POSETA NAJVEĆEM EVROPSKOM SAJMU POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE U HANOVERU

Stručno-turistička ekskurzija koju je organizovao Klub 100P plus uz pomoć Vlade Dašića, vlasnika turističke organizacije Karavan iz Zrenjanina, okupila je 53 učesnika, mahom članova Kluba i njihovih porodica. Putnici različiti, po godinama starosti, ali jedinstveni u želji da, u prvom redu, vide najveći sajam poljoprivredne tehnike u Evropi. Ekskurziju su pomogli ProCredit banka, Komercijalna banka, koja je na ovaj put vodila 10 svojih klijenata, i kompanije BASF iMilurović komerc. Da ova ekskurzija ne prođe bez sticanja novih i obnavljanja stečenih istorijskih znanja uspešno se starao turistički vodič Srđan Knežević.

Sl. 1. Zahvaljujući odličnim vozačima ovog udobnog autobusa nismo ni osetili da smo prešli preko 2.500 kilometara

Sl. 1. Zahvaljujući odličnim vozačima ovog udobnog autobusa nismo ni osetili da smo prešli preko 2.500 kilometara

Put dug gotovo 1270 km u jednom pravcu započeli smo iz Novog Sada 9. novmbra 2015. godine u ranim jutarnjim satima i uz ugodnu vožnju vozača iz agencije Barbados, preko Mađarske, Slovačke i Češke završili u popodnevnim satima u Pragu, gradu na reci Vltavi. Nakon smeštaja u hotelu Amarilis, u društvu lokalnog i našeg turističkog vodiča učesnici ekskurzije imali su priliku da se upoznaju sa lokalnim znamenitostima. Prag spada u najočuvanije velike gradove Evrope, pa je danas njegovo prostrano istorijsko jezgro pod zaštitomUNESKO-a. Zbog svog bogatstva, grad je poznat i kao “Zlatni Prag”.
Nakon noćenja, put je sutradan nastavljen preko Češke i Nemačke do mesta Bodenwerder u blizini Hanovera, i hotela Parkhotel Deutsches Haus, koji je izabran za “bazu” našeg trodnevnog boravka u Nemačkoj.

Agritechnica 2015.

Treći i četvrti dan u potpunosti su posvećeni stručnom delu naše ekskurzije, celodnevnom boravku na sajmu Agritechnica u Hanoveru. Sajam organizuje DLG –(Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft )– Nemačko poljoprivredno društvo, koje je osnovao inženjer Max Eyth 1885. godine. Udruženje ima više od 25.000 članova i predstavlja vodeću organizaciju u poljoprivrednom sektoru i sektoru hrane.

Ove godine na Sajmu je učestvovalo više od 2.900 izlagača iz 47 zemalja sveta, a izlagači uglavnom predstavljaju poljoprivrednu tehniku, opremu za šumarstvo i komunalnu tehniku, a ima i nekoliko pratećih manifestacija(obnovljivi izvori energije, briga za očuvanje prirode, menadžment, korišćena oprema, istraživanja i dr). Među izlagačima na zajedničkom štandu sa oznakom Srbija izlagalo je i sedam predstavnika domaće industrije. Tokom trajanja Sajma održava se više tematskih konferencija i foruma koji daju uvid u savremene trendove u poljoprivredi, a više zemalja ima poseban fokus. Posebnost ovog Sajma je i to što na velikom broju malih štandova možete doći do stručne literature, koja se za ovu priliku delimično deli besplatno, a ona vrednija dostupna je po pristupačnim cenama. Naročito je posećen paviljon DLG-a, gde se možete upoznati sa rezultatima ispitivanja mašina i doći do neophodnih podataka o projektima koji se rade. Više od 1.500 izlagača je iz inostranstva. Značajna manifestacija sa preko 400.000 m2pokrivenog i klimatizovanog prostora pruža najbolje uslove za prikazivanje proizvoda. Sajam je mesto na kome izlagači predstavljaju svoje inovacije, a nezavisna komisija vrši ocenu svake prijavljene inovacije. Najbolji noviteti se nagrađuju zlatnim i srebrnim medaljama. Na ovaj način Sajam kroz inovacije pokazuje trenutni nivo razvoja tehnologije i stvara platformu za buduće informacije i trendove u rešavanju problema u poljoprivredi. Od prijavljenih 311 inovacija komisija je odabrala 49, od čega je 5 inovacija nagrađeno zlatnim medaljama, a ostalih 44 srebrnim medaljama. Procenjuje sa da je bilo preko 450.000 posetilaca, od čega 98.000 inostranih iz 115 zemalja sveta.

Sl. 2. Naša grupa čini deo od procenjenih 98.000 posetilaca Sajma iz inostranstva

Sl. 2. Naša grupa čini deo od procenjenih 98.000 posetilaca Sajma iz inostranstva

Kubota

Prvi dan učesnici ekskurzje bili su gosti kompanije Milurović komerc. Gospodin Dušan Milurović sa saradnicima dočekao nas je na ulazu, a zatim poveo u obilazak štanda kompanije Kubota. Predstavnici Milurović komerca i gospoda Maciej Rujner, generalni menadžer i Radim Koubek, menadžer prodaje za istočnu Evropu Kubota Deutschland GmbH, detaljno su nas upoznali sa proizvodnim programom kompanije, a posebna pažnja posvećena je traktorima.

Sl. 3. Prezentacija sponzora – kompanije Milurović komerc na štandu Kubota

Sl. 3. Prezentacija sponzora – kompanije Milurović komerc na štandu Kubota

Najviše vremena posvećeno je tehničko-tehnološkim performansama serije traktora M 7001, odnosno glavnim karakteristikama: snaga 130-170 KS u zavisnosti od modela; motor 4 cilindra, zapremina 6124 cc, sistem sa 4 ventila po cilindru, centralno ubrizgavanje goriva, turbopunjač, interkuler, Comon rail system (CRS); Power boost – sistem koji omogućuje dodatnu snagu u određenom trenutku; K-VT (Kubota Varijabilna transmisija) CVT (samo za premium modele); Powershift menjač sa 4 brzine u 6 opsega (24 napred i 24 nazad); multifunkcionalna ručica; prostorna, komforna i tiha kabina; prednje poluge, prednje priključno vratilo (opciono); priključno vratilo sa različitim mogućnostima izbora broja obrtaja (540/540E/1000/1000E). Nakon ovoga posetili smo detaljno i ceo štand kompanije. Druženje s kompanijom Milurović komerc nastavljeno je i tokom ručka uz tradicionalna jela u pivnici.

Sl. 4. Milurović komerc, kao dobar domaćin, upriličio je bogat ručak za našu grupu u autentičnoj atmosferi pivnice

Sl. 4. Milurović komerc, kao dobar domaćin, upriličio je bogat ručak za našu grupu u autentičnoj atmosferi pivnice

CASE IH

Drugu grupnu posetu obavili smo istog dana kod kompanije Case IH. Domaćin i vrlo uspešan prevodilac bio nam je Dušan Šarčev, zaposlen u kompaniji Titan Machinery, a novitete nam je predstavio Andrew Parsons, marketing menadžer – Balkans & Eastern Europe. Najviše pažnje posvećeno je traktorima, a detaljna objašnjenja smo dobili za “traktor godine 2016” Case IH Optum 300 CVX Series. Značajan deo vremena posvećen je traktorima koji umesto točkova imaju gusenice. Naše farmere zainteresovale su i druge mašine koje smo imali prilike da vidimo na štandu komanije Case IH koja je ove godine nastupala pod sloganom „ZA ONE KOJI ZAHTEVJU VIŠE”.

Sl. 5. U poseti štandu CASE IH

Sl. 5. U poseti štandu CASE IH

Programirani obilazak Sajma ovim je bio završen, a učesnici ekskurzije su kasnije, tokom dana, a i ceo naredni dan obilazili Sajam shodno ličnom interesovanju. Najviše pažnje posvetili su kompanijama koje su prisutne na našem tržištu, tzv “full liner-ima” koje u svom proizvodnom programu imaju proizvode od pogonskih do priključnih mašina. Lepo uređen izložbeni prostor,velika gužva, velik broj stranih jezika koji se govore na ovim štandovima, promocije zakazane za određeno vreme i stalne promocije, putem video-prikaza nagrađenih noviteta, su ono što je zajedničko svim kompanijama -bez obzira na zemlju iz koje dolaze i boju u koju farbaju svoje proizvode. Naravno da je izložbeni prostor kod ovih kompanija i najveći, a stalni priliv posetilaca svedoči o ogromnom interesovanju koje vlada za ove kompanije.Ove godine i ovi proizvođači ponudili su dosta mašina (kombajni i sejalice) za one koji se bave izvođenjem ogleda. Već na prvi pogled, svakom posetiocu je jasno da elektronika i digitalne tehnologije, postaju nezamenljive, posebno u praćenju rada velikih mašina, organizaciji i izvođenju treninga i obuke, gde prolaskom kroz softver mašina-rukovalac stiče neophodna i potrebna znanja. Merno regulaciona oprema čini sastavni deo svakog od eksponata i ulažu se veliki napori koji omogućavaju korisnicima u prvom redu sofisticiran, bezbedan i siguran rad, a pri tome se povećava efikasnost i preciznost korišćenja opreme.

Nagrađeni noviteti, po oceni komisije, privlače dosta posetilaca, a među brojnijim su oni u delu mehanizacije za zaštitu bilja, koji u prvom redu utiču na kvalitet aplikacije sredstava za zaštitu bilja, smanjenje doza primene, odnosno količine sredstava koje dospevaju u životnu sredinu, mogućnostima koje pomažu ispravnom radu i načinu vođenja oruđa po parceli i preveniraju moguće zagađenje sredine prilikom manipulacije ambalažom pesticida. Od pet zlatnih medalja jedna je dodeljena projektu sa više učesnika(proizvođači tehnike, proizvođač pesticida, naučni instituti, udruženja, proizvođači softvera i dr.), koji predstavlja budućnost u primeni pesticida, jer akceptira i podatke s terena i na osnovu rezultata određjuje bafer (zaštitne) zone na parceli kako bi se što manje zagađivala životna sredina. Velik deo inovacija u oblasti zaštite bilja vezan je za razvoj softvera u prepoznavanju korova u odnosu na gajene biljne vrste, brzinu reagovanja rasprskivača kod distribucije tečnosti, održavanje zadatih normi i stabilnosti krila prskalica i sprečavanje prekrivanja prohoda.

Dva puna dana boravka u halama sajma u Hanoveru (praktično od otvaranja do zatvaranja Sajma) pružila su veliko zadovoljstvo učesnicima ekskurzije i omogućila im da sagledaju trendove u razvoju poljoprivredne mehanizacije i pripreme se za ono što ih čeka u budućnosti. O ovome sigurno najviše razmišljaju oni mladi farmeri koji su tek zakoračili u proces proizvodnje.

Peti dan ekskurzije krenuli smo put Vojvodine, a vreme provedeno u putu naš vodič Srđan koristio je da nas upozna sa istorijskim činjenicama vezanim za nastanak nemačke države i drugim istorijskim interesantnim stvarima i za Austrougarsku monarhiju. Kratko zadržavanje u prelepom gradu na Dunavu Regenzburgu iskoristili smo za kraći odmor i razgledanje grada. U večernjim satima stigli smo u Beč, gde smo se smestili u hotel Ananas. Nakon noćenja, prepodnevni deo dana iskoristili smo za upoznavanje Beča, a uz jedno kraće zadržavanje kada smo napustili glavni grad Austrije, da bi učesnici mogli da kupe i poneki poklon, nastavili smo put i u kasnim večernjim satima stigli u Novi Sad.

Opšti utisak gotovo svih učesnika ekskurzije je da je ovo još jedna u nizu uspelih aktivnosti namenjenih članovima Kluba 100P plus.

Dipl. inž. Branislav Ogrizović