POLJOPRIVREDNICI ŽELJNI ZNANJA NEOPHODNOG ZA BOLJE POSLOVANJE

U Srbiji postoji veliki broj asocijacija koje okupljaju poljoprivredne proizvođače. Među mnogobrojnim izdvaja se po svojoj organizaciji Klub 100P plus u kojem su okupljeni poljoprivredni proizvođači iz cele Vojvodine. Klub se izdvaja i po tome što tradicionalno svake godine organizuje Zimski seminar farmera na kom se okupljaju članovi Kluba koji pozivaju predavače, stručnjake u poljoprivednoj proizvodnji, agroekonomiji, predstavnike državnih insitucija kako bi kroz predavanja, ali i otvorenu diskusiju zajednički došli do rešenja kojim bi unapredili svoj rad, učinili ga efikasnijim i profitabilnijim, ali i uticali na položaj farmera u društvu. Ovogodišnji 12. Zimski seminar farmera održan je deseti put na Tari poslednje sedmice januara. Na Seminaru se okupilo više od 400 učesnika, poljoprivrednih proizvođača, naučnih radnika, kao i predstavnka firmi koje na domaćem tržištu plasiraju poljoprivrednu tehniku, semenski materijal, sredstva za zaštitu bilja, hraniva, osiguranja, kao i bankarske usluge.

Na početku Skupa na dešavanja i aktivnosti Kluba u periodu između dva seminara podsetio je predsednik Kluba 100P plus Vojislav Malešev.

Učesnici seminara pomno prate predavanja; Tara 2016.

Učesnici seminara pomno prate predavanja; Tara 2016.

 

Poziv poljoprivrednicima

Ovogodišnji 12. Zimski seminar farmera na Tari otvorio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović koji je pozvao poljoprivrednike Kluba 100P plus da zajedno s Ministarstvom učestvuju u kreiranju i vođenju agrarne politike. Napomenuo je da će se proizvođači koji sad imaju jake ekonomske osnove za rad u poljoprivredi, ako ne budu spremni unapred za administraciju i pravila igre Evropske unije, kao i mogućnosti pristupanja fondovima i budžetu EU na odgovarajući način, biti u problemu kada Srbija uđe u Evropsku uniju. Iz tog razloga Danilo Golubović je pozvao farmere da zajednički s Ministarstvom poljoprivrede završe započeto u daljim procesima pregovora s Evorpskom unijom i da usklade svoje interese s interesima države.

O tržišnim i cenovnim očekivanjima za naredni period govorio je Goran Živkov iz Agencije za razvoj jugoistočne Evrope. Na svetskom tržištu, ako se govori o potrošnji industrijskih poljoprivednih proizvoda, beleži se pozitivan trend s tendencijom daljeg rasta. Najveće promene na tržištu očekuju se u zemljama u razvoju, a predviđa se povećanje upotrebe ulja i šećera za 15 do 16 odsto, ribe za 14 i mesa za sedam odsto. Ipak, i pored očekivanog rasta potrošnje poljoprivrednih proizvoda ne očekuje se njihovo povećanje cena, što Živkov objašnjava time da se turbulencije na tržištu ublažavaju većim povezivanjem i otvaranjem novih tržišta.

Poslovanje holandskih preduzetnika u sektoru poljoprivrede i agrobiznisa farmerima na Tari je predstavio ateše za poljoprivredu Maarten Wegen iz Ambasade Kraljevine Holandije. Kraljevina Holandija spada među najveće poljoprivredne proizvođače u Evropi. Pri tome ostvaruje godišnji trgovinski suficit poljoprivrednim proizvodima oko 29 milijardi evra. Ostvarivanje ovako visokog suficita ne postiže se samo zahvaljujući intenzivnoj proizvodnji, već kao ključ uspeha gospodin Maarten Wegen navodi dodatu vrednost proizvoda. Neretko se dešava da Holandija uvozi neki poljoprivredni proizvod nakon čega mu obezbedi dodatu vrednost preradom, a potom ga kao takav izvozi. Ovakvom ekonomskom politikom Holandija je zauzela drugo mesto u svetu kao izvoznik. Iako podaci o ostvarenom suficitu u poljoprivredi izgledaju optimistično i holandska preduzeća koja se bave poljoprivredom vode neprestano bitku za opstanak, a često se i gase. Naime 2000. godine u Holandiji je poslovalo oko 97.000 firmi čija je osnovna delatnost poljoprivreda. 14 godina kasnije broj ovih preduzeća se sveo na 65.000 što znači da je broj ovih firmi smanjen za 33 odsto. Od presudnog značaja za opstanak poljoprivrednih firmi Maarten Wegen navodi konkurentnost i samoodrživost u proizvodnji, uz neprestano ulaganje u znanje, opremu, kao i transfer tehnologija.

Maarten Wegen, ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije i Mila Mirković, asistent za poljoprivredu, u obraćanju učesnicima 12. Zimskog seminara farmera

Maarten Wegen, ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije i Mila Mirković, asistent za poljoprivredu, u obraćanju učesnicima 12. Zimskog seminara farmera

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški predstavio je učesnicima Seminara program mera za podršku poljoprivrednicima koji se realizuje preko Razvojnog fonda, Fonda za razvoj poljoprivrede i Garancijskog fonda AP Vojvodine.

U susret apliciranjima za sredstva IPARD fonda za razvoj poljoprivede i ruralnog razvoja koje su najavljene za treći kvartal 2016. godine Dragan Mirković iz Uprave za agrarna plaćanja Ministartva poljoprivrede i zaštite životne sredine predstavio je sadržaj prijavnih formulara i dodatnih dokumenata koje aplikanti treba da predaju prilikom konkurisanja za IPARD sredstva.

I ove godine na Zimskom seminaru farmera nisu izostale teme posvećene unapređenju biljne proizvodnje. Između ostalog, dat je prikaz stabilnosti zemljišnih agregata u različitim sistemima obrade zemljišta, aktuelnosti o gajenju pšenice, praktična upotreba “grinsiker” senzora u funkciji povećanja prinosa. Govorilo se i o preciznoj poljoprivredi i elektronskoj knjizi polja. Nisu izostale ni teme o zaštiti bilja i njenom pravilnom sprovođenju, kao i stočarstvu. Značajan deo seminara bio je posvećen temama u oblasti poljoprivredne tehnike gde je dominirao prikaz najnovijih tehničkih rešenja sa sajma Agritechnica 2015. u Hanoveru, a dat je i omaž poljoprivrednoj tehnici, kao i pregled trenda razvoja mehanizacije.

Pored aktivnog učešća na predavanjima, učesnici seminara svakodnevno su imali organizovane šetnje stazama Tare

Pored aktivnog učešća na predavanjima, učesnici seminara svakodnevno su imali organizovane šetnje stazama Tare

Osim predavanja, značajna su iskustva iz prakse koja su farmeri međusobno razmenili u trenucima šetnje Tarom.

Druženje, šale, degustacija srnećeg paprikaša (srnetinu obezbedio Marko Čarnić iz Begeča) i svadbarskog kupusa… deo su atmosfere na 12. Zimskom seminaru farmera na Tari

Druženje, šale, degustacija srnećeg paprikaša (srnetinu obezbedio Marko Čarnić iz Begeča) i svadbarskog kupusa… deo su atmosfere na 12. Zimskom seminaru farmera na Tari