Poseta fabrici Agromehanika d.d. Kranj, SI – Slovenia

Iz istorije fabrike

Šezdesetih godina prošlog veka Friderik Lazar, koji je bio zaposlen u KŽK kao šef servisa u Šenčuru kod Kranja, počeo je da prerađuje i unapređuje postojeće mašine. Želja mu je bila da kroz inovacije olakša posao poljoprivredniku. Njegova inovativnost i upornost postali su glavna pokretačka snaga razvoja Agromehanike i danas su duboko utkani u vrednosti kompanije i njenih zaposlenih.

U narednih dvadeset godina Agromehanika je brzo napredovala i postala jedna od ključnih prodajnih i proizvodnih kompanija u Jugoslaviji. U oblasti prodaje, Agromehanika je preko svojih trgovačkih servisnih centara zastupala brendove IMT i Tomo Vinković u svim jugoslovenskim republikama. Sa sopstvenom proizvodnjom prskalica i orošivača, Agromehanika je postala vodeći jugoslovenski proizvođač mašina za zaštitu bilja i uspešno ih izvozila u zemlje zapadne Evrope.

Danas je Agromehanika jedan od značajnijih proizvođača mašina za zaštitu bilja u Evropi i lider u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Svoje proizvode prodaje u sve evropske zemlje, kao i u zemlje Afrike, Azije i Australije. Kompanija se afirmiše kroz kvalitet i inovativnost sopstvenih proizvoda i zastupanje kvalitetnih stranih brendova. Nakon smrti osnivača Friderika Lazara, upravljanje kompanijom je preuzela nova generacija, koja je, kao i on, posvećena nastavku svoje misije. Kompanija svake godine nudi nove i poboljšane modele AGT prskalica, orošivača i traktora i dobro je pripremljena za izazove budućnosti.

Nakon sticanja nezavisnosti Slovenije 1991. godine, Agromehanika je izgubila skoro celo tržište. Kompanija se aktivno fokusirala na pronalaženje novih tržišta kako bi nadoknadila gubitak prihoda. Otvaranjem dva dodatna prodajna centra u Sloveniji, postala je glavni trgovac poljoprivrednim mašinama. Devedesetih godina Agromehanika je postala generalni zastupnik za traktore Antonio Carraro i Renault, a kasnije i za Deutz Fahr i mnoge brendove priključne opreme.

Agromehanika danas

Kako bi se fokusirala na zahtevnija evropska tržišta, Agromehanika je uložila velika sredstva u razvoj mašina za zaštitu useva i danas je jedan od značajnijih proizvođača mašina za zaštitu bilja u Evropi. Proizvodi Agromehanike se prodaju u više od 30 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Australije.

U krugu fabrike

 

Najveći deo proizvodnog programa čine AGS prskalice i AGP orošivači. Dugogodišnje iskustvo i dobro poznavanje potreba korisnika omogućavaju širok asortiman profesionalne opreme za prskanje i rezervnih delova. Snažan razvojni sektor je garancija visokog kvaliteta, stalnog napretka i novih funkcionalnosti proizvoda.

U proizvodnom pogonu

 

Najveći deo proizvodnog programa čine AGS prskalice i AGP orošivači. Dugogodišnje iskustvo i dobro poznavanje potreba korisnika omogućavaju širok asortiman profesionalne opreme za prskanje i rezervnih delova. Snažan razvojni sektor je garancija visokog kvaliteta, stalnog napretka i novih funkcionalnosti proizvoda.

 

Agromehanika ima sopstvenu mrežu prodajnih i servisnih centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Pored sopstvenih mašina, u prodajno-servisnim centrima nude traktore i priključke vodećih svetskih proizvođača i širok asortiman rezervnih delova i potrošnog materijala za poljoprivrednu mehanizaciju.

Srednjoročna vizija i cilj je da postanu jedan od vodećih proizvođača opreme za prskanje i kompaktnih traktora u Evropi, da povećaju tržišno učešće u zemljama EU i udeo u prodaji na drugim kontinentima.

Pripremio: Nikola Škrbić