Klub 100P plus, kao organizator ove manifestacije, s ponosom može da istakne da je 15. jubilarni SPIT (smotra poljoprivrede, industrije i tehnike) okupio preko 900 posetilaca i oko 40 kompanija koje u svojoj paleti proizvoda nude mehanizaciju i ostale inpute potrebne poljoprivrednim proizvođačima.

 

Prikaz mašina u radu

Na parceli porodičnog gazdinstva Malešev posetioci su imali priliku da razgledaju oko 180 poljoprivrednih mašina, od kojih je preko 50 bilo prikazano u radu. Traktoristi su neposrednim radom demonstrirali umeće rukovanja najsavremenijim tipovima traktora u agregatu sa priključnim mašinama.

 

Radionica: Promene u zemljištu kod različitih sistema obrade zemljišta” pobudila je veliko interesovanje posetilaca

Održane su i radionice o različitim sistemima obrade zemljišta, koje su vodili dipl. inž Nikola Škrbić i dipl. inž. Bogdan Garalejić, stručnjaci PSS Tamiš iz Pančeva.

Manifestaciju su otvorili član gradskog veća za privredu Milorad Radojević i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković. Kako su istakli, ovakve manifestacije su od velikog značaja za razvoj poljoprivrede u Srbiji, ali i poboljšanje situacije u oblasti privrede u našoj zemlji.

 

Sa otvaranja manifestacije

“Svake godine imamo sve više izlagača i sve više posetilaca. To pokazuje koliko ljudi vole da dođu ovde i vide mehanizaciju na jednom mestu i da na primerima vide kako funkcioniše i eventualno se odluče za kupovinu u nekom narednom periodu. Drago mi je što kao grad možemo da podržimo ovu manifestaciju kroz naše konkurse i da u svakom slučaju podržimo rad udruženja koje organizuje ovu manifestaciju”, naveo je član gradskog veća za privredu Milorad Radojević dodajući da grad Novi Sad, kroz mere podrške poljoprivredi, podržava ove godine i mlade poljoprivrednike prvi put sa 20 miliona dinara i udruženja sa 10 miliona dinara što, kako je naglasio, pokazuje opredeljenost grada da ulaže i u prigradska naselja jer želi da se grad ravnomerno razvija. Najavio je da će ti iznosi podrške poljoprivrednicima u narednom periodu biti povećani.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković je istakao da su predstavnici Sekretarijata obišli Vojvodinu uzduž i popreko i upravo u razgovoru sa poljoprivrednicima došli do kvalitetnih ideja i tako koncipirali agrarnu politiku.

“Ova manifestacije je prilika da takođe razgovaramo sa poljoprivrednicima i vidimo koji su to problemi, ukoliko ih ima, i šta bismo mogli u budućnosti zajedno sa njima da otklonimo i na taj način kreiramo i budžet za 2020. godinu jer mi smo već u drugoj polovini 2019. godine i treba planirati već i 2020. godinu“, poručio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković.

 

Takmičenje u bacanju starog akumulatora

 

Tradicionalno takmičenje u brzini nošenja džaka sa mineralnim đubrivom kompanije “Elixir agrar”

Tradicionalno, na kraju manifestacije, za posetioce su održana i takmičenja u bacanju akumulatora s ramena, brzini prenošenja vreća mineralnog đubriva, tombola…