U nedelju 22. marta stupila je na snagu nova odluka Vlade Srbije o zabrani kretanja za sve građane od 17 časova do 5 časova ujutru, u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Udruženje poljoprivrednika Klub 100P plus obratilo se ministru Branislavu Nedimoviću sa molbom da se dozvoli kretanje poljoprivrednicima u poljoprivrednim mašinama i posle 17 h. Naime, poljoprivrednici u svojim mašinama nisu u direktnom kontaktu sa drugim osobama, te nema opasnosti od zaraze, a agrorokovi teku i potrebno je sve operacije uraditi na vreme kako bi se obezbedila prehrambena sigurnost građana Srbije i u budućem periodu.

 

Poljoprivrednici su na njivama veoma izolovani

Ministar Nedimović postigao je dogovor sa ministrom policije i dozvoljeno je kretanje poljoprivrednim proizvođačima do 20h.

Poželjno je da poljoprivrednici imaju kod sebe karticu o poljoprivrednom gazdinstvu i važeću potvrdu o aktivnom statusu gazdinstva.

Apelujemo na sve poljoprivrednike da se savesno i odgovorno ponašaju i slede preporuke struke o zaštiti, dezinfekciji i  distanci od 2 m, naročito u slučaju dolaska servisera.