Na Tari, u hotelu “Omorika” Klub 100P plus tradicionalno organizuje Zimski seminar farmera. 18. Zimski seminar farmera održan je od 22. do 28. januara 2023. godine. Predavači na Seminaru su eminentni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede. Zimski seminar farmera je prilika da se poljoprivrednici druže, razmene iskustva i dobiju adekvatne odgovore na postavljena pitanja.

Ove godine je seminaru prisustvovalo oko 200 poljoprivrednih proizvođača.

Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu; foto: B. Ogrizović

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš rekao je na otvaranju da poljoprivrednici uskoro mogu da očekuju raspisivanje novih konkursa.

– U razgovoru sa poljoprivrednicima odlučili smo da otvorimo nove linije koje će pomoći do sada nepokrivene oblasti. Jedna od linija vredna 150 miliona dinara namenjena je za nabavku kvalitetnih priplodnih grla – priplodne junice i kvalitetne nazimice. Za navodnjavanje smo izdvojili 370 miliona dinara. Ukupan budžet za mehanizaciju je 242 miliona dinara.

Seminar je zvanično otvorila državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević koja je tom prilikom istakla je da će uvođenje E-agrara pojednostaviti registraciju gazdinstava i ubrzati isplatu podsticaja.

Milica Đurđević, državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede; foto: B. Ogrizović

Predsednik Skupštine Kluba 100P plus Žarko Kobilarov poručio je da država pod hitno treba da se ukine carinu od 10% na mineralna đubriva koja nisu iz EU i Rusije. Govorio je o nužnosti reforme penzionog sistema i da je neophodno razdvojiti profesionalnog poljoprivrednika od onih kojima proizvodnja hrane nije osnovna delatnost.

U stručnom delu seminara farmera na Tari pažnja je posvećena i konceptu precizne poljoprivrede, upotrebi robota u agraru, održivoj poljorivredi, komasaciji poljoprivrednog zemljišta, opremi za mehaničku kontrolu korova u ratarskim usevima, kao i o IPARDU.

Seminar se pokazao posebno značajnim za umrežavanje mladih poljoprivrednika, koji kroz novostečena znanja i kontakte značajno razvijaju svoje gazdinstvo i time smanjuju troškove proizvodnje.