NAJBOLJI TRAKTORI 2019. GODINE

Na sajmu EIMA u Bolonji, prvog dana ove najznačajnije manifestacije posvećene poljoprivrednoj tehnici, dodeljena su prestižna priznanja Traktor godine 2019. Naime, međunarodni žiri, TotY, koga čini 25 novinara iz 24 evropskih zemalja, izabrali su najbolje modele za 2019. godinu u četiri katergorije: najbolji specijalizovani, univerzalni, traktor za rad u ratarstvu i traktor najboljeg dizajna.

Žiriju su proizvođači traktora predstavili modele u Bolonji u maju mesecu, da bi krajem leta usledila testiranja širom Evrope. U konkurenciju za priznanje Traktor godine 2019. bilo je 10 finalista. U kategoriji najboljeg specijalizovanog traktora bili su Antonio Carraro TTR7600, Infinity LandiniRex 4 120GT i Same Frutteto CVT 115S. U kategoriji univerzalnih traktora nadmetali su se: Case IH 75A, Fendt 313Vario, Massey Ferguson 6713 i Steyr Kompakt 4115 HD. U kategoriji najbolji ratarski traktor za titulu Traktor godine 2019. nadmetali su se: Case IH Maxxum 145 Activedrive 8, McCormick X7.690 P6-Drive i Zetor Forterra HSX 140.

Svi modeli nadmetali su se i za titulu Traktor najboljeg dizajna 2019.

Specijalizovani traktor godine 2019: Same Frutteto CVT 115S

Same Frutteto CVT 115S

Traktori Frutteto CVT serije predstavljaju poslednju tehnologiju dostupnu na traktorima namenjenim za korišćenje u voćnjacima i vinogradima. Same Frutteto CVT 115S nudi korisnicima najbolje u pogledu efikasnosti, produktivnosti i komfora. Po oceni žirija model snage 115 KS ocenjen je najvišim ocenama s obzirom na to da ima bezstepenu transmisiju s dva ranga brzina, snažan hidraulični sistem, multifunkcionalan nivo opreme za vožnju, kao i elektronske kontrole radnih funkcija. Činjenica da je ovakav paket opreme upakovan u traktor malih dimenzija donela je dodatne poene ovom modelu. Naslon za ruku MaxCom predstavlja korak napred u upravljanju specijalizovanim traktorima. Značajno je naglasiti da je model Same 115S dostupan i sa opcijom AvtiveSteer. To je sistem koji znatno olakšava rad u uskim prostorima, obezbeđuje visok nivo upravljivosti i kvalitet upravljanja, a smanjen je radijus okretanja u odnosu na konvencionalna rešenja. Pri tome nije menjan međuosovinski razmak, a ugrađena je klasična zadnja osovina.

Univerzalni traktor godine 2019: Fendt 313 Vario

Fendt 313 Vario

Fendt 313 Vario proglašen je najboljim jer se pokazao najagilnijim u različitim uslovima, ali i zbog činjenice da je oprema koja je ugrađena najmodernija u ovom segmetnu traktora na tržištu. Bezstepena transmisija, mala potrošnja goriva, moderna kabina sa staklenom površinom iz jednog dela, nezavisno vešanje prednje osovine i mnogo elektronskih opcija čine ovaj traktor odličnim izborom za izvršavanje najvećeg broja radnih operacija u poljoprivredi. Serija Fendt 300 je od svog prvobitnog pojavljivanja početkom osamdesetih godina prošlog veka pa do danas neprestano razvijana i nadogađivana novim tehnološkim rešenjima što je doprinelo da sve vreme ova serija ima velike simpatije kod korisnika.

Traktor godine 2019: Case IH Maxxum 145 Activedrive 8

Case IH Maxxum 145 Activedrive 8

Grupacija CNH Industrial nagrađena je duplim priznanjem za Traktor Case IH Maxxum 145 Activedrive, koji je proglašen Traktorom najboljeg dizajna i Traktorom godine 2019. Traktor Case IH Maxxum 145 sada je dostupan i u verziji ActiveDrive 8 osmostepene Powershift transmisije, kao i sa Multicontroller upravljačkim naslonom za ruku I upravljačkom palicom. Osim u verziji transmisije ActiveDrive 8 model Maxxum 145 može se isporučiti i u kombinaciji sa ActiveDrive 4 četvorostepenom Powershift transmisijom kao i CVT – kontinualno varijabilnom transmisijom. Korisnicima nudi izbor automatskog ili manualnog rada. Upravo veliki izbor opreme koja se može ugraditi na traktor čini ga impozantnim jer može odgovoriti različitim potrebama korisnika. Traktor Maxxum 145 je poslednji dodat seriji u kojoj su dobro poznati modeli od 116 do 135 KS.