SPIT je jedinstvena manifestacija na teritoriji Vojvodine. Ovogodišnji, 13. SPIT održan je 18. jula na parceli porodičnog gazdinstva Malešev koja se nalazi kod salaša, pored puta Kać-Budisava.

Ovogodišnji SPIT održan je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Ovom tradicionalnom manifestacijom već trinaest godina radno i svečano obeležavamo kraj žetve. Ovogodišnji SPIT posetilo je više od 800 posetilaca.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 28 kompanija sa 120 poljoprivrednih mašina ; foto: L. Lazić

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 28 kompanija sa 120 poljoprivrednih mašina ; foto: L. Lazić

Na SPIT-u su najviše zastupljene savremene poljoprivredne mašine, ali su i distributeri veštačkih đubriva, semenske kuće, banke i trgovci mazivima i uljima, imali priliku da poljoprivredne proizvođače upoznaju sa svojoj ponudom. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 28 kompanija sa 120 poljoprivrednih mašina od kojih je 35 prikazano u radu. Prikaz mašina u radu uspešno je vodio dipl. inž. Branislav Ogrizović, PSS Sombor uz asistenciju Jovice Surčinskog sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Novost na ovogodišnjem SPIT-u je radionica «Pravilan rad sa obrtnim plugovima» koja je održana nakon prikaza mašina u radu i pobudila veliku pažnju posetilaca. Radionicu je vodio dipl. inž. Nikola Škrbić, direktor Instituta «Tamiš» iz Pančeva.

Njegova Ekselencija Aleksandar Čepurin i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na 13. SPIT-u u Kaću

Njegova Ekselencija Aleksandar Čepurin i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na 13. SPIT-u u Kaću; foto. L. Lazić

SPIT obišli su uvaženi gosti: Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, Njegova Ekselencija Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević koji je i otvorio ovu manifestaciju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je Ministarstvo do sada obradilo 1.200 zahteva za traktore, i naglasio da će sredstva biti odobrena svima koji su podneli zahteve iako je broj zahteva za mehanizaciju dva puta veći od planiranog. Novac će novac biti pronađen iz unutrašnjih rezervi, kako bi se i ovo pitanje rešilo. Podela rešenja je počela prošle nedelje i upućuju se na kućne adrese poljoprivrednika.

“Prvi put smo predvideli sufinansiranje i za biljne proizvođače koji obrađuju više od 50 ha, kao i subvencije za podizanje zasada, protivgradne zaštite, stubova… što do sada nije činjeno. Sve se to radi u nameri da se poljoprivreda ravnomerno razvija na celom području zemlje”, istakao je Nedimović.

Sa otvaranja 13. SPIT-a

Sa otvaranja 13. SPIT-a: foto: L. Lazić

Nedimović je rekao i da je, nakon sedam godina, na red došla i realizacija IPARDA za koji će prvi poziv biti upućen u novembru, i dodao da će tada procenat vraćanja novca poljoprivrednicima za kupljenu mehanizaciju biti veći, nego što je to slučaj u ovom trenutku. Kao važnu činjenicu po pitanju unapređivanja poljoprivredne proizvodnje, Nedimović je istakao i početak radova, prve nedelje avgusta, a tiče se 11 projekata namenjenih sistemima za navodanjavanje u Vojvodini, i još četiri na teritoriji centralne Srbije, što će doprineti da se pod sistemima za navodnjavanje nađe 30.000 hektara više obradivog zemljišta.

“Želja nam je da vodimo računa o agrotehničkim merama posredstvom mehanizacije, navodnjavanja, da ne bismo zavisili od vremenskih prilika i razvoja semenarstva, jer od toga zavisi kakav ćemo proizovd imati. Na klimu ne možemo uticati, ali radom možemo razviti poljoprivredu”, rekao je ministar Nedimović.

Ambasador Aleksandar Čepurin zahvalio se organizatoru na pozivu da prisustvuje ovoj tradicionalnoj manifestaciji i istakao zadovoljstvo zbog dobre saradnje koju Rusija i Srbija ostvaruju, podsetivši da je naša ukupna poljoprivredna razmena svake godine u porastu.

Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji na otvaranju 13. SPIT-a u Kaću

Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji na otvaranju 13. SPIT-a u Kaću; foto: L. Lazić

“Srbija je dostigla izvoz od 300 miliona dolara”, rekao je ambasador Čepurin i dodao da ozbiljan prostor za zajedničku saradnju vidi na planu semenske proizvodnje za tržište Rusije i šire, kao i u okviru klasterske proizvodnje.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je otvarajući današnju manifestaciju, istakao da njen značaj prevazilazi lokalni karakter i da je reč o regionalnoj priredbi, koju će Sekretarijat od ove godine i finansijski podržati.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je otvarajući današnju manifestaciju, istakao da njen značaj prevazilazi lokalni karakter i da je reč o regionalnoj priredbi; foto: L. Lazić

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je otvarajući današnju manifestaciju, istakao da njen značaj prevazilazi lokalni karakter i da je reč o regionalnoj priredbi; foto: L. Lazić

„Pokrajinska vlada po prvi put realizuje meru agrarne politike u cilju sufinansiranja nabavke nove pogonske i priključne mehanizacije. Da je ova mera bila primenjena pre 15 i 20 godina, siguran sam da bi imali drugačiju situaciju i u dobroj meri obnovljenu mehanizaciju u našoj pokrajini. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede imamo usaglašene mere i sinhronizovane aktivnosti, dakle, po prvi put ovu meru i na pokrajinskom i na republičkom nivou“, kazao je Radojević. On je dodao da je namera Republičkog ministarstva da izađe u susret svim potrebama poljoprivrednika jedan ogroman iskorak, i pozvao zainteresovane korisnike da prate konkurs koji će narednih dana biti raspisan, jer je opredeljeno ukupno 150 miliona dinara za poljoprivrednu mehanizaciju. Radojević je podsetio i da je kroz meru, koju Sekretarijat takođe po prvi put realizuje, a namenjena je podršci mladim poljoprivrednicima do 40 godina u seoskim sredinama, omogućeno mladim poljoprivrednicima da dođu do mehanizacije. Konkurs je završen, a bilo je preko 300 prijava gde je trećina iskazala interesovanje za mehanizaciju. Na taj način će takođe, kako je rekao Radojević, biti zadovoljen deo zahteva iskazan u pogledu nabavke mehanizacije.

Radojević je čestitao organizatorima na visokoprofesionalnoj izložbi mehanizacije i poželeo proizvođačima uspešnu poljoprivrednu godinu, uz poziv da aktivno prate konkursne linije Sekretarijata i iskoriste mogućnosti koje su im namenjene. On je podsetio i da je ovogodišnji agrarni budzet najveći do sada, a to je gotovo 80 odsto više para usmereno ka poljoprivrednicima Vojvodine nego 2016. godine.

Ministar Nedimović i ambasador Čepurin u kabini traktora "Kirovec"; foto: L. Lazić

Ministar Nedimović i ambasador Čepurin u kabini traktora “Kirovec”; foto: L. Lazić

Vojislav Melešev, predsednik Kluba 100P plus i domaćin ove manifestacije istakao je da je prezadovoljan posetom, ali i izloženom mehanizacijom koja je namenjena i onim proizvođačima koji obrađuju manje površine, ali i onima koji obrađuju i više desetina hiljada hektara. Na SPIT-u je bio prikazan i najmoćniji ruski traktor Kirovec, koga nazivaju terminator i koji je privukao veliku pažnju posetilaca.

“Ruska mehanizacija je sve prisutnija na našem tržištu, što svakako treba pozdraviti”, rekao je Malešev. “Ova manifestacija je prilika da ljudi sednu u pogonske mašine, da ih provozaju i vide da li im odgovaraju, kao i da testiraju vučne mašine. Ove godine imali smo i radionicu podešavanja plugova, kako bismo ukazali zainteresovanima na kvalitet oranja, ali i potrošnju goriva, jer nije svejedno koliko se troši”, istakao je Vojislav Malešev.

Prikaz mašina u radu, kao i uvek, privukao je veliku pažnju posetilaca; foto: L. Lazić

Prikaz mašina u radu, kao i uvek, privukao je veliku pažnju posetilaca; foto: L. Lazić