Klub 100P plus je na Tari od 28. januara do 03. februara 2024. godine po devetnaesti put održao Zimski seminar farmera. U fokusu seminara koji je trajao šest dana bile su najvažnije teme iz oblasti poljoprivrede.

 

Članovi Kluba, primarni poljoprivredni proizvođači, mogli su tokom seminara da prisustvuju predavanjima stručnjaka iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i da razmene iskustva sa svojim kolegama.

 Zimski seminar farmera tradicionalno posećuje veliki broj poljoprivrednika iako je situacija u poljoprivredi daleko od stabilne i predvidive. Poljoprivrednici su i pored toga željni novih znanja i budno prate trendove u poljoprivredi. Precizna poljoprivreda, nove tehnologije, načini uštede u proizvodnji, predstavljanje novih sorti i hibrida, uslovi kreditiranja, bile su nezaobilazne teme i ovog seminara.

Sa druge strane, kada je reč o prisustvu kompanija, itekako se ,,oseća kriza” s obzirom na to da se njihov broj ove godine značajno smanjio.

Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus, tradicionalno je održao pozdravni govor učesnicima seminara. Osvrnuo se na prošlogodišnju proizvodnu godinu koja je bila prilično nestabilna. Vremenske (ne)prilike su od početka godine stvarale probleme poljoprivrednicima, a na to su se nadovezale i veoma niske cene primarnih proizvoda i nezainteresovanost kupaca.

Vojislav Malešev

„Svi pričaju o tome kako će ove godine poljoprivrednici dobiti više nego ikad u istoriji srpske poljoprivrede, a niko ne priča i nije izračunao koliko nam je uzeto za ovih desetak godina, šta smo sve propustili i šta je izostalo, počevši od nacionalnih mera, preko IPARD-a, do zabrane izvoza“ – rekao je Malešev.

Osvrnuo se i na proteste koje su organizovala pojedina udružanja poljoprivrednika, kao i na njihove pregovore sa odlazećom ministarkom poljoprivrede i premijerkom. Istakao je da se Klub zalaže za institucionalno i sistemsko rešavanje problema.

Učesnicima seminara obratio se Petar Samolovac iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i predstavio planove za 2024. godinu.

 

Petar Samolovac, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu

 

Seminar je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, Ivana Popović. Ipak, uočljivo je bilo odsustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede, koji su na 18 do sada održanih seminara uvek bili prisutni u velikom broju i uvek raspoloženi da daju nove informacije i odgovore na pitanja poljoprivrednika.

Ivana Popović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede

Nepostojanje konzistentne agrarne politike i česta imenovanja resornih ministara koji nisu poljoprivredne struke i ne razumeju problematiku agrara, doveli su do toga da na jednom ovako eminentnom skupu ne prisustvuju predstavnici Uprave za zemljište, Uprave za agrarna plaćanja, IPARD tima, a kamoli ministarka.

Na seminaru se mnogo govorilo o položaju poljoprivrednika, subvencijama, novim uredbama i merama koje bi trebalo preduzeti da bi se situacija u agraru poboljšala. Poslednjeg dana seminara održana je tribina na kojoj su formirani stavovi i zahtevi za koje se, po mišljenu poljoprivrednika, članova Kluba 100 P plus, moraju u što kraćem roku iznaći rešenja. Većina ovih zahteva se, nažalost, ponavlja iz godine u godinu, jer u resornom ministarstvu i Vladi ne nailaze na razumevanje i želju da se sistemski uvede red u agraru.