Manifestacija SPIT održana je u Kaću 24. jula 2021. godine. Poljoprivrednici su dugo iščekivali ovu manifestaciju, koju neposredno nakon žetve tradicionalno organizuje Klub 100P plus. SPIT-u je prisustvovalo preko 1.000 posetilaca i oko 40 preduzeća koja su predstavila svoje prozvode i usluge. Kao i obično, dominiralo je učešće preduzeća čija je osnovna delatnost proizvodnja (i plasman) poljoprivrednih mašina, ali su se na štandovima predstavile i semenarske kuće, kao i druge kompanije koje se bave trgovinom inputa za poljoprivrednu proizvodnju.

Mali Pavle Putnik iz Kaća, sa ocem Đorđem i stricem Dimitrijem, u obilasku mašina na ovogodišnjem SPIT-u

Učesnike 16. SPIT-a najpre je u ime organizatora manifestacije pozdravio Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus, koji se tom prilikom zahvalio izlagačima i posetiocima i podsetio na značaj ove manifestacije.

Učesnike SPIT-a pozdravio je i čestitao organizatoru na održavanju manifestacije i Kristijan Brevenc, ataše za poljoprivedu, šumarstvo i zaštitu životne sredine Ambasade Austrije u Republici Srbiji. Manifestaciju SPIT ataše je ocenio kao vrlo značajnu.

Sa otvaranja 16. SPIT-a

  1. SPIT u Kaću otvorio je Željko Radošević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je tom prilikom preneo pozdrave ministra Branislava Nedimovića i osvrnuo se na rezultate žetve pšenice, kao i na samu manifestaciju.

–          Veliko mi je zadovoljstvo da učestvujem u ceremoniji otvaranja ovog izuzetno značajnog skupa, jer mi danas imamo jedinstvenu priliku da na ovom prostoru vidimo više od 160 eksponata mašina. U stvari, to nisu samo eksponati s obzirom na činjenicu da će deo ovih mašina biti prikazan u radu. Trenutak održavanja ove manifestacije je dobar, jer se nalazimo na kraju žetve 2021. godine. Ovogodišnja žetva će svakako ući u istoriju, jer smo sa naših polja uspešno požnjeli 3,4 miliona tona pšenice – rekao je Radošević i naglasio da je u ovogodišnjoj žetvi pšenice zabeležen i istorijski značajan podatak o ostvarenom najvišem prinosu na nivou zemlje od 5,7 tona po hektaru.

Učesnike je pozdravio i Petar Samolovac, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, koji je poljoprivednicima poželeo uspešnu godinu koju je ocenio kao tešku, uz konstataciju da je prošla tek njena prva polovina. Samolovac je podsetio i da resorni Sekretarijat kroz različite konkurse pomaže agrar, a da je samo ove godine bilo raspisano čak dvadeset osam različitih konkursa ove institucije.

Savetodavac dipl. inž. Bodan Garalejić je poljoprivrednicima održao predavanje o značaju i načinima očuvanja ugljenika u zemljištu

Klub 100P plus od samog osnivanja ima veoma dorbu saradnju i sa poljoprivrednim stručnim službama, a veoma intenzivnu i plodnu saradnju sa PSS „Institut Tamišˮ u Pančevu. To je potvrđeno i ove godine u vidu održavanja radionice posvećene adekvatnom načinu obrade zemljišta. Tačnije, savetodavac dipl. inž. Bodan Garalejić je poljoprivrednicima održao predavanje o značaju i načinima očuvanja ugljenika u zemljištu. Istakao je činjenicu da danas svi govore o emisiji ugljen-dioksida, a da podaci o tome u stručnim radionicama datiraju još iz 1983. godine – što znači da to nije nova stvar.

Dipl. inž. Nikola Škrbić, doajen poljoprivredne mehanizacije, održao je predavanje o izboru radnih organa mašina za obradu zemljišta

Na radionici, kojoj je svojevrstan doprinos kroz predavanje o izboru radnih organa mašina za obradu zemljišta, dao dipl. inž. Nikola Škrbić, doajen poljoprivredne mehanizacije, skrenuta je pažnja da se izborom radnih organa i sistema obrade zemljišta čuva ugljenik u zemljištu koji je vrlo značajan i koji je osnova organske materije zemljišta.