne mehanizacije, od čega je više od 40 prikazano u radu.

Učesnike manifestacije u Kaću najpre je pozdravio u ime organizatora Vojislav Malešev. Podsetio je da su poljoprivrednici završili najvažniji i prvi posao u godini –žetvu, a učesnicima poželeo da imaju mogućnost da svako od njih bar jednu prikazanu mašinu otera kući. Prvi put na Klupskom SPIT-u učesnicama se obratio i predstavnik grada Novog Sada, član gradskog veća za privredu Goran Sečujski koji, obraćajući se skupu, nije krio oduševljenje manifestacijom i izložbom poljoprivredne tehnike, uz obećanje da će ubuduće grad pomoći ovu manifestaciju. Uputio je poziv poljoprivrednim proizvođačima da se odazovu na javni poziv za subvencionisanje kamatnih stopa za kratkoročne poljoprivredne kredite koji je mera u programu podrške poljoprivredi grada Novog Sada. Najavio je i skoro potpisivanje sporazuma između grada i Garancijskog fonda Vojvodine, koji će omogućiti da grad subvencioniše nabavku opreme i mašina.
Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević, rekao je da se iz Kaća šalje ozbiljna slika o poljoprivredi kao razvojnoj šansi. Istakao je da prikazani eksponati pokazuju da je domaći agrar na višem nivou nego pre 10, 15 godina. Podsetio je da su aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljopriverdu, vodoprivredu i šumarstvo usmereni na pomoć poljoprivrednicima prevenstveno u obezbeđivanju bespovratnih sredstava za smeštajne kapacitete, hladnjače, silose, sisteme za navodnjavanje, sušare, protivgradne mreže…

Spit 2016

Spit 2016

Primena savremene mehanizacije u poljoprivrednoj proizvodnji predstavlja finalni cilj agrarne politike Srbije – rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović. Podsetio je učesnike da se sticanjem statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i usvajanjem IPARD programa otvaraju nove mogućnosti bespovratnog finansiranja za povećanje konkurentnosti srpskog poljoprivrednika. Naime, fondom IPARD biće obezbeđeno 175 miliona evra koji će poljoprivrednicima biti na raspolaganju do 2020. godine. Napomenuo je da ovaj program nije namenjen “malim” poljoprivrednicima. Podizanje njihove konkurentnosti biće nastavljeno kroz mere Nacionalnog programa, domaćim merama. Merama IPARD biće obuhvaćeno, između ostalog, i finansiranje traktora snage do 100 kilovata, kao i podizanje skladišnih kapaciteta i silosa – napomenuo je Golubović . Najavio je, takođe, da će poljopriverdnici za prva sredstva moći da apliciraju početkom 2016. godine.

U radu i stacionarno prikazano je više grupa mašina namenjenih različitim poljoprvrednim operacijama. Najviše su zastupljene bile mašine za obradu zemljišta, kako one namenjene klasičnim sistemu obrade tako i one za redukovane, odnosno konzervacijske sisteme. Tako su učesnici 11. klupskog SPIT-a videli u radu plugove obrtače s rešetkastom i punom plužnom daskom, kao i različita rešenja podrivača. Prikazani su različiti modeli podrivača, s rasporedom radnih organa u V obliku, potom onih gde su tela postavljena u dva reda, kao i u kombinaciji s zvezdastim valjcima. Od mašina za obradu zemljišta veliko interesovanje poljoprivrednika privukli su i modeli kratkih tanjirača namenjenih ljuštenju strništa, ali i u kombinaciji s drugim agregatima za predsetvenu pripremu i samu setvu. Osim kratkih, prikazano je i više rešenja klasičnih tanjirača s V i DŽ rasporedom diskova, domaćih i inostranih proizvođača, kao i diskosnih kultivatora. Na ovogodišnjem SPIT-u neizostavnim su se pokazali i kombinovani agregati za obradu zemljišta u jednom prohodu. Njihovom upotrebom, u zavisnosti od radne dubine, postižu se različiti efekti u radu. Najčešće predstavljaju kombinaciju diskosnih radnih organa, potom pasivnih, najčećše s motikama s krilcima, što obezbeđuje obradu zemljišta u punom radnom zahvatu mašine. Po prolasku ovih radnih organa pomereni diskovi ili pak različite kombinacije paker valjka kao i elastičnih greda obezbeđuju konsolidaciju zemljišta.

SPIT 2016

SPIT 2016

Od mašina za konsolidaciju zemljišta demonstrirana su i rešenja valjaka koji su dostupni sa ili bez elastičnih greda za ravnanje tla, a preporučuju se i za valjanje žitarica u proleće. Osim obrade i pripreme zemljišta, na nekim prikazanim modelima moguće je istovremeno obaviti i aplikaciju mineralnih hraniva ili pesticida depozitorima.

Osim klasičnih modela sejalica za strnine i okopavine, prezentovana su i tehnička rešenja koja obezbeđuju istovremenu setvu i obradu zemljišta. Neki od prikazanih modela namenjeni su za direktnu setvu, a drugi za setvu na polupripremljenim zemljištima. Iz ove grupe mašina posetioci su bili u prilici da se uvere i u korišćenje tečnog startnog hraniva istovremeno sa setvom.

Sve veća zainteresovanost i potreba poljoprivrednih proizvođača za samohodnim prskalicama visokog klirensa podstakla je izlagače ovogodišnjeg 11. SPIT-a da izlože nekoliko različitih modela. Interesantno je da se ovi modeli nude s različitim rešenjima rezervoara, što se prevashodno odnosi na njihovu geometriju, te tako raspored mase na šasiju. Najzastupljeniji su modeli s maksimalnom visinom klirensa od 1,60 do 1,70 metara.

SPIT 2016

SPIT 2016

Na parceli s pšenicom u radu je prikazano i pet modela žitnih kombajna. Prikazani su model s aksijalnom vršidbenom komorom i četiri s klasičnom tangencijalnom sa ili bez dodatog rotora pre glavnog bubnja ili pak turboseparatora. Prilikom demonstracije jasno su se mogle uočiti razlike u dotoku mase, to jest opterećenju motora, kao i različite radne brzine.

Nezaobilazan segment, ako se govori o savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, jeste i precizna poljoprivreda, te su oprema i elementi za njenu primenu takođe prikazani na ovogodišnjem klupskom SPIT-u.

Učesnici manifestacije bili su u prilici da prikupe informacije o načinu kreditiranja za kupovinu mehanizacije, kao i uslovima osiguranja poljoprivredne proizvodnje.
Osim toga, zainteresovanim učesnicima prezentovani su programi semenarskih kuća, distributera mineralnih i biohraniva, kao i sredstava za zaštitu bilja.

SPIT 2016

SPIT 2016

Tradicionalno i ove godine organizovano je nadmetanje poljoprivrednika u dve discipline: bacanju akumulatora s ramena i nošenju džakova od 25 kg mineralnog hraniva. Sponzor takmičenja u nošenju džakova bio je ELIXIR AGRAR iz Šapca, koji je obezbedio vredne nagrade iz svog proizvodnog programa učesnicima takmičenja.
Pobednik u obe discipline bio je Luka Prhić iz Majura.

Marija Antanasković
„Poljoprivrednik”