Dragiša i njegov put

Deo Sombora poznat kao Rokovci u svom naselju krije nadaleko poznate delatnike u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji, ali i preduzetnike, ljubitelje životinja i vredne voćare i povrtare. Put nas ovaj put vodi do Dragiše Carića. Nećemo sa njim razgovarati o savremenom voćarstvu i njegovom voćnjaku kajsija, već o tome kako je po svom dolasku u Sombor uspeo da stvori respektabilnu firmu − jednu od retkih koja se uspešno pozicionirala i zauzela vidljivo mesto na tržištu proizvodnje domaće mehanizacije i opreme.

Savremeni zasad kajsije
  • Pa, kako je to sve započelo?

Moje prvo zaposlenje bilo je u Remontu – Belje u Belom Manastiru. Na samom početku bavili smo se remontom prskalica RAU, koje je uvozila Agroslavonija, zastupnik RAU-a, za celu bivšu Jugoslaviju. Potom smo počeli da proizvodimo krila, a kasnije sam radio na programu proizvodnje i montaže kompletnih Sprskalica. Naravno bilo je tu i drugih poslova na održavanju, jer je firma bila i veliki remontni centar za ondašnji kombinat.

 

Po preseljenju u Sombor 1998. godine, otvorio sam u Konjovićevoj ulici bravarsku radionicu „AgroMetal”, koja je registrovana 1999. godine. Bio sam jedini zaposleni. Preneo sam svoje znanje o prskalicama i to mi je bio osnovni posao, a uz to sam radio i sve druge bravarske poslove. Kako se posao širio tako sam zapošljavao radnike i širio delatnost na druge poslove. Ulagali smo u ljude i neophodnu opremu. Radili smo po celoj državi. Polako smo počeli da radimo na izradi setvospremača, opreme za podna skladišta i montažu silosa. Prvi silos montirali smo u Somboru 2005. godine. Od 2006. do 2008. radili smo u prostoru već onda privatizovanog preduzeća „Akumulator” na zakupljenim mašinama. Od novembra 2008. godine nalazimo se na ovoj lokaciji, a verujte mi da i dan-danas ovde provodimo više od polovine vremena dnevno. Poslove treba pripremiti i pratiti na odgovarajući način. Uz poslovne prostorije firme uspeli smo u nekoliko navrata i da povećamo prvobitno izgrađene zatvorene grejane prostorije za rad na montaži proizvoda. To nam daje mogućnost da proizvodnju i montažu nesmetano obavljamo i tokom zimskih meseci.

Naša osnovna delatnost je proizvodnja metalnih konstrukcija, traktorskih prskalica, setvospremača, silosne opreme, metalnih hala i drugih uređaja u poljoprivredi. Danas imamo dva glavna posla. Prskalice su dugo bile, a i danas jesu, naš glavni proizvod. Pošto smo se opremili neophodnim mašinama za obradu metala − a imali smo i vremena kada nije bila sezona za izradu prskalica − počeli smo sa izradama konstrukcija za podna skladišta i opreme za silose. Danas smo potpuno opremljeni za izgradnju silosa i prateće opreme i to predstavlja našu drugu glavnu delatnost. Tržištu nudimo komletne usluge inžinjeringa za objekte, a kupac može da bira proizvođača silosa po svom opredeljenju.

Nino, Sven i Dragiša Carić

Danas (početak decembra) imamo dvadeset pet zaposlenih, a tokom sezone bude i više zaposlenih, u zavisnosti od toga koliko ugovorenih poslova imamo. Malo mi je lakše, jer uz mene rade i tri sina. Svi smo tehnički obrazovani, a najdalje je otišao najmlađi sin Nino, koji uz fakultetsku diplomu iz poljoprivredne tehnike ima i upisane master studije. Nadamo se da će i njih uspešno završiti. Svaki od sinova vodi jedan od segmenata u firmi. Najstariji Sven zadužen je za prodaju, marketing i poslove u vezi sa uvozom opreme i izvozom gotovih proizvoda. Stefan je svakodnevno uz zaposlene u hali i vodi računa o organizaciji celokupne proizvodnje i montaži proizvoda, a najmlađi Nino vodi grupu za montažu silosa, sušara i prateće opreme. Ja vodim računa o nabavci materijala.

U montažnoj hali se sklapaju nove prskalice
Remont starih prskalica se, takođe, odvija u zatvorenom prostoru

Našem razgovoru priključuju se Sven i Stefan. Nino je na terenu, na montaži konstrukcije za veliko podno skladište.

  • Kakav koncept imate u izradi prskalica?

Sve komponente koje montiramo na prskalice su proverenog kvaliteta. Dobavljači su nam „Arag”, „Comet” i „Geoline”. To su poznati proizvođači u celom svetu. Ne želimo da pravimo kompromis i ugrađujemo opremu manje poznatih proizvođača. Želja nam je da oprema koja se ugrađuje na prskalice bude pouzdana i funkcionalna. Za njih smo se odlučili, jer želimo da naš glavni proizvod što više približimo krajnjim korisnicima. Naši kupci u svakom momentu mogu doći do neophodnih rezervnih delova kod nas, u Evropskoj uniji ili kod trgovačkih kuća, ukoliko tako žele. Naše prskalice su usklađene sa standardom. Proizvodimo nošene prskalice zapremine 600–1200 litara i vučene od 1500–3600 litara. Proizvodimo i orošivače – atomizere, za koje takođe uvozimo svu opremu, zapremine 1000, 1500 i 2000 litara.

Skladište gotovih prskalica

U osnovi proizvodimo sedamdeset dva osnovna modela prskalica i uz to posebno prilagođene varijante po izričitoj želji kupaca. Već imamo zahteve od velikih proizvođača za prskalice zapremine do 5000 litara i širinom zahvata preko 24 metra. Nadamo se da će jedna takva prskalica biti napravljena do marta 2022. godine. Specifičnost je da segmente, a time i broj ventila na regulatoru pritiska, biramo prema širini radnog zahvata prskalice. Korisnicima je ovo značajno, jer tako pri zatvaranju ventila utiču na smanjenje širine zahvata kojim tretitaju useve. Sve prskalice su sa montiranim uređajima za vertikalnu i horizontalnu stabilizaciju krila prskalice. Izbor opreme na prskalici predstavlja želju krajnjeg kupca, ali nastojimo da svi korisnici imaju tri rezervoara, kvalitetne regulatore i mernu opremu, mešače i rasprskivače – dizne, kako bi aplikacija sredstva bila u skladu sa sve izraženijom brigom za životnu sredinu.

Prskalice veće zapremine imaju uređaje za automatsku regulaciju rada. Krila prskalice sa standardnim dužinama sekcija montiraju se neposredno pred isporuku kupcima.

Svaki kupac dobija detaljno uputstvo za rukovanje, a praktikujemo da naša ekipa izađe na teren i pusti prskalice u rad. Na taj način smo sigurni da će svi naši korisnici proći obuku i biti pripremljeni za adekvatan rad. Nastojimo da što češće obilazimo korisnike i budemo u toku sa onim što se događa na terenu. Po završetku sezone obavezno kontaktiramo kupce naših prskalica, razmenjujemo iskustva sa njima i pažljivo slušamo njihova mišljenja. Neretko od korisnika dobijamo i prave sugestije za poboljšanje i unapređenje naših proizvoda. Rastemo zajedno sa našim kupcima.

Prskalice prodajemo na tržištu Srbije, Hrvatske i Bosne. Da bismo unapredili posao, stupili smo u kontakt sa kompanijom „Agrotech” iz Trešnjevca, koja je naš ekskluzivni diler na svim tržištima.

Od pre nekoliko godina naši kupci imaju mogućnost da, u dogovoru sa nama, svoje prskalice remontuju tokom zimskog perioda. Nakon što uradimo detaljan pregled, kupcima sugerišemo šta sve treba zameniti ili podesiti. Po dogovoru pristupamo poslu. To je moguće izvesti kod nas u radionici ili kod korisnika. Možemo reći da sve veći broj korisnika bira mogućnost da svoje prskalice remontuje kod nas, jer tako spremno i bez nepotrebnih rizika ulaze u novu proizvodnu sezonu.

  • Kako se naši farmeri odnose prema prskalicama?

Proizvodeći i prodajući prskalice već više od dvadeset godina imali smo prilike da zaista dobro upoznamo korisnike naše opreme. Mogli bismo ih podeliti na više kategorija, zavisno od načina na koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Iz toga proizilazi način korišćenja, ali i vek trajanja prskalica. Neosporno je da najduži radni vek imaju prskalice proizvođača koji sami rukuju svojom opremom i ne obrađuju velike površine zemlje. Generalno, može se reći da oni koji razumeju poljoprivredu napreduju, čak iako ponekad rade previše tradicionalno.

  • Kako ste se opredelili za montažu silosa i proizvodnju procesne opreme?

Još pre dvadesetak godina smo shvatili da će se razvoj gazdinstava odvijati u pravcu izgradnje skladišnih prostora, koji su ranije uglavnom bili vezani za ondašnje kombinate. Uz proizvodnju prskalica, danas smo u potpunosti okrenuti izgradnji silosa i prateće opreme. Počeli smo sa projektovanjem i proizvodnjom podnih skladišta i polako napredovali dalje. Kao i u proizvodnji prskalica dosta nam je pomoglo i to što smo, odlazeći na evropske poljoprivredne sajmove, uočavali i prepoznali trendove i sticali poslovne kontakte, koje i danas održavamo i negujemo. Osvojili smo proizvodnju kofičastih transportera – redlera, transportnih linija, spiralnih transportera, gravitacionih transportera – cevi. Od nedavno proizvodimo i mobilni pretovarni koš čiji su kapaciteti u potpunosti usklađeni sa linijama i kreću se u rasponu 20 do 200 t/sat. Do sada je ovaj naš proizvod uglavnom prodavan u inostranstvu.

Kada su u pitanju izbor silosa, sušare i pripadajuće opreme završnu reč o ponuđaču naravno donosi investitor. Bez obzira iz koje zemlje potiču silosi i sušare, mi to montiramo. U ovom poslu je mnogo toga olakšano, jer je oprema standardizovana. U dogovoru sa investitorom mi izvršavamo montažu opreme i nudimo sopstvenu opremu. Praksa pokazuje da investitori traže za njih najprihvatljivije rešenje. Primer za to je izbor transportera. Iako su redleri dugotrajnije rešenje, većina kupaca se odlučuje za gravitacione cevi, čak i po cenu da ih vrlo često menjaju. U potpunosti smo tehnički osposobljeni za montažu silosa i hala – skladišta do visine izgradnje od 25 metara. Posedujemo sopstveni vozni park, hidraulične dizalice i od skoro telehendler sa korpom koja se zakreće i čija se širina podešava po potrebi. Ako montiramo silose više od 25 metara iznajmljujemo dizalicu za te uslove. Proveru konstrukcije i statičke ateste za njih radi nam Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

Silosi koje radi „AgroMetal”
Hala sa podnim skladištem
  • Kako okolnosti utiču na vaše poslovanje?

Do sada smo uspevali da proizvodnju prskalica i izgradnju silosa i podnih skladišta obavljamo uobičajenim tepmpom, uz stalni rast poslova. Međutim, od pojave virusa Covid-19 primetna su komešanja na tržištu. To primećujemo i kod naših dobavljača opreme, koji prolongiraju rokove isporuke zbog globalnog uticaja pandemije na poslove ne samo u poljoprivredi već i na tržištu mašinskih materijala. No, nadamo se da ćemo u saradnji sa našim partnerima uspeti da sve to prevaziđemo. Povoljna okolnost, ne samo za nas, je to što država daje podsticajna sredstva za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme za druge namene i što uz to postoje i sredstva iz drugih izvora. Do sada smo radili i objekte i projekte koji su iz IPARD programa, kao i one finansirane iz drugih izvora. Nismo imali problema koje nismo rešili uspešno. Od kada smo nabavili savremenu CNC lasersku mašinu za rezanje metala, mašinsku obradu smo značajno smanjili. Nadamo se da će to tako ostati i u budućnosti i da ćemo nastaviti da rastemo.

Pored svojih redovnih aktivnosti, BMR „AgroMetal” stiže da, kao društveno odgovorna firma, pomogne omladini Sombora i sportskim klubovima iz lokalne sredine. O tome svedoči i oprema za Stri Workaut Park (Street Workout Park) – vežbanje na otvorenom prostoru. Somborski klub je zahvaljujući tome već ostvario i nekoliko prvih mesta u ovakvim takmičenjima. Naravno, paralelno sa ovim što radimo razmatramo i nove mogućnosti koje nam se otvaraju u poslovanju. Osluškujemo tržište i uvek smo spremni da krenemo novim putem.

 

Street Workout Park

Dragiša, Sven, Stefan i Nino su sigurni u svoju budućnost. Garant za taj optimizam jeste njihov odnos prema poslu. Kao članica Vojvođanskog metalnog klastera i nosilac sertifikata ISO 9001 firma „AgroMetal” je u proteklih nekoliko godina bila dobitnik više diploma i zlatnih medalja za gamu svojih proizvoda na međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Čak i danas (vikend) svi su na svojim radnim obavezama. Trebalo nam je malo vremena i veštine da na momenat svi stanu da se fotografišu. Nadaju se da će biti više vremena i za njihov voćnjak podignut po najsavremenijim standardima za izabranu voćnu vrstu.