KRATKO PAMĆENJE

Kać, 18.07.2013.

 

Klub 100P plus je organizovao po deveti put SPIT – uvek u Kaću, na poljoprivrednom gazdinstvu Voje Maleševa, predsednika Kluba.

 

Misaona imenica

 

Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus:

–       Pozdravljam vas u ime Kluba i svoje lično ime. U velikom broju ste se odazvali da prisustvujete tradicionalnoj manifestaciji na kojoj ćete videti velikih broj savremeniih mašina i tehničke opreme, kao i repromaterijala za poljoprivredu. Zato se posebno zahvaljujemo izlagačima koji su prisutni na SPIT-u. Žao mi je samo što će za nas mnoge kupovina ovih tako potrebnih mašina biti samo misaona imenica.

–       Žetva je zavšena, a oko otkupa pšenice problemi. Pšenica je dobro rodila, ali na žalost, kod nas je praksa kad nešto dobro rodi onda cene budu toliko niske da poljoprivrednici jednostavno ne mogu ni pokriti troškove proizvodnje. Mi, poljoprivrednici moramo nešto uraditi, prvo na svojoj ličnoj svesti a potom se udružiti. Moramo krenuti u jednu ozbiljnu priču i sada i pre izbora, jer ovi naši političari se bave poljoprivredom samo u predizbornim kampanjama i posle ih više nikad nema, a mi, nažalost, imamo jako kratko pamćenje. Kad dođu novi izbori, mi ponovo glasamo za iste ili slične i onda dođemo u situaciju kakvu sad imamo.

–       Na ovaj SPIT, kao i svake godine, pozvani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Kao što vidite, sa nama je samo Slobodan Teofanov, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, sa dvojicom kolega iz Pokrajinskog sekretarijata.

Vojislav Malešev, najavljujući nastup pomoćnika sekretara za poljoprivredu Slobodana Teofanova, rekao je da ćemo gospodina Teofanova predložiti za budućeg ministra poljoprivrede.

 

Slobodan Teofanov, pomoćnik sekretara za poljoprivredu Vlade Vojvodine i Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus na otvaranju IX SPIT-a u Kaću, 2013; foto: L. Lazić

Slobodan Teofanov, pomoćnik sekretara za poljoprivredu Vlade Vojvodine i Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P plus na otvaranju IX SPIT-a u Kaću, 2013; foto: L. Lazić

 

Vizije agrarne politike

 

Slobodan Teofanov, pomoćnika sekretara za poljoprivredu:

–       Pozdravljam vas ispred Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, samnom su tu još dva pomoćnika Momčilo Mitreski i Milivoje Petrović. U svakom slučaju, meni je drago da se mi ponovo vidimo, kao i tokom niza godina od kada sam bio u Sekretarijatu, kasnije u Ministarstvu za poljoprivredu i drago mi je što je Klub 100P plus u predhodnom periodu bio jedan od bitnih činilaca u kreiranju agrarne politike Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, nekad uspešno, nekad manje uspešno s obzirom i koliku je širinu imao i koliko je Ministarstvo to dozvoljavalo. Kada je to Ministarstvo dozvoljavalo mislim da smo išli u pravom pravcu i agrarna politika Republike Srbije je išla u pravom pravcu. Nadam se da ćete vi i dalje uticati na Beograd, na Ministarstvo poljoprivrede, svakako i na Pokrajinski sekretarijat u smislu buduće vizije agrarne politike Republike Srbije.

–       Mi imamo velikih problema u agrarnoj politici. Zadnjih godina imali smo promenu ministara, nažalost, samim tim smo imali i promenu agrarnih politika. To je za vas poljoprivrednike predstavljalo veliku muku, da se perepoznate u tome koja vi tome prava u svemu tome imate. Još uvek se nadam da ćemo u budućnosti imati jednu prepoznatljivu politiku. Trenutno se radi na strategiji razvoja poljoprivrede, donet je zakon o podsticajima s jedne strane, s druge strane imamo dosta dokumenata ali ti dokumenti se vrlo teško sprovode. I danas imamo situaciju koju imamo a to je veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika.

–       Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je izašao s podsticajnim sredstvima u iznosu od 550 miliona dinara. Uglavnom su to podsticaji koji se odnose na povrtare i voćare i na ono za šta mi imamo nadležnost, da tako kažem, u skladu sa Zakonom o podsticajima.

–       Ono što je možda bitno za vas da danas čujete od mene jeste da je još uvek otvoren konkurs za nabavku sistema za navodnjavanje, i tu Pokrajina daje 50% bespovratnih sredstava. Znači od kopanja bunara, sistema kap po kap, agregata, tifona i pifona – za sve to dajemo 50% bespovratnih sredstava. Ukupan fond sredstava je 175 miliona, potrošeno je negde 80 miliona, pa vas pozivam da do kraja septembra, do kada traje taj konkurs podnesete zahtev za nabavku ovakvih mašina.

–       Toliko od mene za sada i evo ja na ovaj način proglašavam deveti SPIT otvorenim. Hvala vam.

 

Tatijana Đukanović, zamenica direktora Kompenzacionog fonda Srbije pozdravlja učesnike IX SPIT-a u Kaću; foto: L. Lazić, 2013.

Tatijana Đukanović, zamenica direktora Kompenzacionog fonda Srbije pozdravlja učesnike IX SPIT-a u Kaću; foto: L. Lazić, 2013.

 

Nastavak saradnje

 

Vojislav Malešev: jedan od retkih koji se zalažu za našu poljoprivredu jeste i Kompenzacioni fond i ja bih pozvao Tatijanu Đukanović da vam se obrati sa dve tri reči-da vidimo dokle su to stigli:

 

Tatijana Đukanović, zamenica direktora Kompenzacionog fonda Srbije:

–       Pozdrav svima u ime Kompenzacionog fonda Republike Srbije koji je zadužen za sistem javnih skladišta.

–       U ovom trenutku imamo 15 skladišta na koja možete da računate i da stavite svoju robu, još četiri skladišta su u postupku licenciranja u Opštini Vrbas, Opštini Sombor i Opštini Žitište. Za sve ostale podatke stojimo na raspolaganju. Tu smo zajedno sa vama, podržavamo sve ono što radi Klub 100P plus i zaista se zahvaljujemo domaćinu na pozivu i nadam se da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

V. Lazić