Kraj žetve svake godine obeležava tradicionalna manifestacija SPIT (smotra poljoprivrede i tehnike) koju organizuje Klub 100P plus. Na parceli porodičnog gazdinstva Malešev, kod salaša, na putu Kać-Budisava, 19. jula 2016. godine moglo se videti oko 90 poljoprivrednih mašina, od kojih je 35 prikazano u radu. Distributeri veštačkih đubriva, semenske kuće, banke i trgovci mazivima i uljima, takođe su imali priliku da prikažu svoju ponudu.

Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus, Milorad Radojević, član veća za privredu grada Novog Sada i mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na otvaranju 12. SPIT-a

Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus, Milorad Radojević, član veća za privredu grada Novog Sada i mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na otvaranju 12. SPIT-a

Vojislav Malešev, predsednik Kluba, pozdravio je sve prisutne i istakao da je smisao ove jedinstvene manifestacije da se brojni poljoprivrednici okupe, razmene mišljenja i iskustva i prokomentarišu trenutnu situaciju u poljoprivredi, a naročito cene pšenice, kao i da na jednom mestu mogu da vide različite mašine u radu, da ih isprobaju i uvere se u prednosti prikazane savremene mehanizacije i opreme.

Cena pšenice ne zaslužuje komentar, žao mi je što su neka udruženja poljoprivrednika istrčala, kako naš narod voli da kaže kao ždrebe pred rudu i otišla u ministarstvo nespremna za razgovor. Mislim da smo time postigli autogol svim poljoprivrednicima, a dolazećem ministru poljoprivrede, doneli tri boda u gostima, što nije dobro. Trebalo se krenuti od toga ko je uopšte napravio kalkulaciju i kojim parametrima se vodio, da bi došao do cene od 14 dinara.

Takođe je dodao da imamo veoma malo javnih skladišta, a i da ih imamo dovoljno, retko ko ostavlja pšenicu da čeka bolju cenu jer su tu troškovi lagera, a pare od prodaje pšenice su i prve pare koje seljak dobije.

Oni koji hoće da investiraju i napreduju su u kreditima, a sa ovom cenom pšenice su u velikim problemima. Da ne govorimo o trenutnoj situaciji registracije u Trezoru gde se prijavljuje napamet, subvencija nema nikakvih, sada vlasnici zemljišta prijavljuju zemlju, a ne oni koji obrađuju. Kada ministar u pola žetve izađe i kaže da će biti preko 3 miliona tona pšenice, stvara atmosferu da ćemo imati robe koja neće trebati nikom. Umesto da se radujemo dobroj godini i dobrim prinosima, ne možemo da pokrijemo sopstvenu proizvodnju“, rekao je Malešev.

Na poziv Kluba ljubazno su se odazvali Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šimarstvo mr Vuk Radojević i član veća za privredu grada Novog Sada Milorad Radojević. Nažalost, kabinet Ministra za poljoprivredu ni ovoga puta nije se udostojio da odgovori na poziv Kluba. Jedino se državni sekretar Danilo Golubović zahvalio na pozivu i izrazio žaljenje što neće moći da prisustvuje SPIT-u, jer je u to vreme u inostranstvu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šimarstvo mr Vuk Radojević rekao je da je za mnoga poljoprivredna gazdinstva kupovina poljoprivrednih mašina kapitalna investicija. Kako bi pametno uložili svoj novac, poljoprivrednici moraju da procene koja im je mašina neophodna u odnosu na tip zemljišta koje obrađuju i biljnu kulturu kojom se bave, odnosno potrebno je da znaju i kako te mašine rade na terenu. Upravo zbog toga su manifestacije poput SPIT – a veoma važne, jer ovde poljoprivrednici mogu da steknu uvid u to kako koje mašine rade i da kasnije, pri kupovini, donesu pravu poslovnu odluku. Dodao je da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i ubuduće podržavati ovakve manifestacije i da će i u prestojećoj budžetskoj godini nastaviti da podržava vojvođanske poljoprivrednike kroz niz mera. Značajna finansijska sredstva biće usmerena u smeštajne kapacitete, jer je, kako je naveo sekretar Radojević, neophodno da se poljoprivrednicima pruži mogućnost da se organizuju, udruže i da zajednički naprave značajne smeštajne kapacitete, te da tako utiču na visinu cene pšenice.

Sekretar Radojević je dodao da vojvođanski poljoprivrednici imaju mogućnost i da konkurišu za povoljne kredite kod Fonda za razvoj poljoprivrede i Garancijskog fonda, te da potom konkurišu kod resornog sekretarijata za povraćaj sredstava.

Milorad Radojević je rekao da je grad Novi Sad u prethodne dve godine krenuo sa programima za razvoj poljoprivrede, da su izdvojena određena sredstva u budžetu grada, da su sufinansirali kamate na kredite, troškove osiguranja, podržavali organsku proizvodnju i organizovali edukacije poljoprivrednih proizvođača. Nadamo se da će sa tom praksom nastaviti.

Prikaz mašina u radu

Posebno veliko interesovanje poljoprivrednika izazvao je prikaz mašina u radu

Posebno veliko interesovanje poljoprivrednika izazvao je prikaz mašina u radu

Kompanija Victoria Logistic demonstrirala je postupak automatskog uzimanja uzoraka zemljišta za potrebe analize zemljišta, usluge koju kompanija pruža poljoprivrednicima. Ispred Stručne službe Victoria Logistic, Duško Marinković je objasnio neophodnost vršenja uzorkovanja i agrohemijske analize zemljišta, kao i njihov značaj za unapređenje proizvodnje.

Duško Marinković iz kompanije Victoria Logistic demonstrira automatsko uzimanje uzoraka zemljišta

Duško Marinković iz kompanije Victoria Logistic demonstrira automatsko uzimanje uzoraka zemljišta

Primena mineralnih hraniva, osnov je za uspešnu i stabilnu poljoprivrednu proizvodnju. Upravo zato 10 godina radimo automatskim sondama. Kompletno uzimanje uzoraka samim tim je sigurno, pouzdano, dobijaju se dobri rezultati agrohemijskih analiza, a svi uzorci idu u akreditovane laboratorije.” istakao je on.

 

Takmičenje

Na SPIT-u se, tradicionalno, održavaju i dva takmičenja: bacanje akumulatora sa ramena i trka u prenošenju vreće đubriva od 25 kg kompanije ELIXIR AGRAR iz Šapca.

Najuspešniji u bacanju akumulatora je bio Branislav Zelenović iz Siriga sa rezultatom 7,35 m, sledio ga je Ljavroška Jan iz Aradca (7,34 m), a treće mesto osvojio je Mitar Murgaški iz Čeneja (7,18 m).

Pobednici u bacanju akumulatora na 12. SPIT-u

Pobednici u bacanju akumulatora na 12. SPIT-u

Kompanija ELIXIR AGRAR iz Šapca je dugogodišnji sponzor takmičenja u brzini prenošenja vreće đubriva od 25 kg i uvek daruje pobednike vrednim nagradama.

Pobednik Ljubomir Mandić je prešao stazu za 8,73 sekunde i osvojio 150 kg MPK 8:15:15. Drugo vreme (9,18) je postigao Boris Baranj i osvojio 100 kg MPK 8:15:15, a treći je bio njegov brat Nikola Baranj (9,34) koji je nagrađen vrećom od 50 kg Amosulfana.

Zadovoljni i pobednici i sponzori

Zadovoljni i pobednici i sponzori