Klub 100P plus je, posle duže pauze izazvane pandemijom Covid-19, organizovao za svoje članove prolećnu stručnu ekskurziju u Sloveniju i Italiju. U periodu  od 28. maja do 02. juna 2023. godine obišli smo kompanije „Agromehanika“ d.d. Kranj, „INO Brežice“ Krška vas u Sloveniji i „Sorma Group“ i „BullTec“ u Italiji.

Pored stručnih poseta fabrikama, potrudili smo se da uživamo i u divnoj prirodi i gradovima koje smo posetili.

Otočec

Smešten na levoj obali Krke, u oblasti Novo Mesto u Sloveniji, Otočec nudi prilike za odmaranje, ali i za učešće u raznim sportskim aktivnostima. Pored prirodnih lepota, postoje teren za golf, sportski centar, adrenalin park, te dobro poznate terme. Otočec je dragulj dolenjskog turizma, a njegov simbol je dvorac sagrađen na malom ostrvu na sredini reke Krke, čime predstavlja jedini vodeni dvorac u Sloveniji. Pored toga, ova destinacija je poznata po vrhunskoj ugostiteljskoj i kulinarskoj ponudi, kao i po bogatoj kolekciji najboljih slovenačkih vina.

Srednjevekovni dvorac danas je luksuzni hotel koji nosi ime Grad Otočec

 

Nije poznato ko je i kada izgradio dvorac, ali prvi spisi datiraju iz 1252. godine. U nadolazećim vekovima više puta su promenjeni vlasništvo i izgled, da bi danas ovaj srednjevekovni dvorac bio renoviran u stilu gotike i renesanse i prenamenjen u luksuzni hotel koji nosi ime Grad Otočec. Ovaj dvorac se svrstava među kulturne i prirodne znamenitosti Slovenije zajedno sa svojim prelepim parkom, koji je nastao na prelazu iz XVIII u XIX vek. U njemu rastu brojne autohtone vrste drveća, poput crne jele, bele vrbe i crnih topola, te druge egzotične vrste. I fauna reke Krke je raznovrsna, budući da u njoj živi oko 32 vrste riba, od kojih su mnoge danas retka vrsta. Svojevrsnu atrakciju Otočca čine i beli labudovi grbci, koji su se ovde nastanili krajem šezdesetih godina prošlog veka, a danas ih je više od 50.

 

Rimini

Smešten je uz Jadransko more u regiji severne Italije Emilia-Romagna. U pitanju je jedan od najpoznatijih primorskih odmarališta u Evropi. Raspolaže peščanom plažom dugom 15 kilometara i hiljadama restorana, kafića, klubova i hotela. Prvo kupalište otvoreno je 1843. godine.

Predah u Riminiju

 

Rimini se nalazi u blizini San Marina, jedne od najmanjih država na svetu koja je smeštena na teritoriji Italije.

U Riminiju se nalaze spomenici svih epoha, uz važne primere arhitekture iz Rimskog doba, srednjeg veka i renesanse, kao što su Avgustov luk, Tiberijev most, Amfiteatar, crkva svetog Agustina, hram Malatestiano i dr.

 

Milano

Milano, glavni grad Lombardije, predstavlja najveći italijanski industrijski grad sa velikim brojem različitih sektora. Možda najpoznatiji kao centar mode, okuplja dizajnere, umetnike, fotografe i modele. U njemu se nalaze sedišta mnogih modnih brendova, kao što su Armani, Prada, Versace, Valentino i sl. Zahvaljujući svom drevnom centru, koji je verovatno najpoznatiji po Duomo katedrali sagrađenoj 1386. godine, predstavlja i privlačnu destinaciju za turiste iz celog sveta.

Uspomena iz Milana

Milano je nastao još oko 400. godine p.n.e. kada su ovu oblast naselili Gali. Rimskom carstvu je pripojen 222. godine p.n.e. Porodica Viskonti je vladala Milanom od 1300. godine i donela gradu period slave i bogatstva.

Pogled na jednu od zaobljenih kula Zamka Sforca

Porodica Sforca vladala je Milanskim vojvodstvom od 1450. do 1535. godine i u tom periodu  grad je započeo razvoj nauke, umetnosti i književnosti, te je postao jedan od vodećih renesansnih gradova u Italiji.

Zamak Sforca u Milanu, nekadašnja je rezidencija milanskih vojvoda, simbol grada i jedinstven muzej koji u svom sastavu ima šest različitih muzeja. U različitim građevinama zamka su izložena brojna umetnička dela, slike, skulpture, predmeti od porcelana, muzički instrumenti, predmeti orijentalne kulture i poslednja skulptura čuvenog Mikelanđela.

 

Verona

Verona je grad u severnoj Italiji smešten u podnožju Lesini planina kod reke Adiđe. Dolina u kojoj se nalazi poznata je po odličnim lokalnim vinima i gastronomiji. U blizini se nalazi i Garda jezero, najveće jezero u Italiji.

Ima dugu i bogatu istoriju, budući da datira još iz IV i III veka p.n.e., od 1797. godine činila je deo Austrijskog carstva, a pridružila se Kraljevni Italiji 1866. godine.

Piazza delle Erbe (Trg bilja) je drevni rimski forum Verone

 

Verona se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske baštine i ima izuzetno očuvano staro gradsko jezgro.

Poznata kao „grad ljubavi“, predstavlja dom jedne od najpoznatijih ljubavnih priča, priče o Romeu i Juliji.

Rimski amfiteatar u Veroni se i danas koristi za održavanje koncerata i opera

Rimski amfiteatar, poznatiji kao Arena, najprepoznatljiviji je simbol Verone u svetu. Arena je i danas u upotrebi, a poznata je po operama i koncertima koji se održavaju u njoj.