John Deere pobednik u dve kategorije

Svečana ceremonija dodele priznanja Tractor of the Year 2022 održana je prvog dana sajma EIMA International u Bolonji. Svečanoj ceremoniji je, u skladu sa tada aktuelnim kovid restriktivnim merama, ove godine fizički mogao da prisustvuje ograničen broj učesnika. U publici su bili predstavnici kompanija koje su učestvovale u ovogodišnjem takmičenju, predstavnici FederUnacoma, CEME i Evropskog udruženja mladih poljoprivednika – CEJA, predstavnici generalnog sponzora, kompanije BKT, kao i članovi žirija. Ipak, svečana ceremonija je praćena širom sveta preko lajv strima (eng. live stream).

Predsednik FederUnacoma Alesandro Malavolti, Diana Lanci, predsednica udruženja CEJA i Lučija Salmaso, menadžerka direktora BKT Europe su se tokom svečane ceremonije obratili javnosti. Svi su bili složni u izjavama da će nove tehnologije koje dolaze odigrati fundamentalnu ulogu u modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji. Nove i pametne tehnologije biće alat za efikasniju i održivu poljoprivredu.

U poslednjem izboru za traktor godine u različitim kategorijama ukupno je bilo četrnaest modela jedanaest različitih proizvođača.

U kategoriji Best of Specialized 2022 (Specijalizovani traktor godine 2022) za vredno priznanje nadmetalo se četiri traktora. Po pet traktora takmičilo se u kategorijama Best Utility 2022 (Najbolji univerzalni traktor) i Tractor of the Year 2022 (najbolji traktor namenjen za rad na otvorenom polju). Svih četrnaest modela učestvovalo je u nadmetanju za priznanje Sustainable TOTY 2022.

Tractor of the Year 2022 – John Deere 7R 350 AutoPower

Ovaj traktor je pobedio u kategoriji traktora namenjih za rad na otvorenom polju zahvaljujući, po mišljenju žirija, on-bord (eng. on-board) tehnologiji, paketu automatike, širokoj kabini, kvalitetnom i komfornom nivou kabine, kao i odličnim performansama u radu na polju. Održivost je takođe uzeta u obzir, posebno u segmentu potrošnje goriva.

Active Command Steering je primer kako vozač može u širokom dijapazonu da podesi rad u skladu sa svojim potrebama. EZballast omogućava da se automatski postavi, ali i skine 1.700 kg balasta, što olakšava upravljanje balastom bez bespotrebnog trošenja vremena i truda, prilagođava traktor za svaki radni zadatak, a ujedno na taj način omogućava promenu kompakcije zemljišta, kao i trakciju.

 

Best Utility 2022 – John Deere 6120M AutoPowr

 

Sa kontinualno varijabilnom transmisijom, međuosovinskim rastojanjem 2.400 mm, maksimalnom operativnom masom od 10.450 kg i poslednjom tehnologijom precizne poljoprivrede, ovaj model je dovoljno svestran da omogući izvođenje širokog spektra zadataka – od rada sa prednjim utovarivačem do obrade zemljišta i transporta.

Best of Specialized 2022 – Reform H75 Pro

Specijalizovani radni zadaci zahtevaju specijalizovane traktore. Sa niskim težištem, hidrostatičkom transmisijom i mogućnošću da se upravlja sa dve priključne mašine istovremeno, ovaj model je dizajniran da omogući obavljanje poslova na bezbedan i komforan način u planinskim područjima. Traktor Reform impresionira svojim mogućnostima pri radu na kosim terenima, a odličan je izbor za rad u tampon zonama i marginalnim delovima zemljišta.

 Sustainable TOTY 2022 – New Holland T6.180 Methane Power

To je prvi traktor ove vrste koji se nalazi u komercijalnoj proizvodnji. New Holland T6 Methane Power predstavlja prvi korak ka održivoj poljoprivredi. FPT šestocilindrični CNG motor obezbeđuje iste radne performanse traktoru kao i njegov ekvivalent dizel-motor. Korišćenjem CNG motora i metana kao goriva umesto dizel pogonskog goriva smanjuju se troškovi za energente do 30 odsto uz istovremeno značajno smanjenje zagađenja atmosfere i smanjenja CO2 emisije. Da bi se smanjilo zagađenje izduvnim gasovima na traktoru se ne koristi ni sistem selektivne katalitičke redukcije, te nema potrebe ni za korišćenjem AdBlue. To takođe doprinosi smanjenju operativnih troškova traktora.